Σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ, με τον χαμηλότερο να κυμαίνεται από το 5% ή 5,5% έως το 6%, τον μεσαίο από το 11% έως το 12% και τον βασικό από το 21% έως 22%, έχουν επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες στο Brussels Group.
Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, με την προϋπόθεση ότι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2% σε σχέση με πέρυσι, η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει επιπλέον έσοδα ύψους 900 εκατ. ευρώ, αν και προβλέπει πως όλοι οι συντελεστές θα μειωθούν και ταυτόχρονα θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και στην εστίαση αλλά και τα τρόφιμα, ενώ θα επιβαρυνθούν μόνον η διαμονή στα ξενοδοχεία, που πληρώνουν οι τουρίστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που έχει ρίξει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει:
Ο ΦΠΑ 5%-6% (αντί 6,5% σήμερα) για φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων, εφημερίδες, περιοδικά και τα υπόλοιπα έντυπα
Ο ΦΠΑ 11%-12% (αντί 13%) για τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και εστίαση
Ο ΦΠΑ 21%-22% (αντί 23%) για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τα λουλούδια κ.ά.
Ταυτόχρονα καταργείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά η διαφορά θα επιστρέφεται στους κατοίκους τους. Έτσι, από τα 900 εκατ. ευρώ, η καθαρή ωφέλεια περιορίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, με βάση το ελληνικό μοντέλο υπολογισμού του νέου ΦΠΑ.
Από πλευράς των δανειστών πάντως, θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δέχονταν μία τέτοια πρόταση, αφού η μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ φαντάζει στα μάτια τους σαν … πρόγραμμα παροχών και όχι ως πρόγραμμα λιτότητας σε χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Πηγή: protothema.gr