Ιστορίες βγαλμένες από το παρελθόν των αγώνων του Άρη με τον Παναθηναϊκό δημοσίευσε το επίσημο σάιτ του ΕΣΑΚΕ με αφορμή την αναμέτρηση των δύο ομάδων την προσεχή Δευτέρα στο ΟΑΚΑ.
Τις ιστορίες καταγράφει ο Βασίλης Σκουντής:
“Δεν ξέρω εάν ο Αργύρης Πεδουλάκης θυμάται ακόμη αυτή την ιστορία, αλλά οι αυτόπτες και κυρίως οι αυτήκοοι μάρτυρες της, δεν πρόκειται να την ξεχάσουν ποτέ. Έτυχε να είμαι ένας από αυτούς, μεταδίδοντας τον αγώνα στην ΕΤ-1 και ομολογώ πως αυτό το περιστατικό μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου…
Κυριακή, 12 Απριλίου του 1987, για την ακρίβεια Κυριακή των Βαίων, στο Αλεξάνδρειο. Ο Αρης υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό των πλέι οφς και δεδομένου ότι προηγείται με 2-0 από τους αγώνες της κανονικής περιόδου ( 74-73 και 94-73) χρειάζεται απλώς μία νίκη για να προκριθεί στον τελικό και να υπερασπισθεί τα σκήπτρα του. Συν τοις άλλοις ο “αυτοκράτωρ” τρέχει το αήττητο σερί του, όντας αήττητος επί 54 συναπτά ματς (ρεκόρ που έμελλε να τερματιστεί στο 80-0, μετά από ενάμιση χρόνο) και προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ενώ την ίδια στιγμή ο Πανιώνιος απέκλειε τον ΠΑΟΚ και έπαιρνε τη θέση του στον τελικό…
Εκείνο το βράδυ η κυριαρχία και το ρεκόρ του Αρη κινδύνεψαν όσο ποτέ άλλοτε! Οι “κίτρινοι” ήταν πλήρεις, ενώ ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν καθ’ όλη τη σεζόν χωρίς τον Ντέηβιντ Στεργάκο, που είχε τιμωρηθεί από τη διοίκηση και βρισκόταν στο Νιου Τζέρσεϊ! Παρ’ όλα αυτά οι “πράσινοι” στρίμωξαν τους γηπεδούχους από την πρώτη στιγμή και εντέλει δεν κατάλαβαν πώς η νίκη που θα συνιστούσε “βόμβα μεγατόνων” ξεγλίστρησε από τα χέρια τους…
Η άμυνα “2-3” του Μουρούζη και το +9 του Παναθηναϊκού
Στον πάγκο του Παναθηναϊκού εκείνη τη σεζόν βρισκόταν ο Κώστας Μουρούζης, που θα τιμηθεί από τους “πράσινους” στον αγώνα της Παρασκευής (25 Ιανουαρίου 2013) με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στο ρόστερ συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων ο νυν προπονητής του Αργύρης; Πεδουλάκης, αλλά και ως ρούκι ο συνεργάτης του Σωτήρης Μανωλόπουλος!
Ο Μουρούζης που αποκαλούνταν “αλεπού των πάγκων” προσπάθησε να εκπλήξει τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος εθεωρείτο “πνευματικό παιδί” του, λόγω της πονηριάς του στο κοουτσάρισμα. Ο “Ντίνο” επέλεξε μια σύνθετη άμυνα με τρεις παίκτες σε ζώνη και δυο σε man to man, που βεβαίως ήταν συνηθισμένο τρικ των αντιπάλων του Αρη (με στόχο να περιοριστούν ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης), αλλά εκείνο το απόγευμα οι γηπεδούχοι βραχυκυκλώθηκαν, όσο ποτέ άλλοτε.
Σε αυτή τη σύνθετη άμυνα, που (όπως και το 1-4, είτε box and one, είτε diamond and one) τότε είχε μεγάλη πέραση, ο Πεδουλάκης “έπεσε” πάνω στον Γκάλη και ο Μέμος Ιωάννου εκ περιτροπής με τον Κώστα Μίσσα στον Γιαννάκη. Με εγκλωβισμένο τον Νικ, το σκορ έμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες με 34-34. Στο 30΄ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με έναν πόντο (49-50), στο 35′ το σκορ ήταν 53-62 και η έκπληξη βρισκόταν προ των πυλών.
Τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα ο Παναθηναϊκός έχασε το πολυτιμότερο εργαλείο του σε αυτόν τον αγώνα: ο Πεδουλάκης αποβλήθηκε με πέμπτο φάουλ και εκτός από την άμυνα ο Παναθηναϊκός ζημιώθηκε και στην επίθεση. Στα τεσσεράμισι λεπτά που απέμεναν έως τη λήξη του αγώνα ο Αρης μαρσάρησε, πέτυχε ένα επί μέρους σκορ 15-5 και άρπαξε τη νίκη με σκορ 68-67.
Η άμυνα του Αργύρη και η ατάκα του Νικ
Ο επίλογος ήταν σκέτο θρίλερ: στο 38ο λεπτό ο Γιαννάκης με γκολ φάουλ έκανε το σκορ 66-67, ο Νίκος Φιλίππου έβαλε μπροστά τον Αρη με 68-67 και ακολούθησαν εκατέρωθεν άστοχα σουτ που δεν άλλαξαν το σκορ. Εντέλει όλα κρίθηκαν στη φάση που εκτυλίχθηκε 31 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, όταν ο Γιώργος Δοξάκης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ μετά το άστοχο σουτ του Γκάλη και ο Αρης έπαιξε με το ρολόι: κράτησε την μπάλα, ροκάνισε τον χρόνο,κέρδισε ένα φάουλ και ο ήχος της κόρνας βρήκε την μπάλα μετά την επαναφορά από τα πλάγια στα χέρια του Γκάλη.
Οι 68 πόντοι που σημείωσε ο Αρης ισοφάρισαν το αρνητικό ρεκόρ του σε μια ολόκληρη πενταετία: είχε βάλει επίσης 68 πόντους το 1985 στην κανονική διάρκεια του αγώνα με τον Πανιώνιο, στον οποίο είχε ηττηθεί μετά από δύο παρατάσεις! Αρνητικό ρεκόρ σημείωσε επίσης και ο Γκάλης που έμεινε στους 13 πόντους (εκ των οποίων μόλις δύο στο δεύτερο ημίχρονο) με 6/16 σουτ, ενώ ο “ξανθός” τον αντικατέστησε δυο φορές και μάλιστα σε στιγμές που προηγείτο ο Παναθηναϊκός!
Αυτοί οι 13 πόντοι του Γκάλη συνιστούσαν τη δεύτερη μικρότερη συγκομιδή της καριέρας του στην Ελλάδα, από τις 3 Δεκεμβρίου του 1979 και πέρα: το χειρότερο ρεκόρ του ήταν οι 9 πόντοι το 1981, πάλι σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό στον “Τάφο του Ινδού”, όπου ο Αρης είχε ηττηθεί με σκορ 96-75.
Ηθικός και φυσικός αυτουργός της περιορισμένης παραγωγικότητας του Γκάλη ήταν ο Πεδουλάκης που (όπως σε όλους τους αγώνες είτε με το Περιστέρι, είτε με τον Παναθηναϊκό) έπαιζε σαν λυσσασμένος . Σε κάποια φάση του ματς, μάλιστα, και ενώ δεν άφηνε τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα (στο Μουντομπάσκετ της προηγούμενης χρονιάς) να πάρει ανάσα, τον ανέκοψε με φάουλ. Τότε λοιπόν γύρισε ο Νικ και τον ρώτησε με έκδηλη απορία και λανθάνουσα τσατίλα:
“Ρε συ Αργύρη, ο Γιαννάκης σας τα βάζει, εμένα κυνηγάς;”
Οι συνθέσεις του αγώνα:
ΑΡΗΣ (22/51δ., 5/12τρ., 9/13β., 34ρ.): Γιαννάκης 22, Γκάλης 13, Σταμάτης 2, Λυπηρίδης 8, Φιλίππου 14, Δοξάκης 1, Ρωμανίδης. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (20/48δ., 6/10τρ., 9/14β., 25ρ.): Μίσσας 11, Πεδουλάκης 12, Ιωάννου 12, Δημακόπουλος 6, Ανδρίτσος 12, Παπαπέτρου 14, Σκροπολίθας.