Για ακόμα μία φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτέθηκε στη FIFA, με ξεκάθαρη ευθύνη κάποιων συλλόγων. Η ματαίωση του κυπέλλου Κ18 που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Super League, σημαίνει ουσιαστικά και αθέτηση της συμφωνίας που υπήρχε με την παγκόσμια ομοσπονδία για την πιλοτική εφαρμογή του νέου κανονισμού του offside στο πρωτάθλημα Νέων της Ελλάδας.
Η συμφωνία αυτή για την οποία υπερηφανευόταν (και δικαίως) η Super League στην ανακοίνωσή της τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέφερε κατά γράμμα τα εξής: «Η μεθοδολογία που υιοθετήθηκε για το έργο περιλαμβάνει διαδικτυακά ερωτηματολόγια και σύντομες διαδικτυακές συνεντεύξεις με προπονητές, ποδοσφαιριστές και διαιτητές αγώνων, ενώ θα γίνεται τεχνική ανάλυση των αγώνων, καθώς απαιτείται η καταγραφή τουλάχιστον 50 αναμετρήσεων σε κάθε μία από τις δύο εκδοχές του κανονισμού, την υφιστάμενη και την υπό εξέταση».
Παρότι δεν διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση, ήταν ξεκάθαρο ότι η τροποποίηση του νέου κανονισμού περιλάμβανε δύο στάδια. Στο πρώτο θα καταγράφονταν φάσεις με τον υφιστάμενο κανονισμό και στο δεύτερο με το νέο. Ασφαλώς δεν γίνεται ένα πρωτάθλημα να διεξάγεται με δύο διαφορετικούς κανονισμούς. Άρα ο πρώτος αφορούσε τη διοργάνωση Κ19 η οποία ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο και ο δεύτερος το κύπελλο Κ18 που θα ξεκινούσε μέσα στον Απρίλιο, κάτι για το οποίο ήταν ενήμερη εξ αρχής η FIFA.
Αυτό δεν είναι κάτι που προκύπτει από την κοινή λογική, αλλά από το ρεπορτάζ του Gazzetta.gr τόσο σε πηγές της Super League όσο και στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία! Ο κανονισμός που επρόκειτο να εφαρμοστεί πιλοτικά στο κύπελλο Κ18 συνοψίζεται στα εξής:
«Ο ποδοσφαιριστής δεν υποδεικνύεται σε θέση οφσάιντ, εάν οποιοδήποτε σημείο του σώματός του, με το οποίο μπορεί να σκοράρει, είναι στην ίδια ευθεία με τον τελευταίο αμυντικό».
Η FIFA δεν είχε την παραμικρή ιδέα ότι υπήρχε ενδεχόμενο ματαίωσης της νέας διοργάνωσης. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες προμήθευσε την Ελλάδα με αρκετές νέες κάμερες τεχνολογίας PIXELLOT, ένα σύστημα καταγραφής με λογισμικό παρόμοιο με αυτού τού VEO που χρησιμοποιείται ήδη, έτσι ώστε να καταγράφονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα δεδομένα. Αυτά στη συνέχεια θα μεταδίδονταν στη Γαλλία σε διαπιστευμένη εταιρία της FIFA η οποία θα προχωρούσε στην ανάλυση των φάσεων και θα έστελνε με τη σειρά της το πόρισμα στο IFAB, το διεθνές συμβουλιο που εδρεύει στη Ζυρίχη και είναι υπεύθυνο για τις αλλαγές κανονισμών ποδοσφαίρου.
Εμπνευστής του νέου κανονισμού είναι ο Αρσέν Βενγκέρ, ο θρυλικός προπονητής της Άρσεναλ που εδώ και δύο χρόνια είναι επικεφαλής παγκόσμιας ανάπτυξης της FIFA. Η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει μια πολύ θετική συμφωνία, όταν βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες που πρώτες θα εφαρμόσουν πιλοτικά το «νέο offside» και είχε την ευκαιρία να γράψει ιστορία, αφού επίκειται αλλαγή κανονισμού διάρκειας ενός αιώνα. Το offside όπως το ξέρουμε σήμερα, τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το 1925. Όμως, οι γνωστές παθογένειες που διέπουν τον αθλητισμό της χώρας μας, φαίνεται πως θα σταθούν για ακόμα μία φορά εμπόδιο στην εξέλιξη. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής.
Πηγή: gazzetta.gr