Ραγδαίες πλέον οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία εξαπολύει επίθεση κατά της ουκρανικής αντιπολίτευσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπερασπίζεται τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ενώ από την άλλη μεριά η Γιούλια Τιμοσένκο, μετά την αποφυλάκισή της -την οποία χαιρέτισε η Δύση, «έκλεισε το μάτι» στην Ε.Ε.
Σφοδρή αντίδραση από την Ρωσία
«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Παράλληλα εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο είναι ανίκανοι» να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και κάλεσε την Δύση «να ασκήσει την επιρροή της για να περιορίσει την δράση των χούλιγκαν που δρουν ανεξέλεγκτα. Είναι καιρός να σταματήσει η παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης και να υποκρινόμαστε ότι οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το Μαϊντάν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του ουκρανικού έθνους», τόνισε ο Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την απόφαση της Βουλής να παύσει από τα καθήκοντα του τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς
Στο κλίμα αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία έχει «καταπέσει από την ανικανότητα ή την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης» να την τηρήσουν. Ο Λαβρόφ «υπενθύμισε» επίσης στον Κέρι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να «αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες των εξτρεμιστών και να επανέλθει η κατάσταση στη συνταγματική οδό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω Βουλής της Ρωσίας, Αλεξέι Πουσκόφ κατήγγειλε το «θλιβερό τέλος» του προέδρου της Ουκρανίας, σε ένα μήνυμά του στο Twitter σχολιάζοντας την κατάληψη της προεδρίας από διαδηλωτές.
Τι λέει ο απεσταλμένος του Πούτιν
Ο διπλωματικός απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Λούκιν, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, επέκρινε τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι συνέβαλαν στη σύναψη μιας συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. «Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά, πώς αφού αναγνώρισαν τη νομιμοποίηση του προέδρου Γιανούκοβιτς, της Βουλής, όλων των κρατικών θεσμών, οι Ευρωπαίοι μπορούν να έρχονται στο Κίεβο και να πηγαίνουν στους εθνικιστές επαναστάτες και τους τρομοκράτες στο Μαϊντάν και να λένε εκεί ”κάτω η νόμιμη κυβέρνηση” που αναγνώρισαν», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Λουκίν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τιμοσένκο: Συνέχιση των κινητοποιήσεων
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας όπως και οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η Γιούλια Τιμοσένκο η οποία αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας. «Είμαι βέβαιη ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα», φέρεται να δήλωσε η Τιμοσένκο σύμφωνα με το Interfax.
Παράλληλα η πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία της στην πλατεία Ανεξαρτησίας, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους διαδηλωτές από ένα αναπηρικό καροτσάκι, πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή. Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.
Στην αποφυλάκιση της Τιμοσένκο, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε: «Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδους σημασίας για μια δημοκρατική Ουκρανία»
Γερμανία: Να διασφαλιστεί η εθνική ενότητα της Ουκρανίας
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν προς το συμφέρον της εθνικής ενότητας της χώρας.
«Η βάση όλων των πολιτικών αποφάσεων πρέπει να είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. Η Ουκρανία χρειάζεται μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη σε όλη τη χώρα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας.
Ο Σταϊνμάγερ ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, για την επίτευξης της οποίας διαμεσολάβησαν ο ίδιος και οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας και της Γαλλίας, προσφέρει έναν σαφή οδικό χάρτη, που έγινε αποδεκτός κι από τις δύο πλευρές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γιούλια Τιμοσένκο αφέθηκε ελεύθερη και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεθνείς οργανισμούς για να υποστηρίξει μια «ενωμένη και δημοκρατική» Ουκρανία.
«Εχουμε ταχθεί με συνέπεια υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας κυβέρνησης συνασπισμού και πρόωρων εκλογών, και οι σημερινές εξελίξεις μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο αυτό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Επαφίεται στους Ουκρανούς να «καθορίσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία στην ανακοίνωσή της, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραμάτισε η Ράντα, η ουκρανική βουλή, και κάλεσε να σχηματιστεί γρήγορα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρεία και αποτελούμενη από τεχνοκράτες».
Οι ακροδεξιοί θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις
Παράλληλα, η ποικιλομορφία των διαδηλωτών φαίνεται πως έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα, καθώς η σκληροπυρηνική εθνικιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας» διεμήνυσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, παρά την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο για την αποπομπή του Γιανουκόβιτς. «Ο Δεξιός Τομέας δεν θα διαλυθεί», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. «Δεν είναι η ώρα να γιορτάσουμε. Τώρα πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι από πριν».
Στο πλευρό των διαδηλωτών οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας
Τέλος, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς ο οποίος είναι εξαφανισμένος και φέρεται να έχει εγκαταλείψει το Κίεβο, έχει χάσει και την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς οι επικεφαλής των τεσσάρων υπηρεσιών της χώρας -συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών, της Μπερκούτ-, εμφανίστηκαν ενώπιον της Βουλής και διακήρυξαν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε μια σύγκρουση με το λαό της χώρας.
Οι αξιωματούχοι ήταν οι επικεφαλής των αλεξιπτωτιστών, της Μπερκούτ, της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Αλφα και της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι τάσσεται με τους διαδηλωτές, μετά τον διορισμό ενός νέου υπουργού προερχόμενου από τις τάξεις της αντιπολίτευσης στην ηγεσία του.
Πηγή: thetoc.gr