Στη φυλακή βρίσκονται πλέον, εδώ και λίγες ώρες ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης μετά τις μαραθώνιες απολογίες που έδωσαν χθες στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου, κατηγορούμενοι για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών που αφορούν στο πολύκροτο σκάνδαλο της Folli Follie.
Υποβασταζόμενος ο ιδρυτής της πολύπαθης εταιρείας, αποκαλούμενης και ως… Ρrada των φτωχών Δημήτρης Κουτσολιούτσος βγήκε λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ από το γραφείο της ανακρίτριας και οδηγήθηκε στην αστυνομική κλούβα που περίμενε έξω από το ανακριτικό γραφείο. Με χειροπέδες εξήλθε από το ανακριτικό γραφείο ο γιος του Τζώρτζης.
Η Καίτη Κουτσολιούτσου, το τρίτο μέλος της οικογένειας που έδωσε χθες απολογία στην ανακρίτρια, στο άκουσμα της απόφασης περί προφυλάκισης του συζύγου και του γιου της ξέσπασε σε λυγμούς. Αντίθετα, με τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τους οποίους ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν προσωρινή κράτηση, για την Καίτη Κουτσολιούτσου η κρίση των δικαστικών λειτουργών ήταν να αφεθεί ελεύθερη υπό τους όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ, εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δυο φορές το μήνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Οι απολογίες των τριών μελών της οικογένειας διήρκησαν περίπου εννέα ώρες. Όλοι απολογήθηκαν για σειρά κακουργηματικών πράξεων, μετά από δυο προθεσμίες που είχαν ζητήσει και έλαβαν προκειμένου να προετοιμαστούν. Σύμφωνα με τη δίωξη που είχε ασκηθεί, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απολογήθηκαν στην ανακρίτρια για τα εξής πέντε κακουργήματα: απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία. Η Καίτη Κουτσολιούτσου απολογήθηκε για τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για απάτη, ξέπλυμα και χειραγώγηση.
Ήταν Ιούνιος του 2018 όταν η υπόθεση της Folli Follie έμπαινε στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της τότε διοίκησης της εταιρείας. Στην αναφορά γίνονταν λόγος για μη «παροχή αιτούμενων στοιχείων» από την εταιρεία καθώς και για «παρεμπόδιση ελέγχου», στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί οικονομικών ατασθαλιών. Ακολούθησαν εκτεταμένες δικαστικές έρευνες με πλέον κομβική αυτή που είχε διενεργήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος και ζήτησε την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.
Στα έγγραφα της ογκώδους δικογραφίας που έχουν βρίσκονται στα χέρια της ανακρίτριας γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της Folli Follie, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση.
Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας η εταιρία επί σειρά ετών δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα. Έτσι κατάφερνε να δημιουργήσει συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Τον Απρίλιο του 2019 το «ΘΕΜΑ είχε δημοσιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της Folli – Follie που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal και περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο μέχρι και να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank και να τα στέλνουν στην θυγατρική εταιρεία τους στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα της δικογραφίας, «από το 2009 το Folli – Follie Group Apac καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα».
Οι εικονικές συναλλαγές και οι διώξεις
Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, που ξεκινούν από το 2001, χωρίς να αποκλείεται η απάτη να ξεκίνησε και νωρίτερα! Η δεύτερη φάση αφορά στην περίοδο 2007 – 2015, και αναφέρεται ως «Έμμεσες εικονικές συναλλαγές». Ωστόσο, από το 2015 και μετά, η κατάσταση ξέφυγε τελείως καθώς μπαίνει εμπρός το σχέδιο «Mary go round» όπως αποκαλείται αγγλικά το γνωστό παιδικό παιχνίδι «Γύρω γύρω όλοι», το οποίο επικαλούνταν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι για τις «Άμεσες εικονικές συναλλαγές». Στην τρίτη και τελευταία φάση, διαπιστώθηκε ότι από το 2015 έως το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη, την NG Boon Soon (NBS) καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν υποτιθέμενο προμηθευτή. «Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών» αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.
Πηγή: protothema.gr