Στη Ρίγα της Λετονίας μεταφέρεται ο πυρετός των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ελάχιστη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα που θα παραχθεί και σε αυτό το Eurogroup.
Το σίγουρο είναι ένα: η Ελλάδα χρωστάει χρήματα – πολλά χρήματα. Πόσα, σε ποιους και μέχρι πότε θα έχει μετρητά, εξηγεί ο Guardian με τη βοήθεια σχετικών γραφημάτων.
Οι επόμενοι μήνες είναι άκρως καθοριστικοί για την Ελλάδα. Μπορεί μέχρι τώρα να εξασφάλιθσε τα χρήματα για τις πληρωμές των δόσεων προς το ΔΝΤ, ωστόσο οι δόσεις που ακολουθούν προς το Ταμείο, την ΕΚΤ και τα T-bills, είναι πολύ μεγαλύτερες των προηγούμενων μηνών. Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει πως πηγαίνουν οι αποπληρωμές ανά μήνα και δείχνουν έκτυπα πως ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος προμηνύονται «καυτοί» – και όχι λόγω καιρικών συνθηκών.
Ο δεύτερος πίνακας δείχνει πως αν η Ελλάδα καταφέρει να ξεπεράσει τον κάβο του καλοκαιριού, θα έχει μπροστά της κάποιους πιο διαχειρίσιμους -από οικονομικής άποψης- μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως το Νοέμβριο δεν έχει να πληρώσει καμία δόση, ενώ ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Δεκέμβριος δεν είναι τόσο δεσμευτικοί.
Παράλληλα, έχει μπροστά την εσωτερική υποχρέωση να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου που μόνο για το τέλος του Απριλίου φτάνουν στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση αναζητεί χρήματα από εσωτερικό δανεισμό, ενώ αξιωματούχοι του ελληνικού ΥΠΟΙΚ τόνισαν στο Reuters ότι θα χρειαστεί να «σκουπίσουν» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις (κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ).
Αρκετοί οικονομολόγοι προβάλλουν έντονα το σκεπτικισμό τους για το αν τα ελληνικά ταμεία έχουν χρήματα ή έχουν αδειάσει προ πολλού. Ο Πάολο Πιτζόλι της ING αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι ουδείς γνωρίζει όλα τα δεδομένα, αλλά ήδη πληρωμές προς τρίτους έχουν αναβληθεί, τα αποθεματικά κεφάλαια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, η ρητορική της Αθήνας ότι τελειώνουν τα χρήματά της, έχει χρησιμοποιηθεί για να πιέσει τους δανειστές. Προσωπικά δεν ξέρω πόσα χρήματα έχει ακόμη η Ελλάδα, αλλά υποθέτω πως δεν έχουν μείνει πολλά μέσα στα ταμεία».
Το Ινστιτούτο Bruegel αντιτείνει ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει τόσο εύκολα από χρήματα. Μπορεί κάποια να έχουν χαθεί, εντούτοις θεωρεί πως η Ελλάδα έχει ακόμη περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να την κρατήσουν εν ζωή. Μάλιστα, το Bruegel αναφέρει πως σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά περιουσιακά στοιχεία.
Τι συμβαίνει με τις τράπεζες
Το πρόβλημα με την οικονομία της Ελλάδας εστιάζεται στις συνεχόμενες αναλήψεις από τους καταθετικούς λογαριασμούς. Οι εκροές μεταξύ Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου έφτασαν στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ τον Μάρτιο παρουσιάστηκε μια σχετική πτώση. Ο Γκάμπριελ Στερν της Oxford Economics λέει: «Μοιάζει με ελαφρύ τρέξιμο και όχι με bank run. Αν, όμως, η έλλειψη εμπιστοσύνης παραταθεί τότε ο ρυθμός του τρεξίματος μπορεί να ανέβει». Επί του παρόντος, οι τράπεζες αναπνέουν μέσω του ELA που τους προσφέρει η ΕΚΤ, αλλά κι αυτό είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να κρατήσει επί μακρόν. Γι’ αυτό ο Στερν θυμίζει πως, «άλλο ένα οικονομικό βίδωμα να συμβεί στην Ελλάδα και θα υπάρξουν έλεγχοι κεφαλαίων. Πρόκειται να ένα τραγικό σύμπτωμα της πολιτικής αποτυχίας των τελευταίων έξι ετών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα της χώρας».
Από την μεριά του ο Ντιέγκο Ισκάρο, της IHS, λέει: «Κάθε μέρα που περνάει ανεβαίνει η πιθανότητα του Grexit. Το κλειδί είναι η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ. Αν σταματήσει να παρέχει βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες, θα πυροδοτήσει εξελίξεις και θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη μοίρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Πηγή: iefimerida.gr