Την Εργατική Πρωτομαγιά θα τιμήσουν σήμερα, Δευτέρα 1η Μαΐου εργαζόμενοι και μέλη σωματείων με συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη. Τρεις είναι οι κύριες πορείες που έχουν προγραμματιστεί.
Ειδικότερα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση για την Eργατική Πρωτομαγιά 2023, στις 10:30 στο ΕΚΘ και συμμετοχή στην απεργία τη Δευτέρα 1η Μαΐου 2023. Στο ίδιο σημείο θα συγκεντρωθούν ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 11 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και στην Καμάρα και υπάρχουν καλέσματα για τις 10 το πρωί από εξωκοινοβουλευτική αριστερά και αντιεξουσιαστές.
Η ανακοίνωση του ΕΚΘ:
Όπως τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!
“Σήμερα, 137 χρόνια μετά από την αιματoβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Εργατικού Κινήματος, τιμούμε εκείνους που βγήκαν στους δρόμους, ξεσηκώθηκαν, αντέδρασαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, του 8ωρου ύπνου και ξεκούρασης και του 8ωρου ελεύθερου χρόνου. 137 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε τους πρώτους εκείνους αγώνες των εργαζομένων κι όλους τους άλλους που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Παλεύουμε για ένα Παρόν και ένα Μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια και ανισότητες. Η εξέγερση στο Σικάγο ήταν, παραμένει και θα είναι ορόσημο των αγώνων που το Εργατικό Κίνημα έδωσε και θα δώσει συλλογικά, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις. Μας βρίσκει αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. 13 χρόνια πολλαπλών κρίσεων, το βαρέλι δεν έχει πάτο και την λυπητερή την πληρώνει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας. Την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας και μνημονίων, διαδέχτηκε η πανδημική κρίση, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που έφερε ακρίβεια, ανατιμήσεις και οδηγούμαστε εκ νέου σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση. Ο μισθός των εργαζομένων, παρά τις αυξήσεις που ευαγγελίζονται οι κυβερνόντες δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τα βασικά. Οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά στην αβεβαιότητα. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα πενθεί τους 57 αδικοχαμένους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας. Απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και σε βάθος έρευνα και απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.
Τα αιτήματα
Όπως αναφέρει το ΕΚΘ, απαιτούμε:
σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις
σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις
κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων
ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων
συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις
προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων
διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ
Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα. Σύγχρονα και ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας
δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής
Το ΠΑΜΕ
Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωρανε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους. 1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις”.