Ο νόμος Αυγενάκη πέρασε αλλά η ΕΟΚ και ο Βασιλακόπουλος δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη: Προσφυγή στο ΣτΕ για να πέσει ως αντισυνταγματικός ο νόμος η πρώτη κίνηση, δεν φεύγει χωρίς μάχη η παρούσα διοίκηση.
Ο νέος αθλητικός νόμος που έφερε στην Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υπερψηφίστηκε την Παρασκευή (15/11) και δημιούργησε νέα δεδομένα σε όσα ξέραμε για τις Ομοσπονδίες. Το όριο ηλικίας των 71 ετών τέθηκε ουσιαστικά ως μέρος μια φωτογραφικής διάταξης για τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο.
Με βάση το νέο νόμο, ο οποίος πάντως δεν θα έχει ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Βασιλακόπουλος είναι υποχρεωμένος να δώσει σε άλλον τη σκυτάλη της ηγεσίας της ΕΟΚ. Πάντως, η Ομοσπονδία μπάσκετ δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια κι ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.
Η βασική κίνηση, στην οποία προσανατολίζονται οι άνθρωποι της τωρινής ηγεσίας της ΕΟΚ, και η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και να μην τεθεί εν τέλει σε ισχύ.
Ωστόσο, οι διοικούντες την ΕΟΚ δεν σκοπεύουν να παραδώσουν εύκολα τα όπλα ακόμη κι αν η προσφυγή τους αποδειχθεί ατελέσφορη. Ουσιαστικά, πρόθεσή τους είναι σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουν τον έλεγχο της ομοσπονδίας και μετά τις επόμενες εκλογές μέσω προσώπων που είναι ήδη στο Διοικητικό Συμβούλιο και προορίζονται για το… βήμα μπροστά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, με τα νέα δεδομένα, είναι εφικτό να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και άνθρωποι που αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία σχέση και ανάμειξη με την Ομοσπονδία. Αυτό, επί της ουσίας, θα αφαιρέσει από τις εκλογές τον διαδικαστικό χαρακτήρα που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με μία πλευρά να παίζει χωρίς αντίπαλο και να βγαίνει νικήτρια.
Όπως είναι κατανοητό, οι άνθρωποι της ΕΟΚ έχουν πάρει σοβαρά την υπόθεση και η προσφυγή στο ΣτΕ δεν θα είναι η πρώτη και τελευταία τους ενέργεια μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου.