Προκρίθηκαν με την ισοπαλία (1-1) Ρουμανία και Σλοβακία (video)

Γίνεται από μία ισοπαλία να προκύψουν δύο νικητές; Φυσικά και γίνεται!

Η Ρουμανία και η Σλοβακία βρίσκονται στους «16» του EURO 2024 καθώς το μεταξύ τους 1-1 στο «Βαλντστάντιον» της Φρανκφούρτης αποδείχθηκε σκορ πρόκρισης, μέσω του 5ου ομίλου. Στην πρώτη θέση κατετάγη η Ρουμανία του Έντουαρντ Ιορντανέσκου που θα αντιμετωπίσει τη Σλοβενία ή την Ολλανδία στις 2 Ιουλίου στο Μόναχο. Προκρίθηκε ως τρίτη και η Σλοβακία που «πέφτει πάνω» στην Αγγλία ή την Ισπανία στις 30 Ιουνίου. Το προβάδισμα στους Σλοβάκους έδωσε ο Ντούντα στο 8΄, ενώ ισοφάρισε ο Ραζβάν Μάριν με πέναλτι στο 37΄.

Η Ρουμανία ξεκίνησε πιο παθιασμένη τον αγώνα και στο 11΄ απείλησε άμεσα με έξοχο συνδυασμό Ράτσιου-Κόμαν και σουτ του τελευταίου που εξουδετέρωσε με δύσκολη επέμβαση ο Ντουμπράβκα. Όμως ήταν η Σλοβακία που άνοιξε το σκορ. Στο 24΄, σε μία φαινομενικά εύκολη και ψηλοκρεμαστή σέντρα του Κούτσκα, αδράνησε το κέντρο της ρουμανικής άμυνας και ο Όντρεϊ Ντούντα με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Ήταν το 14ο γκολ με τη Σλοβακία για τον 29χρονο μέσο της Βερόνα.

Η εξέλιξη αυτή «σόκαρε» τους Ρουμάνους που φάνηκε να χάνουν τη συγκέντρωσή τους, όμως κι αυτοί με τη σειρά τους στάθηκαν τυχεροί και έφεραν το ματς στα ίσια. Σε μία ατομική προσπάθεια του Χάτζι από δεξιά, ο Χάντσο βγήκε στο μαρκάρισμα, ο Ρουμάνος γιος του Γκεόργκε Χάτζι βρέθηκε στο έδαφος και ο διαιτητής έδωσε φάουλ έξω από την περιοχή. Αυστηρή απόφαση, που σίγουρα επηρεάστηκε από το γεγονός ότι δεν είχε το «ειδικό βάρος» ενός πέναλτι. Όμως, όλες αυτές οι φάσεις ελέγχονται από το VAR και από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η παράβαση ήταν εντός περιοχής, η ποινή «αναβαθμίστηκε» από φάουλ σε πέναλτι! Στο 37΄ ο Ραζβάν Μάριν ευστόχησε από τα 11 μέτρα και ισοφάρισε 1-1.

Το ματς απέκτησε φρενήρη ρυθμό για περόπου ένα δεκάλεπτο στο β΄ ημίχρονο. Μεταξύ 60΄ και 70΄ η μπάλα πήγαινε «πάνω κάτων» με διαδοχικές καλές στιγμές και για τις δύο ομάδες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα σουρ του Ρ. Μάριν (60΄-απόκρουση), Ντράγκους (61΄-άουτ) για τη Ρουμανία, ενώ οι Σλοβάκοι απάντησαν άμεσα με τον Στρέλετς στο 64΄ (ενστικτωδώς με το πόδι «έβγαλε» ο Νίτσα) και τον Χαράσλιν στο 65΄ (ελάχιστα άουτ). Ήταν φυσιολογικό ο ρυθμός να «κοπάσει» αφού όσο πλησιάζαμε στο τέλος, τα πράγματα γίνονταν οριακά. Όποια ομάδα δεχόταν γκολ, θα αποκλειόταν, ενώ οι δύο πάγκοι είχαν το… αυτί τους στη Στουτγκάρδη. Το 0-0 στο Ουκρανία-Βέλγιο, θα έστελνε στους «16» και την Σλοβακία και τη Ρουμανία. Συνεπώς, οποιοδήποτε ρίσκο… απαγορευόταν.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Φραντζέσκο Καλτσόνα): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ (90+2΄ Γκιόμπερ), Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Κούτσκα, Λομπότκα, Ντούντα (90+2΄ Μπέρο), Σράντζ (78΄ Ντούρις), Χαράσλιν (70΄ Σούσλοφ), Στρέλετς (70΄ Μπόζενικ).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Έντουαρντ Ιορντανέσκου): Νίτσα, Ράτσιου, Ντράγκουσιν, Μπούρκα, Μπάνκου, Μάριους Μάριν, Ραζβάν Μάριν (86΄ Ρους), Στάντσιου, Κόμαν (58΄ Σορέσκου), Χάτζι (66΄ Μαν), Ντράγκους (66΄ Πούσκας).

To Top