Προκλητικός Ερντογάν από τα κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο» (video)

Στα κατεχόμενα βρίσκεται από το πρωί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ψευδοκράτος ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, απορρίπτοντας όμως τη λύση της ομοσπονδίας.
«Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο», τόνισε.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις και να φέρουμε τη λύση για να έρθει μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε στον αέρα ποτέ κανένα χέρι που απλώνεται προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Την καλή μας θέληση τη δείξαμε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας» πρόσθεσε.
«Λέμε αν θέλετε λύση επικυρώστε τα κυρίαρχα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Κι εύχομαι πως θα δούμε τις ημέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών θα επισκεφθούν μια μέρα τα δυο κράτη στο νησί. Aυτή την ελπίδα μου την είπα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση της βάσης του διαλόγου της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος» δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημερινή επέτειο χαρακτηρίζοντας την εισβολή ως «ειρηνευτική επιχείρηση».
«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε προσθέτοντας: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης πως θυμάται «με ευγνωμοσύνη τους ηρωικούς μας μάρτυρες που πέθαναν για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή». Όπως είπε, «ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των γενναίων ανδρών που έπεσαν στο χώμα για τη χώρα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας. Φιλώ τα χέρια των βετεράνων μας που πολέμησαν γενναία για την ύπαρξη, τα δικαιώματα και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς. Προσεύχομαι στον Θεό για μια υγιή, ωφέλιμη και γόνιμη ζωή».

 

To Top