Τις απόψεις 10 ανθρώπων του ποδοσφαίρου συγκέντρωσε και δημοσίευσε η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” σχετικά με την απόφαση του Τάσου Κάκου να δείξει δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αποβάλει τον Νταβίντ Αγκάνθο επειδή θέλησε να σηκώσει τη μπλούζα του και να αφιερώσει το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ στον αδικοχαμένο Άγγελο Τσιπούρα.
Νταβίντ Αγκάνθο (στο ισπανικό ραδιόφωνο «Ι+FUTBOL»): «Απ’ ό,τι φαίνεται, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι λίγο πιο τρελό από το ισπανικό. Αυτό που έζησα δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ο διαιτητής μού έδειξε δεύτερη κίτρινη επειδή σήκωσα λίγο τη φανέλα μου για να τιμήσω τη μνήμη ενός παιδιού που είχε πεθάνει από εγκεφαλικό πριν από λίγες μέρες. Το άσχημο ήταν ότι στο τέλος πήραμε μόνο ένα βαθμό, και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη».
Εβαλντ Λίνεν (προπονητής της ΑΕΚ, ενημερώθηκε απ’ την «Ε» για το μήνυμα του Νταβίντ Αγκάνθο στον αδικοχαμένο Αγγελο): «Ο κανονισμός που τιμωρεί τους παίκτες όταν πανηγυρίζουν ένα γκολ και τους αποκόβει απ’ τον κόσμο τη στιγμή της πεμπτουσίας του ποδοσφαίρου είναι γελοίος! Δεν φταίνε αυτοί που τον εφαρμόζουν, αλλά διάφορες επιτροπές – μερικά μέλη τους δεν έχουν παίξει ποτέ ποδόσφαιρο και δεν ξέρουν το συναίσθημα. Οσο για το θέμα του Κάκου και του Αγκάνθο, εφόσον μου λέτε ότι έγραφε ένα τέτοιου είδους μήνυμα για το παιδί που έφυγε, ίσως θα μπορούσε να το χειριστεί διαφορετικά. Καταλαβαίνω γιατί στη Θεσσαλονίκη είναι πικραμένοι με μια τέτοια απόφαση, αλλά ο διαιτητής εκείνη τη στιγμή είναι σε δύσκολη θέση. Και δεν κάνει αυτός τους κανονισμούς, απλώς τους εφαρμόζει».
Σάκης Τσιώλης (προπονητής Αστέρα Τρίπολης): «Ορισμένα πράγματα είναι πάνω απ’ τους κανονισμούς. Σωστά εφάρμοσε το νόμο, αλλά ορισμένα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε με κατανόηση και να ξεπερνάμε το γράμμα του νόμου, που είναι ψυχρό. Το ποδόσφαιρο είναι μια κοινωνική υπόθεση, σαφώς και χρειάζεται νόμους, αλλά υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά σε όλα».
Δημήτρης Καλαϊτζίδης (προπονητής Βέροιας): «Αν το δούμε από μια πλευρά, θα λέγαμε με ευκολία ίσως αν ο κ. Κάκος είχε δίκιο ή άδικο. Αν το δούμε απ’ όλες τις πλευρές, όμως, και του διαιτητή και του νόμου και του συναισθήματος, το συμπέρασμα θα προέλθει πολύ δύσκολα και θα είναι υποκειμενικό. Απ’ τη μία είναι ο κανονισμός, απ’ την άλλη είναι η πραγματικότητα, που στις ημέρες μας όλοι βλέπουμε πως υποδηλώνει μια άρνηση σε όλα. Προσωπικά, θα διάλεγα να τιμωρηθώ παραβλέποντας την παράβαση, απ’ το να εφαρμόσω το νόμο. Ο διαιτητής είναι αυτός που πρέπει, όμως, να εφαρμόζει το νόμο».
Γιάννης Ζαραδούκας (παίκτης Αρη): «Στη θέση του κ. Κάκου θα έβλεπα το συναίσθημα. Ισως να μην είδε τι έγραφε η φανέλα. Αυτή την εξήγηση δίνω, γιατί θεωρώ ότι είναι η μόνη δικαιολογία. Σε όλους έκανε εντύπωση η απόφαση. Ακόμα και στα παιδιά της ΑΕΚ».
Παύλος Δερμιτζάκης (προπονητής Πανθρακικού): «Είναι πολύ σημαντικό οι διαιτητές να έχουν παίξει και ποδόσφαιρο. Να γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση του ποδοσφαιριστή, να γνωρίζουν τι γίνεται μέσα στα αποδυτήρια, πώς αισθάνονται νέα παιδιά που παίζουν μπάλα και θέλουν να εκφράζονται με αυτό τον τρόπο. Αυτό ίσως, αν οι διαιτητές όλοι έπαιζαν και μπάλα σε ομάδες πριν γίνουν αυτοί που απλώς θα εφαρμόζουν τους κανονισμούς, θα μας έσωζε από πολλά τέτοια διλήμματα. Γιατί οι διαιτητές θα καταλάβαιναν πώς σκέφτεται ο παίκτης, αν είχε πρόθεση για κάποιες ενέργειες. Δεν μπορούν όλα στη ζωή να κινούνται στο γράμμα του νόμου».
Παναγιώτης Βαρούχας (πρόεδρος ΣΔΠ Αθηνών): «Υπάρχει το γράμμα και το πνεύμα του κανονισμού. Πράγματι, από τη μία αναφέρει πως πρέπει να πάρει κάρτα, αλλά από την άλλη ήταν μια ειδική συνθήκη, με το θάνατο του μικρού παιδιού από την ομάδα νέων του Αρη. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να κακίσεις τον Κάκο επειδή εφάρμοσε τον κανονισμό».
Μάικ Γαλάκος (βετεράνος ποδοσφαιριστής): «Είναι λάθος η απόφαση του Κάκου. Σε τέτοιες περιπτώσεις το γράμμα του κανονισμού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι που παίζεται από ανθρώπους. Πάνω απ’ όλα, λοιπόν, σημασία έχει η ανθρώπινη υπόσταση. Ο Κάκος είναι πολύ καλός διαιτητής, δεν αναδείχτηκε τυχαία ως ο κορυφαίος το 2012, όμως στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα. Ως ελαφρυντικό τού αναγνωρίζω ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έπρεπε να αποφασίσει, και ίσως από την ένταση του αγώνα δεν είχε καθαρή σκέψη».
Τάκης Νικολούδης (βετεράνος ποδοσφαιριστής): «Οι διαιτητές πρέπει να έχουν την επαφή την ανθρώπινη με τους παίκτες, το χαμόγελο, να καταλαβαίνουν πώς νιώθει και ο παίκτης. Σε τέτοιες περιπτώσεις προέχει η απώλεια μιας ζωής, πόσω μάλλον ενός μικρού παιδιού. Ισως θα μπορούσε να λυθεί διαφορετικά, κι ας το λέει ο κανονισμός».
Κούλης Αποστολίδης (βετεράνος ποδοσφαιριστής): «Απ’ τη μία εφάρμοσε σωστά τον κανονισμό, απ’ την άλλη η άποψή μου είναι ότι θα μπορούσε να το αποφύγει. Θα μπορούσε να το αποφύγει, και επειδή είπε ότι θα τον τιμωρούσαν, δεν πιστεύω ότι για μια τέτοια περίπτωση, για την απώλεια ενός 16χρονου, θα υπήρχε επιτροπή που θα τον τιμωρούσε».