Ποια είναι τα μυστικά του πασχαλινού ψησίματος

Ο νοστιμότερος και πλέον χαρακτηριστικός μεζές του πασχαλινού τραπεζιού, τελικά δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Η επιτυχία του εξαρτάται από την επιλογή των υλικών και από μικρά, εύκολα, αλλά σωτήρια μυστικά που σας αποκαλύπτουμε βήμα – βήμα παρακάτω.

Γράψε GALIS και στείλε στο 54911 για να βρεθείς στην γιορτή του Νίκου Γκάλη

Χειροκίνητο ή ηλεκτρικό, στο έθιμο της σούβλας τηρούνται κάποιοι κανόνες, οι οποίοι υπαγορεύονται από τους ειδικούς για ένα νοστιμότερο πασχαλινό τραπέζι.

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και εσείς τρέχετε για τις τελευταίες διαδικασίες. Να τρέξουμε για εσάς δεν είναι εύκολο, μπορούμε όμως να δώσουμε συμβουλές για να στρώσετε ένα επιτυχημένο τραπέζι.
Αρνί vs κατσίκι
Στην κόντρα αυτή δυστυχώς ο νικητής είναι ο χαμένος της υπόθεσης, καθώς μπαίνει στη σούβλα! Και πριν κριθεί ο νικητής ο αγώνας ξεκινάει:
*Το κατσίκι είναι πιο ακριβό από το αρνί.
*Το κατσίκι δεν είναι τόσο λιπαρό όσο το αρνί.
*Το κατσίκι δεν έχει αυτή την περίεργη μυρωδιά και θεωρείται πιο νόστιμο.
*Με ένα κατσίκι βάρους π.χ. 10 κιλών τρώνε λιγότεροι άνθρωποι από όσοι με ένα αρνί ίδιου βάρους.
Τα μυστικά της αγοράς
Πήρατε την μεγάλη απόφαση (αρνί ή κατσίκι). Ηρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κρεοπώλη σας. Τον εμπιστεύεστε; Είστε σίγουροι πως αντί για κατσίκι δεν θα σας δώσει αρνί;
Για να μην γίνετε τελικά εσείς το θύμα το Πάσχα, καλό είναι να φροντίσετε να μάθετε να ξεχωρίζετε το καλό κρέας αλλά και το αρνί από το κατσίκι. Όπως αναφέρει στο Εθνος On Line ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ηπειρος» Χαράλαμπος Μποζιάρης, ο οποίος φροντίζει κάθε χρόνο το ψήσιμο του πασχαλινού τραπεζιού, η αγορά του σωστού κρέατος αποτελεί «μια δύσκολη υπόθεση». Τα σημεία που πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βάση ο καταναλωτής, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι «η σωστή επιλογή του κρεοπώλη, το χρώμα του αρνιού ή του κατσικιού αντίστοιχα και η εγγύηση όπου πιστοποιείται με την σφραγίδα της ευρωπαϊκής ένωσης.».
Τι σημαίνει όμως σωστή επιλογή κρεοπώλη; Το κατσίκι είναι πιο ακριβό. Πολλές φορές «πονηροί» κρεοπώλες φροντίζουν να πωλούν αρνί αντί για κατσίκι. Γι αυτό καλό είναι να μάθετε να ξεχωρίζετε τα δύο αυτά τετράποδα. Τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κατσικιού είναι η ουρά του που είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα από ίσιες τρίχες και το επίπεδο κεφάλι του. Ανεξάρτητα από το είδος του κρέατος «το χρώμα του» σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μποζιάρη «πρέπει να δείχνει ζωντανό και να μην είναι σκούρο». Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στην μπόλια, το κομμάτι λίπους που είναι τοποθετημένο στην πλάτη του αρνιού, η οποία πρέπει να είναι μαλακή και όχι στεγνή. Τέλος, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην σφραγίδα.
Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών δίνει συμβουλές στους Έλληνες Καταναλωτές, που αφορούν τα είδη διατροφής του Πασχαλινού τραπεζιού, προκειμένου να γνωρίζουν , τι να αγοράζουν αλλά και τι να αποφεύγουν.
Τα μυστικά της σούβλας
Λίγο αλατάκι, λίγο πιπεράκι και έτοιμο για την σούβλα! Είναι καλά δεμένο όμως; Η μήπως η σούβλα θα γυρνάει μόνη της; «Για το σωστό δέσιμο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε σπάγκο, παρά πετονιά, ενώ καλό είναι να αποφύγετε τις δαγκάνες, γιατί τραυματίζουν τον κρέας» αναφέρει ο ειδικός. Η φωτιά πρέπει να είναι πιο μεγάλη στα πόδια, όπου εκεί το αρνί έχει περισσότερο ψαχνό, ενώ πρέπει να το τοποθετήσετε περίπου στους 30 με 40 πόντους από τα κάρβουνα. Ωστόσο, «το ψήσιμο εξαρτάται από τα κιλά. Οσο πιο μεγάλο είναι το αρνί, τόσο πιο πολύ ώρα θέλει. Ο μέσος όρος ψησίματος ενός αρνιού 10 κιλών είναι 2,5 με 3 ώρες». Καλή όρεξη!Τι πρέπει να ξέρω για να έχω ένα κοκορέτσι λουκούμι;

 Γυρίζουμε ασταμάτητα.

Όλο το μυστικό του ψησίματος είναι το αδιάκοπο γύρισμα. Το κοκορέτσι είναι ένα είδος “μπετονιέρας”: καθώς γυρίζει διαρκώς, το λίπος εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του και ενυδατώνει τα εντόσθια συνεχώς. Έτσι είτε με το χέρι είτε με τη μανιβέλα, το γύρισμα, ιδιαίτερα στο ευάλωτο κοκορέτσι, είναι όχι μόνο απαραίτητο, αλλά ίσως το βασικότερο μυστικό για καλό ψήσιμο και θαυμάσια γεύση.

Αν το κοκορέτσι καίει;

“Το κοκορέτσι θέλει το χρόνο του”, λένε οι γνώστες και οι έμπειροι ψήστες. Όμως, άλλοτε μια αναποδιά του καιρού κι άλλοτε η απειρία μπορεί να φέρουν ένα μικροατύχημα, πόσο μάλλον με τη φωτιά, που έχει απρόβλεπτη και ευμετάβλητη συμπεριφορά. Το συνηθέστερο ατύχημα με το κοκορέτσι είναι να καεί και να τρυπήσει ένα σημείο της ευαίσθητης και λεπτής αντεριάς. Αν συμβεί αυτό, βγάζουμε αμέσως τη σούβλα από τη φωτιά, τυλίγουμε σχετικά σφιχτά το καμένο σημείο με αλουμινόχαρτο και ξανά βάζουμε τη σούβλα σε ψηλότερη σκάλα ή “σπάμε” δηλαδή απλώνουμε, τη θράκα για αν μειωθεί η έντασή της. Το αλουμινόχαρτο μπορεί να μείνει ακόμη και μέχρι την ολοκλήρωση του ψησίματος.

Τι πρέπει να γνωρίζω για ένα τέλειο κοντοσούβλι;

Η κατάλληλη σούβλα είναι μακριά και λεπτή, ειδική για κοντοσούβλι ή κοκορέτσι και μάλιστα τετραγωνισμένη, ώστε να μη γλιστρούν τα κομμάτια κατά το γύρισμα. Τα κομμάτια πρέπει να περαστούν στη σούβλα κοντά και αρκετά σφιχτά, αλλά όχι πολύ πιεσμένα το ένα με το άλλο, τρυπώντας τα όσο γίνεται στο κέντρο, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα (αν τρυπήσουμε τα κομμάτια μακριά από το κέντρο, το ασύμμετρο βάρος του κομματιού που θα κρέμεται θα “τραβάει” προς τα κάτω όλο το κομμάτι και δεν θα του επιτρέπει να γυρίζει ομαλά, ιδιαίτερα αν η σούβλα δεν είναι τετραγωνισμένη).

Επίσης, καλό είναι να στερεώνουμε το κοντοσούβλι, στις δύο άκρες του, με τις δαγκάνες της σούβλας, για να μείνει στη θέση του καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Πληροφορίες: boro.gr

Πηγή: thestival.gr

 

To Top