Ο Πολιτευτής στη Β Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής, επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Ερμή Λαγκαδά, Κώστας Πετρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στο THE SOCIALIST, κι αναφέρθηκε στο θέμα του Άρη…
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Κώστα Πετρίδη:
Κύριε Πετρίδη, ως ενεργός πολίτης με έντονη την αθλητική συνείδηση, έχετε εντοπίσει ζητήματα στην λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων στην περιφέρεια; Ποια είναι αυτά;
Τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση, η λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων στην περιφέρεια, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ λόγω της έλλειψης πόρων από τους Δήμους και από το κράτος και προφανώς από την αδυναμία παραγόντων να στηρίξουν οικονομικά τις ομάδες όπως, μέχρι τώρα, παραδοσιακά έκαναν.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πολλές ομάδες να μην δηλώνουν καν συμμετοχή σε πρωταθλήματα, άλλες να αδυνατούν να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους και οι περισσότερες όταν καταφέρουν να λειτουργήσουν, το κάνουν , με πολλά προβλήματα και ελλείψεις δίχως να μπορούν και λόγω της υγειονομικής κρίσης να παράγουν ένα δομημένο σύστημα ακαδημιών που θα έπρεπε να είναι βασικό στοιχείο και να στηρίζεται αποκλειστικά από τις ομοσπονδίες.
Πάνω από 40 με 50% των ερασιτεχνικών σωματείων οδηγείται στον αφανισμό.
Πως σχολιάζετε το αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Το Αθλητικό Νομοσχέδιο , στην προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν λάθη του παρελθόντος, οδηγεί στην πλήρη μετατροπή του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε επαγγελματικό.
Σε συνδυασμό με το “κενό” της τακτοποίησης και αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων από τους Δήμους, χάνεται ο ρομαντισμός του πιο ζωντανού κυττάρου της αθλητικής ζωής της χώρας και αποτρέπει τους ερασιτέχνες παράγοντες να αναλάβουν όλες εκείνες τις ευθύνες που τους φορτώνει ο νέος αθλητικός νόμος.
Δυστυχώς, βλέπουμε τα σωματεία να μετατρέπονται σε μικρές εταιρίες και όσο θα μεταφέρονται επαγγελματικές ευθύνες στους παράγοντες, τόσο θα απομακρύνονται από την ενασχόλησή τους με τις αθλητικές δραστηριότητες.
Βασικό είναι η παρέμβαση του κράτους στην λειτουργία των ομοσπονδιών να είναι κατά βάση ελεγκτική και όχι βασική σε λειτουργικά ζητήματα.
Σάλος έχει προκληθεί από την επιβολή του -6 στον Άρη με τον Θοδωρή Ζαγοράκη να περνά στην ιστορία ως ο ταχύτερα παραιτηθείς Πρόεδρος της ΕΠΟ. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
Αν παραμείνει το -6 στον Άρη, θα πρόκειται περί ξεκάθαρης αλλοίωσης του πρωταθλήματος. Το ποδόσφαιρο, όπως και όλα τα αθλήματα πρέπει να παίζεται στο γήπεδο και όχι στις δικαστικές αίθουσες.
Δεν μπορεί μια υπόθεση του παρελθόντος που δεν αφορά την σημερινή διοίκηση αλλά και ούτε τους αθλητές του Άρη να τους αναγκάζει να ξεκινάνε μια προσπάθεια με εμπόδια χωρίς να έχουν ούτε νομική, ούτε ηθική ούτε, προπαντώς, αθλητική ευθύνη.
Οι ευθύνες πρέπει να “κυνηγούν” τους παράγοντες και οι ποινές να πλήττουν οικονομικά τις εταιρείες και κυρίως τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις επαγγελματικές ομάδες και όχι τους αθλητές.
Προφανώς ο κύριος Ζαγοράκης, έχοντας ως αφορμή το παραπάνω γεγονός και με πολλές άλλες αιτίες που ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε ακόμη, ορθώς αποχώρησε, γιατί δεν μπόρεσε να επιβάλει αυτά που ήθελε για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Ήταν ένας πρόεδρος σε ομηρεία.