Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε το συνεχιζόμενο αδιέξοδο με το θέμα του κλεισιματος της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, ο Κάρολος Παπούλιας, θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ μπορεί να γίνει με την κρατική τηλεόραση εν λειτουργία «και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο».
Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα τελικά θα αποφασίσει το ΣτΕ αν θα κάνει δεκτή ή όχι την προσφυγή των εργαζομένων στην ΕΡΤ που ζητούν την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αποφασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η απόφαση ήταν ν’ ανακοινωθεί απόψε αλλά η ΠΟΣΠΕΡΤ ζήτησε ακρόαση από τα μέλη του ΣτΕ και έτσι μετατέθηκε για την Δευτέρα.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Newsit ότι αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν μπορούν και δεν υπάρχει τρόπος νομικά να ξανανοίξει η ΕΡΤ με την μορφή που ήταν στις 11 Ιουνίου.
Λένε, ότι η μόνη λύση είναι να ψηφιστεί ο καινούριος νόμος και να ανοίξει η νεα εταιρεία με το νεο καθεστώς.
Αν, λένε, συμφωνήσουν τα κόμματα να εισαχθεί ο νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Βουλή, θα έχει ψηφιστεί πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Αν, όμως, εισαχθεί στην Βουλή ως κανονικός νόμος, τότε θα ψηφιστεί σε 15 ημέρες.
Για να συμβεί αυτό, δηλαδή, να ξανανοίξει η ΕΡΤ με την μορφή που είχε στις 11 Ιουνίου, πρέπει να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Αυτό, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το πράξει. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να το δεχθούν.
Η μόνη περίπτωση που η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δεχθεί κάτι τέτοιο θα ήταν να κριθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άκυρη από το ΣτΕ!
Σημειώνεται ότι οι γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ δεν είναι πολιτικές αλλά έχουν νομική βάση. Αν λοιπόν, την Δευτέρα, το ΣτΕ αποφασίσει ότι είναι άκυρη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τότε η δημόσια ραδιοτηλεόραση επιστρέφει στην προηγούμενη μορφή της και ανοίγει κανονικά.
Η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ ζητεί «πάγωμα» της απόφασης, έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Στην προσφυγή αναφέρει ότι η επίμαχη απόφαση προσκρούει στο άρθρο 15 του Συντάγματος που αφορά στους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.
Όπως αναφέρεται στην προσφυγή «η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι παράνομη καθώς δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Όμως πάσχει και από αιτιολογία αφού αναφέρει αόριστα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή».
Πηγή: newsit.gr