Παράταση λίγων ημερών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το Υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα πολιτών και κοινωνικών φορέων, παρατείνει την προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας για το 2016, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016. Επισημαίνει, επίσης, ότι:
1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.
2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.
3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη».
Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε πει: «Τα δεδομένα που είχαμε έως την Τρίτη ήταν ότι είχαν πληρωθεί τα τέλη για 4,5 εκατ. οχήματα. Αρα, θα δούμε τι έγινε και χθες και μέσα στην ημέρα θα ληφθεί η απόφαση για παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα».
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη χρονιά πάντως περίπου 40.000 τέλη κυκλοφορίας πληρώθηκαν στη διάρκεια της ολιγοήμερης παράτασης που είχε δοθεί. Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι εφορίες θα κλείσουν στις 12.30 το μεσημέρι, ωστόσο αυτό πλεόν δεν αφορά τους ιδιοκτήτες ΙΧ που θέλουν να καταθέσουν πινακίδες και να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, αφού η παράταση που αναμένεται να ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ θα τους καλύπτει.
Οποιος δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας έως και το τέλος της παράτασης που θα δοθεί, το ποσό θα διπλασιαστεί.
Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τις καταθέσεις πινακίδων
Από το 2009, το ζήτημα της κατάθεσης πινακίδων πήρε έντονους αυξητικούς ρυθμούς και το χειρότερο έτος ήταν το 2013, όταν τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.
Ειδικότερα:
* Το 2009 έγινε άρση ακινησίας σε 73.180 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 169.205 οχήματα.
* Το 2010 έγινε άρση ακινησίας σε 55.330 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 189.666 οχήματα.
* Το 2011 έγινε άρση ακινησίας σε 72.831 οχήματα ενώ σε ακινησία τέθηκαν 193.922 οχήματα.
* Το 2012 έγινε άρση ακινησίας σε 91.310 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 271.744 οχήματα.
* Το 2013 έγινε άρση ακινησίας σε 146.191 οχήματα και τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.
Βήμα βήμα η διαδικασία της εκτύπωσης
Η διαδικασία πάντως για να μάθουμε τι πρέπει να πήρώσουμε για τέλη κυκλοφορίας είναι πάρα πολύ απλή.
Ο χρήστης πληκτρολογεί τη διεύθυνσηhttps://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp και στη συνέχεια κάνει κλικ στο πεδίο «ΕΙΣΟΔΟΣ».
Στη συνέχεια μεταφέρεται στη σελίδα όπου πρέπει να γράψει το ΑΦΜ του, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και να κάνει κλικ στο πεδίο «Αναζήτηση».
Αν τα στοιχεία είναι σωστά τότε θα του εμφανιστεί στην οθόνη τοπ μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση.
Το ΙΧ για το οποίο αναζητήσαμε πόσο θα πληρώσει σε τέλη κυκλοφορίας, ανήκει στην κατηγορία αυτών που έως και το 2015 είχαν μηδενικά τέλη αφού οι εκπομπές ρύπων ήταν μόλις 95 CO2. Τώρα με τις αλλαγές που αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώγσει έως 31/12 85.50€.
Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει κλικ στο πεδίο «Εκτύπωση».
Τα προηγούμενα έτη εμφάνιζε αυτό το μήνυμα.
Κατάθεση πινακίδων -Ολα τα δικαιολογητικά
Αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θέλει να θέσει σε ακινησία το ΙΧ του προκειμένου να μην καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, θα πρέπει έως και την Πέμπτη να προσκομίσει στην εφορία του τα εξής:
α) Την άδεια κυκλοφορίας.
β) Τις πινακίδες κυκλοφορίας.
γ) Φωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015.
ε) Αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι (ο φορολογούμενος) έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο.
στ) Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Πηγή: iefimerida.gr