ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμια ανησυχία: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο -«Μπορούμε να χτυπήσουμε παντού»

Ανησυχία σε όλο τον κόσμο σκορπά η νέα κίνηση της Β. Κορέας να εκτοξεύσει, όπως ισχυρίζεται, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, που μπορεί να χτυπήσει παντού στον κόσμο. 

Ο πύραυλος έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου του καθεστώτος να μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ.

Την «ιστορική» εκτόξευση του πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 2.802 χιλιομέτρων και διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

«Ισχυρή πυρηνική δύναμη»

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη», η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», τόνισε η παρουσιάστρια.

«Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου (…) αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες από τη σχετική, χειρόγραφη διαταγή που συνέταξε ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν με ημερομηνία Δευτέρας.

Η εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα που στις ΗΠΑ γιορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας, περιλαμβάνεται σε μια μακρά σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων κατά παράβαση των διεθνών αποφάσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πρώτη φορά διηπειρωτικός πύραυλος

Λίγες ώρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν, που διεμήνυσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει παντού στον κόσμο. «Ο πύραυλος ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός (ICBM)» είπε η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης. Σημειώνεται ότι, αν και η Β. Κορέα έχει στο παρελθόν εκτοξεύσει πυραύλους, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί διηπειρωτικό πύραυλο.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 2.802 χλμ. και έπληξε τον στόχο του έπειτα από 39 λεπτά.

Ο πύραυλος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Εκτοξεύθηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, ο πύραυλος που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα «ξεπέρασε ουσιαστικά» το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων και κάλυψε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων πριν από την πτώση του.

Μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ

Αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του καθεστώτος ότι ο πύραυλος ήταν διηπειρωτικός (ICBM), τότε η εξέλιξη αυτή  σημαίνει ότι η Πιονγιάνγκ είναι πλέον σε θέση να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ως εκ τούτου ενισχύεται η διπλωματική της θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον.

Ο ισχυρισμός του κομμουνιστικού καθεστώτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αναφορές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα είναι μέσου βεληνεκούς. Αναλυτές εκτιμούν ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο πύραυλος μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, όχι όμως άλλες περιοχές των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε έναν «απροσδιόριστο βαλλιστικό πύραυλο» στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από το Μπανγκιόν, μια επαρχία κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Ειδικοί επισημαίνουν τη χρονική συγκυρία της 11ης φετινής πυραυλικής εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα: παραμονές της εθνικής εορτής των ΗΠΑ της 4ης Ιουλίου και της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο και λίγο μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-ιν στο Λευκό Οίκο και τις πυρετώδεις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για τις πυρηνικές και τις πυραυλικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ.

Μεγάλος χρόνος πτήσης

Ο χρόνος πτήσης του πυραύλου είναι μεγαλύτερος από όλες τις προηγούμενες παρόμοιες δοκιμές. Τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Σεούλ δεν αποκλείει ο πύραυλος να ήταν όντως διηπειρωτικός, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι μάλλον πρόκειται για νέα δοκιμή ενός εκ των δύο μέσου βεληνεκούς πυραύλων που δοκίμασε νωρίτερα φέτος η Πιονγιάνγκ.

Η νέα εκτόξευση ήλθε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Κίνας στον ΟΗΕ ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν καταφέρουν να βρουν τρόπο για αποκλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.

Ο όρκος του Τραμπ

Η Βόρεια Κορέα έχει πυκνώσει φέτος τις πυραυλικές δοκιμές καθώς προσπαθεί να αναπτύξει πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήξει στόχους εντός των ηπειρωτικών ΗΠΑ – κάτι που ο Τραμπ έχει ορκιστεί ότι «δεν πρόκειται να συμβεί». Ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά τον τελευταίο πύραυλο, ο Ντέιβιντ Ράιτ της «Ένωσης Ανησυχούντων Επιστημόνων» (Union of Concerned Scientists) ανέφερε: «Αν είναι σωστές οι αναφορές, τότε ο ίδιος πύραυλος θα μπορούσε να αναπτύξει ένα βεληνεκές περίπου 6.700 χλμ σε στάνταρ τροχιά. Αυτό το βεληνεκές δεν αρκεί για να πλήξει τις 48 πολιτείες των ηπειρωτικών ΗΠΑ, αλλά μπορεί να χτυπήσει τη Χαβάη και την Αλάσκα».

Για την Πιονγιάνγκ πάντως δεν αρκεί να αναπτύξει έναν ICBM. Θα πρέπει να έχει και την ικανότητα να προστατέψει από την ανάφλεξη την πυρηνική κεφαλή κατά την επανείσοδό της στην ατμόσφαιρα, κάτι που δεν είναι σαφές αν μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top