ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πίνουν και δεν αθλούνται οι 15χρονοι στην Ελλάδα

Τον «ανθυγιεινό δρόμο» στον τρόπο ζωής τους παίρνουν οι Ελληνες έφηβοι, θέτοντας τις (κακές) βάσεις για την εκδήλωση παθήσεων στην ενηλικίωσή τους.

Μάλιστα, οι Ελληνες έφηβοι έχουν χειρότερες «επιδόσεις» σε συνήθειες που προάγουν την υγεία, συγκριτικά με τους γονείς τους, αλλά και τους συνομήλικούς τους άλλων χωρών της Ευρώπης: είναι «δευτεραθλητές» στην παχυσαρκία, καταναλώνουν πολύ λίγα φρούτα σε σχέση με τους υπόλοιπους εφήβους στην Ε.Ε., προτιμούν την «πολυθρόνα» από την άσκηση και συναγωνίζονται τους Ευρωπαίους συνομήλικούς τους στο αλκοόλ. Και αυτά όταν οι Ελληνες ενήλικες συνεχίζουν να είναι μεταξύ των πιο «συγκρατημένων» έναντι του αλκοόλ στην Ευρώπη, έχουν απομακρυνθεί πολύ από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία και ασκούνται όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ευρώπη – Health at a Glance: Europe 2016, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, τα Ελληνόπουλα παραμένουν στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία, τη στιγμή μάλιστα που οι Ελληνες ενήλικες δεν διαφοροποιούνται πλέον δραματικά σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ετσι, πλέον το 24% των 15χρονων Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή/και παχύσαρκοι, και οι μόνοι συνομήλικές τους που είναι σε δυσμενέστερη θέση είναι οι Μαλτέζοι (30%). Ο μέσος όρος των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων στην Ε.Ε. είναι 17,5%. Αντίθετα, οι ενήλικες Ελληνες βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (17% είναι παχύσαρκοι, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 16%). Το ίδιο ποσοστό καταγράφεται και σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία και Λιθουανία. Οι Μαλτέζοι και στους ενήλικες κρατούν τα σκήπτρα με 26%, ενώ αντίθετα μόλις το 9% των Ρουμάνων είναι παχύσαρκοι.

Δεν τρώνε φρούτα

Οι 15χρονοι Ελληνες φαίνεται ότι δεν αγαπούν τα φρούτα. Μόνο το 26% των κοριτσιών και το 23% των αγοριών τα καταναλώνει καθημερινά. Τα ποσοστά αυτά φέρνουν τα Ελληνόπουλα στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ε.Ε. (όπου ο μέσος όρος είναι 34% και 26% αντίστοιχα), μόλις λίγο πάνω από τους εφήβους της Σουηδίας. Αντίθετα, περίπου έξι στους δέκα ενήλικες στη χώρα μας καταναλώνουν καθημερινά φρούτα, μία «επίδοση» που είναι ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρώπης. Οι υπόλοιποι «Νότιοι» της Ευρώπης, Ιταλοί, Πορτογάλοι και Ισπανοί εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά (70% ή και πάνω).

Εξίσου κακές επιδόσεις έχουν οι Ελληνες έφηβοι και σε ό,τι αφορά τη σωματική δραστηριότητα. Το 15% των αγοριών και το 7% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών στην Ελλάδα ασκούνται (τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα με αύξηση του καρδιακού ρυθμού) και βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. μαζί με τους εφήβους από την Ιταλία και τη Γαλλία. Κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. ασκείται το 20% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών. Αντίθετα, οι ενήλικες Ελληνες δηλώνουν ποσοστά σωματικής άσκησης (στους ενήλικες ο δείκτης αφορά σε 150 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας ή εντατικής άσκησης, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), υψηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε.: 68%, έναντι 65%.

Σε αντίθεση με τους Ελληνες ενήλικες που είναι πολύ χαμηλά στη λίστα των Ευρωπαίων στην κατανάλωση αλκοόλ, οι 15χρονοι έφηβοι Ελληνες ακολουθούν από κοντά τις συνήθειες των συνομήλικών τους ανά την Ευρώπη: το 22% έχει μεθύσει τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή τους, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 25%. Οι Δανοί 15χρονοι δηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστον δύο φορές (38%), και φαίνεται ότι συνεχίζουν τη συνήθεια αυτή και στην ενήλικη ζωή τους: 4 στους 10 Δανούς δηλώνουν ότι πίνουν υπερβολικά σε τακτική βάση (καταναλώνουν έξι ή και περισσότερα ποτά σε μία έξοδό τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα τον τελευταίο χρόνο), όταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των Ελλήνων ενηλίκων είναι μικρότερο του 10% (μ.ό. στην Ε.Ε. 21%).

Η φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ευρώπη εστιάζει στις χρόνιες παθήσεις και τους συμπεριφορικούς παράγοντες που οδηγούν σε αυτές, τονίζοντας ότι κατά μέσον όρο καταγράφονται στην Ευρώπη 204 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού από παθήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσα από την πρόληψη και καλύτερες πολιτικές δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί είναι 163 ανά 100.000 πληθυσμού, αναλογία που ναι μεν είναι από τις «καλές» σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορεί όμως εύκολα να αλλάξει προς το αρνητικό, με δεδομένες τις επιδόσεις των εφήβων, εάν δεν γίνουν παρεμβάσεις προαγωγής υγείας εστιασμένες στις μικρές ηλικίες.

Ευτυχώς, όμως, δεν καπνίζουν…

Στον μοναδικό δείκτη που οι έφηβοι είναι σε καλύτερη «μοίρα» από τους ενήλικες στη χώρα μας είναι στο κάπνισμα. Σχεδόν ένας στους επτά Ελληνες 15χρονους (16% των αγοριών και 13% των κοριτσιών) καπνίζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (14% και στα δύο φύλα), όπου «πρωταθλήτρια» εμφανίζεται η Βουλγαρία στην οποία 21% των αγοριών και 30% των κοριτσιών καπνίζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αντίθετα, οι Ελληνες ενήλικες χάνουν με απόσταση… τσιγαρόβηχα την πρώτη θέση από τους Βουλγάρους. Το 27% των Ελλήνων ενηλίκων καπνίζει σε καθημερινή βάση έναντι του 29% των Βουλγάρων, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι λίγο πάνω από 21%. Σε δώδεκα από τις 28 χώρες της Ε.Ε. το ποσοστό των καπνιστών είναι κάτω από το 20%, με τους Σουηδούς να βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση (12%). Με αυτό το δεδομένο δεν αποτελεί έκπληξη που η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 110 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα ανά 100.000 ανδρικού πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 90 θάνατοι ανά 100.000. Μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών λόγω καρκίνου του πνεύμονα καταγράφεται μόνο σε Ουγγαρία, Πολωνία και Κροατία.

Πηγή: kathimerini.gr

To Top