Σοβαρές καταγγελίες για εργοδότες που αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν στην εργασία παρόλο που νοσούν με κορωνοϊό βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποιες από αυτές αφορούν και γνωστή αλυσίδα καταστημάτων. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που όπως τονίζουν έχουν διαγνωστεί με τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο οι εργοδότες τους λένε «Πάρε ένα ντεπόν και έλα».
Πιστοποιητικό νόσησης: Προβληματισμός για την άδεια του εργαζόμενου – Χρειάζεται PCR ή rapid test;
Περισσότερες διευκρινίσεις πρέπει να δοθούν σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εργαζομένων που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, πράγμα που αναμένεται να κάνει η ΚΥΑ όταν θα εκδοθεί τα επόμενα 24ωρα.
Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών.
Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με το imerisia.gr.
Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας.
Μόνο PCR δέχεται ο ΕΦΚΑ
Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Ο ΕΦΚΑ όμως δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζομένων νοσούν. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τα επόμενα 24ωρα που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ.
Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις, καταστήματα και εστίαση λειτουργούν μετ’ εμποδίων εξαιτίας της υποχρεωτικής καραντίνας χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Φόβοι για προσωρινό κλείσιμο
Κύκλοι του εμπορίου αναφέρουν ότι «προς το παρόν τα καταφέρνουμε εκ των ενόντων. Κόβουμε τα ρεπό υγιών υπαλλήλων, κάνουμε αντικαταστάσεις. Αν τα κρούσματα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Πολλά μικρά καταστήματα τα οποία λειτουργούν με τον ιδιοκτήτη και ένα άτομο προσωπικό, ίσως αναγκαστούν προσωρινά να κλείσουν».
Πηγή: ethnos.gr