Για τον VAR μίλησε ο Τάσος Σιδηρόπουλος, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει έναν διαιτητή «να μη γίνει την επόμενη ημέρα πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εισαγωγή του συγκεκριμένου συστήματος.
Αναλυτικά όσα είπε ο Τάσος Σιδηρόπουλος στον Sport24 Radio:
Για την προετοιμασία των διαιτητών: «Τώρα είμαι στη Ρόδο και κάνω την προετοιμασία μου για τη νέα σεζόν. Μετά το τέλος κάθε περιόδου, ο διαιτητής όπως και ο ποδοσφαιριστής, κάνει συντήρηση. Μετά σταματά για 10 με 15 ημέρες. Κάθε διαιτητής προσπαθεί να βελτιώσει τις σωματικές του αδυναμίες. Η κυριότερη προπόνηση έχει να κάνει με την ταχυδύναμη».
Για το πως επιλέγονται οι διαιτητές του Παγκόσμιο Κύπελλο: «Η εμπειρία παίζει κύριο ρόλο, όπως και το να έχεις κάνει καλές χρονιές στο Champions League. Ένας διαιτητής, όπως είμαι εγώ, είναι δύσκολο να βρεθεί εκεί διότι είμαι νέος στην ελίτ. Ελπίζω να βρεθώ στο επόμενο, όταν θα έχει περάσει και μία τετραετία και θα είμαι πιο ώριμος.
Η προεπιλογή και η προετοιμασία των διαιτητών ξεκινάει δύο χρόνια πριν από το Μουντιάλ και από τότε μπαίνουν σε διαδικασία εκπαίδευσης. Τους διαιτητές του επιλέγει η επιτροπή της FIFA, που έχει πρόεδρο τον κ. Κολίνα. Με τη χρήση του VAR παίζεις πιο απελευθερωμένα, χωρίς άγχος κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Για την απουσία Άγγλων διαιτητών από το Παγκόσμιο Κύπελλο: «Μετά τον Άτκινσον και τον Κλάτενμπεργκ, που ήταν οι… ναυαρχίδες τους, δεν υπάρχει κάποιος άλλος Άγγλος που να είναι έτοιμος. Ο Όλιβερ και ο Τέιλορ είναι σχετικά νέοι, οπότε δεν θα μπορούσαν να πάνε. Παίζει ρόλο και η χώρα καταγωγής, αλλά αν δεν είσαι έτοιμος δεν θα πας στο Μουντιάλ».
Για τις διαιτησίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Έχουν πολύ θετικό πρόσημο. Έχουν γίνει λίγα λάθη και κάποια από αυτά διορθώθηκαν από το VAR. Αυτός που έπρεπε να νικήσει στον αγωνιστικό χώρο το έκανε. Λάθη που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των αγώνων έχουν εξαλειφθεί. Πάντως βλέπουμε πολλά πέναλτι».
Για τον VAR: «Το βασικό είναι να μάθεις να χειρίζεσαι τα μηχανήματα και να είσαι γρήγορος. Ο διαιτητής που είναι στο δωμάτιο του VAR βλέπει το ποδόσφαιρο από πολλές κάμερες και σκέφτεται ποια κάμερα δίνει την καλύτερη λήψη. Χρειάζεται μία προεργασία, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι λίγο δύσκολο για τον διαιτητή, διότι είχε συνηθίσει να είναι στον αγωνιστικό χώρο και τώρα βλέπει κάποιες οθόνες.
Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα. Όταν καθυστερείς χάνεται η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Όταν ο VAR καλέσει τον διαιτητή πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες λήψεις. Αυτή είναι η κυριότερη δουλειά του VAR. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχουν 30 κάμερες. Σε άλλες διοργανώσεις θα υπάρχουν λιγότερες.
Ο VAR, λοιπόν, τσεκάρει όλες τις φάσεις που αναφέρονται στο πρωτόκολλο. Αν δει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει αποφασίσει ο διαιτητής, δηλαδή ένα ξεκάθαρο λάθος, τότε ειδοποιεί τον διαιτητή. Αν υπάρχει μικρή αμφιβολία ο διαιτητής μπορεί να πάει να το δει. Ούτως ή άλλως θα πουλήσει πιο ωραία μία αλλαγή απόφασης αν πάει να το δει. Επίσης, αν έχει μία αμφιβολία για μία φάση, τότε αυτό ίσως επηρεάσει την ψυχολογία του».
Για το αν είναι έτοιμη η Ελλάδα να δεχθεί τον VAR: «Είναι έτοιμη. Πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις και να πάρουν πιστοποίηση οι διαιτητές. Θα έρθει και στην Ελλάδα, αλλά ίσως τραβήξει λίγο παραπάνω. Δύσκολα θα είναι διαθέσιμο τους πρώτους μήνες του πρώτου γύρου. Πάντως, όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο».
Για το πότε θα είναι έτοιμοι οι διαιτητές: «Κάναμε ένα σεμινάριο στην Ελλάδα και από τον Αύγουστο θα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση για το VAR. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθεί ο ανάδοχος και να δημιουργηθεί το δωμάτιο ελέγχου. Διότι όλα πρέπει να γίνουν πάνω στις οθόνες και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το δωμάτιο ελέγχου θα είναι στα κεντρικά της ΕΠΟ και όχι σε κάθε γήπεδο. Έτσι συμβαίνει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου αυτό είναι στη Μόσχα. Στην κεντρική αίθουσα είναι διαιτητές, αλλά για την Ελλάδα θα αποφασίσει ο κ. Κουκουλάκης.
Αν ένας ποδοσφαιριστής κάνει το σήμα του VAR τότε πρέπει να δεχθεί κίτρινη. Το VAR εξετάζει όλα τα γκολ, τα πέναλτι, τις απευθείας κόκκινες κάρτες και το αν έχει δοθεί κάρτα σε λάθος παίκτη. Νομίζω ότι δύσκολα θα επεκταθεί, διότι έτσι θα χαθεί ο αυθορμητισμός του ποδοσφαίρου. Δηλαδή θα είναι άσχημο να έχει μπει ένα γκολ στο 93′ και να περιμένεις το VAR για να πανηγυρίσεις».
Για το αν μία αλλαγή απόφασης από τον VAR επηρεάζει την ψυχολογία του διαιτητή:«Στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είδα κάποιον διαιτητή να επηρεάζεται. Στην αρχή θα είναι παράξενο, αλλά ο VAR θα βρίσκεται εκεί για να σε βοηθήσει και να μη γίνεις την επόμενη ημέρα πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες».
Για το αν το VAR θα μπορούσε να δώσει λύση στη φάση της Τούμπας, στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και το αν το γκολ του Βαρέλα ήταν ή όχι οφσάιντ: «Δεν θα υπήρχε λύση. Στο πρωτόκολλο η χρήση του VAR αναφέρεται σε ξεκάθαρες φάσεις. Όταν είναι 50-50 η απόφαση το VAR δεν μπορεί να εξετάσει τη φάση. Εξετάζει μόνο τα ξεκάθαρα λάθη του διαιτητή. Δεν μπορεί να εξετάσει τις φάσεις που υπάρχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Το πρωτόκολλο αναφέρεται σε ξεκάθαρα λάθη του διαιτητή. Δε μιλάμε για φάσεις μοιρασμένες που είναι συζητήσιμες».
Για τους Έλληνες διαιτητές: «Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Η ΚΕΔ δουλεύει για το καλό του ποδοσφαίρου. Είναι στο δικό μας χέρι να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Οι διαιτητές έχουν εξαιρετική συνεργασία με την ΚΕΔ, ενώ μεταξύ μας είμαστε φίλοι και ο ένας βοηθάει τον άλλον, όπως κάνει και η Κεντρική Επιτροπή».
Για την πίεση που δέχονται οι διαιτητές στην Ελλάδα: «Η εμπειρία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Δε θα έλεγα ότι με επηρεάζει αγωνιστικά η πίεση, αλλά ψυχολογικά. Με τα χρόνια έρχεται η εμπειρία και μαθαίνεις πως λειτουργεί το σύστημα και μετά πηγαίνεις απλά να κάνεις τη δουλειά σου».
Για το αν πρέπει να σφυρίζουν τα ντέρμπι της Super League Έλληνες διαιτητές: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να τα πηγαίνουμε καλά στα παιχνίδια μας για να μην χρειαστεί να έρθουν ξένοι. Η Επιτροπή ξέρει, έχει γνώση και εμπειρία. Εμένα μου αρέσει να παίζω στα ντέρμπι, αλλά η ΚΕΔ θα το κρίνει».
Για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαιτητές: «Σχετικά με τις πληρωμές υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν είμαστε πληρωμένοι, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα με τη φορολογία. Είναι ένα θέμα που λύνεται, ένα τυπικό ζήτημα. Τα χρήματα υπήρχαν απλά δεν μπορούσαμε να πληρωθούμε. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, θα πληρωθούμε».
Για το αν αξίζει να είναι κάποιος διαιτητής: «Εγώ και πάλι διαιτητής θα γινόμουν. Δε μας ενδιαφέρουν τα χρήματα, διότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Θέλουμε να παίζουμε. Είναι ένα έσοδο για εμάς, αλλά το βασικό είναι ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να είμαστε συνεπείς. Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τους Έλληνες διαιτητές, παρά τα λάθη που κάνουν. Παντού γίνονται λάθη. Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο».