Στην Κωνσταντινούπολη πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με τη νέα αγωνιστική περίοδο σε Euroleague και Eurocup.
Την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν για το σύστημα διεξαγωγής της Euroleague και του Eurocup είχαν χθες (6/5) όσοι εκπρόσωποι συλλόγων βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση ήταν τόσο τα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται, όσο και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δύο διοργανώσεων.
Αυτό που επιβεβαιώθηκε πάντως έχει να κάνει με το γεγονός πως τη νέα αγωνιστική περίοδο δεν θα υπάρχουν προκριματικοί αγώνες για την τελευταία θέση στην Euroleague, αλλά θα δίνονται wild cards. Όπως έγινε γνωστό, έντεκα (11) ομάδες θα πάρουν άδεια τύπου Α, ενώ ακόμη οκτώ (8) άδεια τύπου Β. Πρόκειται για ομάδες που θα προκύψουν από την Αδριατική Λίγκα (2), τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Ισπανία. Σε τέσσερις ακόμη θα δοθούν wild cards, με τις χώρες που θα έχουν προτεραιότητα για την απόκτησή τους να είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία και η… Μεγάλη Βρετανία, λόγω της δυναμικής που έχουν στην αγορά. Επίσης, άδεια τύπου Γ θα πάρει η κάτοχος του Eurocup, Χίμκι.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το Eurocup, θα συμμετάσχουν τριάντα έξι (36) ομάδες, με τις Αδριατική Λίγκα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία να έχουν από τρεις εκπροσώπους, τις Τουρκία, Λιθουανία και Ισραήλ από δύο, και το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Λετονία, την Πολωνία, την Ουκρανία και τη Μεγάλη Βρετανία από μία. Επίσης, θα δοθούν τέσσερις wild cards.
Πέραν των πρακτικών θεμάτων που αφορούν τις δύο διοργανώσεις, επισημοποιήθηκαν ακόμη αλλαγές που αφορούν τα οικονομικά δεδομένα. Κι αυτό γιατί αυξάνεται το ποσό που θα δίνεται για κάθε νίκη, το πριμ κατάκτησης της Euroleague θα φτάσει στο 1.000.000€, πράγμα που σημαίνει πως γενικότερα θα υπάρξει αύξηση των εσόδων στις ομάδες κατά 47.3% για την επόμενη τριετία, σε σχέση με αυτή του 2012-’15.
Αλλαγές όμως προέκυψαν και στο κομμάτι της διαιτησίας, εκεί όπου πλέον ο Κώστας Ρήγας θα ηγείται του νέου συστήματος διαιτησίας. Δεν θα υπάρχει πλέον η κεντρική επιτροπή διαιτησίας, αλλά ένα συμβούλιο, το οποίο θα συνδιαλέγεται με στόχο όχι μόνο το ποιοι θα σφυρίζουν τα παιχνίδια, αλλά γενικότερα τους κανονισμούς και το πως θα γίνει καλύτερο το κομμάτι της διαιτησίας.
Τέλος, θα δημιουργηθεί μία ομάδα ανθρώπων που θα δουλέψει με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής των αγώνων και των πρωτοκόλλων που αφορούν τα παιχνίδια. Το συμβούλιο που θα στελεχωθεί θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με κεντρικό θέμα συζήτησης το πειθαρχικό κομμάτι.
πηγή: euroleague.sport24.gr