ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ: Οι επαφές, η πρόσκληση σε επενδυτές και το χρέος

Με το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά και αυτό των επενδύσεων να αποτελούν το βασικό «στοίχημα» της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός συνεχίζει σήμερα τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.

Η ρύθμιση του χρέους είναι άλλωστε το πρώτο ζήτημα που βάζει στο τραπέζι σε κάθε συνάντηση που έχει στη Νέα Υόρκη ευελπιστώντας ότι θα κρατήσει «ζεστή» την κουβέντα για το χρέος ώστε αυτή να γίνει με τους καλύτερους διεθνείς συσχετισμούς.

Με μεγάλο ενδιαφέρον δε, αναμένεται το γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών,- όπου και αναμένεται συνομιλία Τσίπρα-Ομπάμα- παρόλο που δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση.

«Με τη συμφωνία έχουμε για πρώτη φορά ρεαλιστικό πρόγραμμα»

Στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, απευθύνοντας ταυτόχρονα … προσκλητήριο προς τους επενδυτές, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Κλίντον.

Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, “είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές…να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, και κυρίως στη φορολόγηση και στη δημόσια διοίκηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις”.Το μήνυμα στους επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι πως τώρα “έχουμε σταθερότητα και μια κυβέρνηση με εντολή να κάνουμε αυτές τις αλλαγές που είναι απαραίτητες”. Δήλωσε πως είναι απαραίτητο οι επενδυτές να εμπιστευτούν την χώρα και να συμμετέχουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. “Ειδικά στον τομέα της καινοτομίας, είναι προτεραιότητα για εμάς. Είμαι πεπεισμένος πως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό”, είπε.

Στη συνέχεια παραδέχθηκε , ότι “πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη” και στη συνέχεια επεσήμανε πως με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Στο τέλος της συζήτησης βέβαια αναφέρθηκε και στην ανάγκη για επενδύσεις ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία, ενώ εκπλήσσοντας (προφανώς πολλούς από τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου) ο κ.Τσίπρας επιχείρησε να αλλάξει λίγο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα, προτάσσοντας και την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Οσον αφορά τους στόχους του, τι ένα θέμα έχει να κάνει με το χρέος, το δεύτερο με την εμπέδωση της άποψης ότι τώρα υπάρχει σταθερότητα στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα την τετραετία, και θα υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική σταθερότητα, συνεπώς ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη. “Στόχος να μιλήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο για την ανάπτυξη. Απαιτείται αναπτυξιακό σοκ και για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από αρκετά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει η συμφωνία.” Υποστήριζε μέλος της κυβέρνησης, σημειώνοντας την ευκαιρία που αποτελεί η σύνοδος του ΟΗΕ για διμερείς επαφές.Σε όλες τις συναντήσεις ο κ.Τσίπρας βάζει και το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί στη χώρα και μετά τις προσφυγικές ροές.

 

 

Με Κλίντον, Γιάννα, Στίγκλιτς, Σόρρος… 

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στο  ίδιο συνέδριο, συμμετείχαν εκτός από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς  η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος αλλά και η  Γιάννα Αγγελοπούλου.  Είναι γνωστό δε, ότι η κυρία Αγγελοπούλου διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με το ζεύγος Κλίντον σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κλίντον, ενώ είχε οργανώσει τον Ιούνιο συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο και ματαιώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για την αναγκαία αντιμετώπιση του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, με στόχο την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Γεροβασίλη: Οι τρεις άμεσοι στόχοι Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Ευκαιρία για πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργών, στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Κλίντον, η κ. Γεροβασίλη ανέπτυξε τρεις άμεσους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη: «Πρώτον η συζήτηση για το χρέος, δεύτερον η πολιτική σταθερότητα που θέλουμε κι έχουμε τώρα μια κυβέρνηση τετραετίας και τρίτον η οικονομική σταθερότητα, με ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είπε, είναι να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος με όσους περισσότερους μπορούμε, ώστε να υπάρχει μία ανταπόκριση ως συμβολή στη μεγάλη συζήτηση που θέλουμε να γίνει γι’ αυτό: «Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας επεξεργασίας, των θέσεών μας και του προγράμματος και θεωρούμε ότι και η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να τρέξουμε, παράλληλα, η βιωσιμότητα και η επιτυχία τους εξαρτώνται πάρα πολύ από το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος».

Ο δεύτερος στόχος σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο είναι να μιλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάπτυξη και τα επόμενο βήματα: «Εκτιμούμε ότι πρέπει εμπροσθοβαρώς να συμβεί ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα, προκειμένου να αντιρροπήσει και τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από μερικά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει».

«Στόχος, σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση των επαφών σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης» σημείωσε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης  Καλπαδάκης.

Πέραν των ζητημάτων του χρέους, η λογική σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, συνέχισε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών κρίσεων: της οικονομικής στην Ευρωζώνη, μία προσφυγική και μία κρίση ασφαλείας λόγω της ανόδου του Τζιχαντισμού από την κατάρρευση των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και την κρίση στην Ουκρανία. Ο ρόλο που θέλει να συνεχίσει να παίζει είναι αυτός του πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Με αυτή τη λογική ο πρωθυπουργός θα προσεγγίσει τις επαφές που θα έχει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με παράλληλο στόχο να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον τομέα της οικονομικής διπλωματίας.

Οι επαφές του πρωθυπουργού σήμερα

Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί  08:00-8.50 (τοπική ώρα) στη δεξίωση υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών.
Aπό τις 9:00 έως τις 11:00 θα παρακολουθήσει την έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με πρώτο ομιλητή τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff και στις 11.30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Iσημερινού Rafael Correa
Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων
Στις 15:00 ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και στις 16:30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi
Από τις 19:00-22:00, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στην Δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Την Τρίτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας θα λάβει χώρα είτε Δευτέρα είτε την Τρίτη. Θα παρευρεθεί στη δεξίωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το βράδυ θα συναντηθεί με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας και αργά το απόγευμα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Την Πέμπτη, τελευταία μέρα της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και πιθανόν τον δήμαρχο Νέα Υόρκης, Μπιλ ΝτιΜπλάσιο.

Διευκρινίστηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει συνάντηση – λόγω επιβαρυμένου προγράμματος – με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top