Ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε στο PRESSARIS με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την πορεία των κορυφαίων διοργανώσεων, αναφέρθηκε φυσικά στον Άρη, αλλά και στο ενδεχόμενο τρίτης ελληνικής ομάδας στην Ευρωλίγκα και συμφώνησε με την αντίληψη που έχει ο Νίκος Λάσκαρης για το συγκεκριμένο θέμα!
Υπάρχει η σκέψη για μια τρίτη ελληνική ομάδα στην Ευρωλίγκα;
Πάντα αντιδρούμε με βάση τη αγορά. Θα θυμάστε ότι είχαμε τέσσερις ομάδες από την Ιταλία, ο καιρός πέρασε όμως και η κατάσταση άλλαξε. Τώρα έχουμε ένα άλλο σενάριο. Θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε αυτό που επιτάσσει η πραγματικότητα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Στη Ρωσία αναπτύσσονται οι ομάδες κι εκεί που είχαμε μία εκπρόσωπο, τώρα έχουμε τρεις. Όλα είναι ανοικτά. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε μια ομάδα που δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις. Πρέπει να αποδείξει αυτή η ομάδα ότι αξίζει να βρίσκεται στην Ευρωλίγκα. Όταν αποδείξεις, θα είσαι. Ξέρετε πόσα πλάνα έχω ακούσει; Ο Τόνι Πάρκερ μου είπε το ίδιο. Έχω λεφτά και θέλω να είμαι Ευρωλίγκα. Και του είπα ότι εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να είσαι με το πλάνο σου. Μην περιμένεις να επενδύσω εγώ σε σένα.
Ο ιδιοκτήτης του Άρη, κ. Λάσκαρης υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να αποδείξει η ομάδα του ότι αξίζει να βρίσκεται στο Γιούροκαπ για να αποκτήσει δικαίωμα να πει ότι αξίζει να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα. Είναι αυτή η αντίληψη στην οποία αναφέρεστε;
Ακριβώς αυτό! Αυτό πρέπει να γίνει. Περίπου αυτό συνέβη και με την ΑΕΚ που απέκτησε νέο ιδιοκτήτη… Είναι μια ιστορική και μεγάλη ομάδα, από τους ιδρυτές της Ευρωλίγκα. Είδαμε ένα πλάνο και τους καλέσαμε στο Γιούροκαπ, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε πρότζεκτ. Έχουμε κάποια εργαλεία και μπορούμε να βοηθήσουμε, εφόσον δούμε ότι υπάρχει πρότζεκτ. Είδατε ότι βάλαμε την Μπάγερν Μονάχου στο Γιούροκαπ παρότι προερχόταν από τη δεύτερη κατηγορία, γιατί πολύ απλά είδαμε ότι υπήρχε πλάνο.
Ο Άρης (όπως και οι άλλες δύο ομάδες του Γιούροκαπ από την Ελλάδα) θέλει να παίξει στην Ευρωλίγκα. Τι στοιχεία θέλει να δει ο κ. Μπερτομέου από αυτές για να σκεφτεί ότι μπορεί όντως να γυρίσουν στην κορυφαία διοργάνωση;
Δεν θα αναφερθώ στις αθλητικές εγκαταστάσεις γιατί και οι τρεις ελληνικές ομάδες που βρίσκονται στο Γιούροκαπ τις έχουν. Από εκεί και πέρα δύο στοιχεία είναι αυτά που απαιτούνται. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητά τους σε αγωνιστικό επίπεδο και το δεύτερο είναι η οικονομική σταθερότητα σε βάθος ετών. Να μην είναι μία προσπάθεια, μια επένδυση του “βάζω χρήματα μια φορά και φεύγω”. Πρέπει να είναι σταθερή η ομάδα σε οικονομικό επίπεδο και στο πλάνο της και φυσικά αυτό απαιτεί χρόνο.
Και οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισαν προβλήματα στο παρελθόν. Επαιζαν στο Γιούροκαπ παρότι είχαν αδυναμία στην πληρωμή της συμμετοχής. Με ένα εκατομμύριο μπάτζετ δεν μπορείς να ονειρεύεσαι την Ευρωλίγκα. Πρέπει να έχεις μίνιμουμ 6-7 εκατομμύρια. Η Ευρωλίγκα είναι η διοργάνωση για το άριστο και το άριστο δεν υπάρχει παντού. Πρέπει στο τέλος της ημέρας να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό προϊόν. Αυτό θέλουν να δουν.
Γιατί δεν δίνετε δύο εισιτήρια από το Γιούροκαπ προς την Ευρωλίγκα;
Αυτή είναι η άποψη μου και δεν λέω ότι είναι η σωστή, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε την ένταση και το πάθος για τον τελικό. Είναι πιθανό αν έχεις δύο ομάδες στον τελικό που θα έχουν ήδη προκριθεί στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου, το παιχνίδι να χάσει την ένταση και τη ζωντάνια του. Επίσης, αν βάλεις δεύτερη ομάδα από το Γιούροκαπ, θα πρέπει να την βγάλεις από κάπου αλλού”.
Υπάρχει η σκέψη για μια τρίτη ελληνική ομάδα στην Ευρωλίγκα;
«Πάντα αντιδρούμε με βάση τη αγορά. Θα θυμάστε ότι είχαμε τέσσερις ομάδες από την Ιταλία, ο καιρός πέρασε όμως και η κατάσταση άλλαξε. Τώρα έχουμε ένα άλλο σενάριο. Θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε αυτό που επιτάσσει η πραγματικότητα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Στη Ρωσία αναπτύσσονται οι ομάδες κι εκεί που είχαμε μία εκπρόσωπο, τώρα έχουμε τρεις. Είδατε ότι βάλαμε την Μπάγερν Μονάχου στο Eurocup παρότι προερχόταν από τη δεύτερη κατηγορία, γιατί πολύ απλά είδαμε ότι υπήρχε πλάνο. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε μια ομάδα που δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις. Πρέπει να αποδείξει αυτή η ομάδα ότι αξίζει να βρίσκεται στην Ευρωλίγκα. Όταν αποδείξεις θα είσαι. Ξέρετε πόσα πλάνα έχω ακούσει; Ο Τόνι Πάρκερ μου είπε το ίδιο. Εχω λεφτά και θέλω να είμαι Ευρωλίγκα. Και του είπα ότι εσύ πρέπει να αποδείξεις για να είσαι. Μην περιμένεις να επενδύσω εγώ σε σένα. Με την ΑΕΚ που απέκτησε νέο ιδιοκτήτη… Είναι μια ιστορική και μεγάλη ομάδα, από τους ιδρυτές της Ευρωλίγκα. Είδαμε ένα πλάνο και τους καλέσαμε στο Eurocup, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε project»
Εξηγήστε μας γιατί δεν πρέπει κανείς να θεωρεί… δευτεράντζα μια διοργάνωση σαν το Γιούροκαπ;
Το Γιούροκαπ είναι πολύ σκληρή διοργάνωση. Καταρχήν είναι διοργάνωση με πολλές ομάδες που παίζουν στην Ευρωλίγκα. Μια λεπτομέρεια για να καταλάβει ο κόσμος: Τις δύο τελευταίες χρονιές οι ομάδες που αποκλείονται από την Ευρωλίγκα, πηγαίνουν στο Γιούροκαπ. Ποτέ καμία από αυτές τις ομάδες δεν έπαιξε στον τελικό και μόνο μία πήγε ως τα ημιτελικά. Αυτό φανερώνει πόσο δύσκολη είναι η διοργάνωση, άρα το να είσαι μέρος αυτής δεν είναι εύκολο. Μετά, φυσικά δεν είναι η ελίτ, αλλά είναι πολύ κοντά στην ελίτ. Το να υποτιμάει κανείς το επίπεδο του Γιούροκαπ είναι λάθος. Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στο Γιούροκαπ την επόμενη σεζόν, θα συζητήσουμε μια νεά δομή, ίσως ένα νέο σύστημα διεξαγωγής, γιατί για μας το Γιούροκαπ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι σε αυτό που κάνουμε. Θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο στο μέλλον. Τώρα αν μια ομάδα το έχει κατακτήσει 10 φορές, ναι είναι λογικό να μη το θεωρεί μεγάλη διοργάνωση, αλλά δεν υπάρχει τέτοια ομάδα.
Ποιο είναι ο στόχος και το όραμα του Τζόρντι Μπερτομέου για την Ευρωλίγκα;
Μόνιμος στόχος μας είναι να βελτιώνουμε το επίπεδο των διοργανώσεων και φυσικά να αναπτυσσόμαστε. Μην περιμένετε θαύματα. Αυτή τη στιγμή, η Ευρωλίγκα προβάλλεται τηλεοπτικά σε 202 χώρες στον κόσμο. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φιλάθλων… Δεν μπορείς να προχωρείς σε μεγάλες επενδύσεις, αλλά να στέκεσαι στα πόδια σου. Περιμένω ότι και φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή διοργάνωση. Είδατε ότι μετά από προσπάθεια 5-6 χρόνων, βρήκαμε το επίπεδο ανταπόκρισης που θέλαμε στην Κίνα. Αποκτήσαμε έναν σταθερό και πολύ σοβαρό συνεργάτη και το πλαίσιο της συνεργασίας μας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Πως μπορεί το μπάσκετ να κερδίσει τον χώρο του στην κορυφή των αθλημάτων στην Ευρώπη, όταν δεν είναι ενωμένο και υπάρχει αυτή η διαμάχη με την FIBA;
Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση γιατί δεν είναι ενωμένο το μπάσκετ. Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν πάντα ενωτικοί. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνεργασία με εθνικές ομοσπονδίες και φυσικά με τη FIBA. Τους βοηθήσαμε στα πλάνα τους, δουλέψαμε με τη FIBA…Προσφέραμε την εμπειρία μας, τις γνώσεις μας, προωθήσαμε όλα τα events τους, αλλά αυτή η σχέση δεν είναι αμφίδρομη. Εμείς είμαστε πάντα συνεργάσιμοι. Τρέχουμε ένα πλάνο, δεν κάνουμε πολιτική. Ποιος θέλει να επιστρέψει το μπάσκετ στο 1995 ή στο 1988; Θέλει η FIBA να ελέγχει τα πάντα; Μπορεί η FIBA να ελέγξει το ΝΒΑ; Ασφαλώς όχι. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είμαστε υπέρ του να παίζουν οι εθνικές ομάδες στις χώρες τους. Το πρόβλημα είναι το καλεντάρι και τα δύο από τα τέσσερα “παράθυρα”. Δεν είναι ότι εμείς δεν είμαστε γενναιόδωροι. Στη FIBA ξέρουν ότι σε αυτά τα δύο παράθυρα δεν μπορούν να παίξουν οι παίκτες του ΝΒΑ. Το ΝΒΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και η FIBA την αποδέχθηκε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η διοργάνωση θα χάσει την αξία της. Σε πολλές εθνικές ομάδες, οι πρωταγωνιστές αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Πόσο διαφορετική θα είναι η Ιταλία του Ιουνίου με την Ιταλία του Φεβρουαρίου; Το ίδιο ισχύει και για την Γαλλία. Θα είναι λοιπόν μια ψεύτικη διοργάνωση. Πρέπει να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη”.
Θα μπορούμε η Ευρωλίγκα να δώσει περισσότερα χρήματα στις ομάδες;
Ποιος λέει ότι εμείς δίνουμε λίγα λεφτά. Η FIBA; Μα, η FIBA δεν πληρώνει τις ομάδες για να παίξουν οι παίκτες στις εθνικές διοργανώσεις. Να συγκρίνουμε τα έσοδά μας; Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, για πρώτη φορά υπήρξε κέρδος για τη FIBA. Κι όμως, το ποσό που εξοικονομήθηκε από το παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μισό σε σύγκριση με το ετήσιο κέρδος της Ευρωλίγκα. Τηλεοπτικά, η συγκεκριμένη διοργάνωση προβλήθηκε σε 150 χώρες, ενώ η Ευρωλίγκα προβάλλεται σε περισσότερες από 200. Είναι εύκολο να μιλάμε και δύσκολο να αποδεικνύουμε. Και θα σας πω κάτι τελευταίο. Ολοι ξέρουν, πόσα χρήματα δίνει η Ευρωλίγκα στις ομάδες. Ξέρεις κανείς πόσα χρήματα θα δώσει η FIBA.
Κι εμείς θέλουμε να δίνουμε περισσότερα χρήματα στις ομάδες. Θυμηθείτε όμως το αρχικό κεφάλαιο της Ευρωλίγκα και συγκρίνετέ το με το αντίστοιχο τωρινό. Και μιλάμε για αληθινά λεφτά. Χρειαζόμαστε χρόνο. Γίνεται η σύγκριση της Ευρωλίγκα με το Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί δεν συγκρίνουμε τα έσοδα μπάσκετ και ποδόσφαιρο στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Σε συλλογικό επίπεδο, μετά το ΝΒΑ τα περισσότερα χρήματα τα δίνει η Ευρωλίγκα. Το δε ΝΒΑ δίνει στις ομάδες περίπου το 20% σε σχέση με τον συνολικό οικονομικό προϋπολογισμό τους. Οι ομάδες πρέπει να δουλέψουν, να δράσουν. Εμείς προσφέρουμε στις ομάδες, σε ετήσια βάση, πιο εμπορικά και περισσότερα παιχνίδια, καλύτερα γήπεδα, ένα πεδίο στον τηλεοπτικό χώρο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιδιώξουν την οικονομική ανάπτυξή τους. Θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, λειτουργούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, πρωτίστως όμως είναι θέμα των ομάδων. Εμείς διοργανώνουμε τα πρωταθλήματα. Για παράδειγμα, πετύχαμε τη συμφωνία με το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο στην Κίνα. Αν τώρα οι ομάδες μπορέσουν και βρουν συνεργάτες στη συγκεκριμένη αγορά, είναι δική τους υπόθεση.