Αναλύοντας τον τερματοφύλακα. Ο Θόδωρος Κάντας είναι δεύτερη χρονιά στον Άρη και είναι ο άνθρωπος που έχει βοηθήσει όσο κανείς άλλος τον Σωκράτη Διούδη στο… ξεπέταγμά του. Σήμερα προπονεί πέντε τερματοφύλακες και μέσα από το PRESSARIS αποκαλύπτει πως ένας καλός πορτιέρο είναι… καλλιτέχνης και πρέπει να είναι καλός και στο δράμα και στην κωμωδία!
Κόουτς στη φετινή προετοιμασία υπάρχει η ιδιαιτερότητα να προπονείς πέντε τερματοφύλακες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό και πως σου φαίνονται οι προπονήσεις;
Με το που ξεκίνησε η οργάνωση της ομάδας σίγουρα στο σκεπτικό δεν ήταν η παρουσία πέντε τερματοφυλάκων εδώ. Προέκυψε ωστόσο στην πορεία η παρουσία του Μπουζάνη και ήδη είχαμε καλέσει τον μικρό τον Μάντζαρη, ο οποίος ήδη υπήρχε στον προγραμματισμό της ΠΑΕ, ώστε να προωθηθεί. Θεωρώ πως όλοι πάντως κερδίζουν από αυτό, ειδικότερα ο ένας από τον άλλον.
Πως είναι οι προπονήσεις φέτος που υπάρχει μια ιδιαίτερα μικρή ηλικία τερματοφυλάκων;
Αυτό το στοιχείο υπάρχει έντονα στις εποχές που ξημερώνουμε και είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Εμένα είναι η δεύτερη χρονιά μου στον Άρη και είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με νέα παιδιά και από τα συγκεκριμένα βλέπω μεγάλο ζήλο.
Ποιο είναι το στοιχείο στο οποίο δείχνετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προετοιμασία;
Ένας τερματοφύλακας έχει πολλά στοιχεία και παράλληλα χρειάζεται βελτίωση σε άλλα τόσα. Εγώ προσωπικά δίνω μεγάλη βαρύτητα στη βελτίωση της τεχνικής και της τακτικής, ωστόσο το κάθε παιδί έχει τις ιδιαιτερότητες του και χρειάζεται τις κατάλληλες ασκήσεις. Εγώ προσπαθώ να δίνω έμφαση στη δύναμη και την αντοχή.
Ο Μπουζάνης πέρυσι έδωσε 68 παιχνίδια με την ομάδα του. Θα βοηθήσει τον Διούδη το ότι φέτος θα υπάρχει ανταγωνισμός για το νούμερο ένα;
Καταρχάς αυτό θα είναι πολύ καλό για την ίδια την ομάδα. Εξάλλου είναι βέβαιο πως ο ανταγωνισμός θα κάνει καλό και θα ανεβάσει τόσο τον ίδιο τον Ντιν, όσο και τον Σωκράτη. Παράλληλα να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν ακόμη δύο τερματοφύλακες, οι οποίοι αυξάνουν τον ανταγωνισμό δηλαδή ο Καράδαης και ο Γκέλης. Τέλος θέλω να τονίσω πως είναι άλλο το πρωτάθλημα που έπαιζε πέρυσι ο Ντιν κι άλλο το ελληνικό.
Είναι μειονέκτημα για τον Άρη η ύπαρξη κατά βάση νέων παικτών στο φετινό ρόστερ, αν κοιτάξουμε και την περυσινή σεζόν κι αν αυτό δυσκολεύει και τη δουλειά σας;
Υπάρχει αυτή η ιδιομορφία να υπάρχουν στο ρόστερ κατά φύση νεαρά παιδιά, ωστόσο θα είναι μία νέα σεζόν η οποία ξεκινάει με άλλες προοπτικές και προϋποθέσεις. Δεν θα έλεγα ότι μας δυσκολεύει η ύπαρξη νέων παικτών, απλά μας επιβάλλει να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, ποια τα μειονεκτήματα και που χρειάζεται παραπάνω δουλειά ο Ντιν Μπουζάνης;
Θα σταθώ στο ότι είναι πολύ εργατικός και επικοινωνιακός. Ουσιαστικά έχει όλα αυτά ζητάω εγώ και ψάχνει η ομάδα. Νομίζω ότι έχει να δώσει πράγματα, αλλά προφανώς και θα χρειαστεί στήριξη και δουλειά.
Τι σε κράτησε στον Άρη φέτος και δεν αποχώρησες, διότι από όσο γνωρίζουμε σκεφτόσουν το ενδεχόμενο του εξωτερικού και είχες τη δυνατότητα να φύγεις;
Όσο τίμια ήταν η ομάδα απέναντί μου, άλλο τόσο τίμιος ήμουνα και εγώ. Το καλοκαίρι υπήρξε αλλαγή πολλών προσώπων οι οποίοι θέλησαν να δώσουν αξία στον άνθρωπο και στον προπονητή. Πέρυσι δεν υπήρξε η χρονική στιγμή και τα περιθώρια να έρθω σε επαφή, χωρίς αυτό εννοείτε πως είναι μομφή, διότι δεν έχω κανένα παράπονο. Απλώς θεωρώ πως με σεβάστηκε απόλυτα η ομάδα και βλέποντας ότι πάει να γίνει κάτι πολύ καλό φέτος, θέλησα να μείνω.
Τι σε εξιτάρει περισσότερο, το να δουλεύεις με ένα νέο ή με έναν φτασμένο κι έμπειρο τερματοφύλακα;
Όποια κι αν είναι η ηλικία και όσο πετυχημένος κι αν είναι κάποιος γκολκίπερ πάντα μαθαίνει. Με το νέο σε ηλικία σίγουρα έρχεσαι πιο κοντά λόγω της επικοινωνίας, αλλά και της βοήθειας που έχει ανάγκη και ζητάει.
Η περυσινή χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά για σας, με την εξαιρετική πορεία του Διούδη. Φέτος τι θα θέλατε να κρατήσουν φεύγοντας από τη Βουλγαρία οι παίκτες;
Εμένα δουλειά μου είναι να προπονώ τους τερματοφύλακες και να τους βοηθώ όσο μπορώ. Το αν τα πηγαίνω καλά είναι σχετικό. Φέτος θα ήθελα ο κάθε τερματοφύλακας να ωριμάσει ακόμα περισσότερο και να κρατήσει κάτι από τη δουλειά που γίνεται καθημερινά. Κυρίως όμως θα ήθελα να κρατήσουν το κομμάτι της συνεργασίας, της επαφής και της αξιοκρατικής σχέσης ανάμεσά τους.
Κάθε μέρα διακρίνουμε ποικιλία στις ασκήσεις, αυτό γίνεται διότι ο κάθε παίκτης χρειάζεται δουλειά σε διαφορετικό τομέα;
Υπάρχουν πέντε νεαρά παιδιά με τα οποία πρέπει να δουλεύουμε εξίσου, αλλά και με τη διαφορά ότι ο καθένας έχει μία ιδιαιτερότητα το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο και κατάλληλο για όλους, ώστε να ο κάθε παίκτης να έχει την κατάλληλη βελτίωση.
Αισθάνεσαι δικαιωμένος με την περυσινή εμφάνιση του Σωκράτη στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος κι αν περίμενες να κάνει έστω μία εμφάνιση στο Μουντιάλ Κ20;
Δικαιωμένος δεν πρέπει να αισθάνομαι εγώ. Όχι εγώ. Δικαιωμένος πρέπει να νιώθει ο ίδιος ο Σωκράτης που τα κατάφερε, ο κόσμος που ένα παιδί του Άρη κατάφερε να αναδειχθεί και η ομάδα στην οποία ο Διούδης πρόσφερε. Όσον αφορά το Παγκόσμιο, γι’ αυτό δουλέψαμε για ένα εικοσαήμερο πριν φύγει και θεωρώ πως τουλάχιστον μια συμμετοχή τη δικαιούταν. Δεν θα ήθελα πάντως να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό, διότι ήταν απόφαση των ομοσποδιακών τεχνικών και τη σεβόμαστε απόλυτα.
Γνωρίζουμε το πόσο θέλετε όλοι οι προπονητές να υπάρξουν επιτέλους στην Ελλάδα οργανωμένες σχολές τερματοφυλάκων και τη συνεργασία σας και τη σχέση που έχετε με τον Νίκο Σαργκάνη. Ένα σχόλιο γι’ αυτό…
Σε αυτόν τον τομέα γίνεται δουλειά σε όλο τον κόσμο και εγώ πέραν του Νίκου Σαργκάνη έχω επαφή δύο αξιόλογους ξένους προπονητές, των οποίων δεν θέλω να αναφέρω τα ονόματα, ωστόσο ευχή μου είναι να υπάρξει επιτέλους κάποια σχολή τερματοφυλάκων της ΕΠΟ, ώστε να αρχίσουν να βγαίνουν πιο αξιόπιστες λύσεις.
Φέτος από τον Άρη να περιμένουμε περισσότερα και πως βλέπετε μέχρι στιγμής την προετοιμασία;
Ο Άρης δεν πρέπει να δει φέτος τη σεζόν συνολικά, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι και προς αυτήν την κατεύθυνση να κινηθεί. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, κυρίως λόγω της δουλειάς που γίνεται.
Συμμετέχετε και συμβουλεύετε τον κόουτς στο ποιος τερματοφύλακας είναι αυτός που πρέπει να ξεκινάει βασικός κι αν ναι, η τελική απόφαση ποιανού είναι;
Ο κύριος Χατζηνικολάου είναι από τους λίγους προπονητές στην Ελλάδα που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και συνεργάζεται άψογα με τους βοηθούς του. Κυρίως όμως με τον προπονητή των τερματοφυλάκων, του οποίου ζητάει συνεχώς τη γνώμη, όμως την τελική απόφαση την παίρνει αυτός κι έτσι πρέπει να γίνεται.
Ο Διούδης με τον Μπουζάνη όπως φαίνεται φέτος θα είναι το βασικό δίδυμο τερματοφυλάκων. Οι άλλοι δύο, δηλαδή ο Γκέλης και ο Καράδαης θα παλεύουν για την 3η θέση;
Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Ο καθένας από μέσα του έχει δώσει μια προτεραιότητα κι έχει ένα στόχο. Θέλω όμως να καταλάβουν και οι δύο ότι αν συνεχίσουν να δουλεύουν στους ίδιους ρυθμούς, πολύ γρήγορα αν όχι αυτήν τη σεζόν, θα κάνουν πολλά βήματα μπροστά.
Ο Καράδαης ωφελήθηκε από το δανεισμό του πέρυσι;
Όχι δεν του έκανε καλό. Του είχα πει ότι θα πρέπει να πάει και να πάρει παιχνίδια, αλλά δυστυχώς είχε έναν τραυματισμό και δεν έπαιξε όσο θα έπρεπε. Είναι όμως τυχερός που βρίσκεται και πάλι στο ρόστερ και θα πρέπει να δουλέψει πολύ φέτος.
Τι πρέπει να συνδυάζει ένας τερματοφύλακας για να διαπρέψει;
Ένας τερματοφύλακας πρέπει να είναι καλλιτέχνης! Να παίζει και δράμα και κωμωδία! Να είναι καλός και στη γραμμή και εκτός τέρματος. Να είναι ηγέτης. Αν τα έχει όλα κατατάσσεσαι σε έναν πολύ μεγάλο τερματοφύλακα. Αν είναι ελλιπής, θα είναι πάντα ή καλός ή μέτριος.