Την πραγματικότητα με την κατάσταση των ακαδημιών ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα και τον πολύ πρόχειρο τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι περισσότερες ομάδες αυτά τα τμήματα, μίλησε ο Γιώργος Σεμερτζίδης, υπεύθυνος των ακαδημιών του Άρη.
Ο πρώην παίκτης των κίτρινων που έχει αναλάβει την οργάνωση των ακαδημιών ποδοσφαίρου στον Ερασιτέχνη Άρη μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, NOVA Σπορ FM.
Αναλυτικά οι δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Σεμερτζίδης:
Για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να έρχονται οι νίκες: “Αν έρχεται η νίκη με κάθε τρόπο τότε δεν υπάρχει καμία ποδοσφαιρική ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η νίκη να έρχεται κανονικά. Στην ακαδημία μας πήγαμε σε τρείς τελικούς και νικήσαμε στους δύο. Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός μας. Σκοπός μας είναι να παίζουμε σωστό ποδόσφαιρο, για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται να βγαίνουμε πρωταθλητές”.
Για την οργάνωση των ακαδημιών στην Ελλάδα: “Όλα είναι στην τύχη. Δεν υπάρχει τίποτα σωστό σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Όλα είναι στην τύχη. Είμαστε αυτό που λέμε «ό,τι κάτσει». Μόνο οι προπονητές που έχουν πάθος με αυτές τις ηλικίες, μπορούν να κάνουν κάτι. Αν βγει κάποιος ποδοσφαιριστής θα είναι μία στις χίλιες. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν βγαίνουν ποδοσφαιριστές όπως τα παλιά τα χρόνια. Τότε υπήρχε ένα άλλο καθεστώς με τους ξένους ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να μην παίζουν πολλοί. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ποδοσφαιριστές”.
Για τους νεαρούς παίκτες που θέλουν να παίξουν σε ξένους συλλόγους: “Αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο κομμάτι. Πρέπει να κοιτάς να είσαι πρώτος στο χωριό και μετά στην πόλη. Άρα πρέπει να θέλεις να παίξεις, στην πρώτη ομάδα και μετέπειτα σε ομάδα του εξωτερικού. Όχι το αντίθετο”.
Για τους μάνατζερ που ασχολούνται με τους νεαρούς παίκτες: “Τώρα αν κάποιος πατέρας διαθέτει πολλά οικονομικά στην τράπεζα και θέλει να τα δώσει σε κάποιον μάνατζερ, τότε ίσως το παιδί του μπορεί να παίξει κάπου χάρη στον μάνατζερ”.
Για το αν οι πρώτες ομάδες ασχολούνται με τις ακαδημίες τους: “Θα μιλήσω για όλες τις ομάδες και όχι μόνο για τον Άρη. Πολλές διοικήσεις λένε πως θα στηριχτούν, στις ομάδες νέων τους αλλά το μόνο που τους νοιάζει,. είναι τα αποτελέσματα και η έξοδός τους στην Ευρώπη. Λίγες ομάδες πραγματικά ασχολούνται με τις υποδομές”.
Για το πότε ένας παίκτης από τις ακαδημίες θεωρείται έτοιμος: “Καταρχάς πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους προπονητές της ομάδας, για την σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει με τους παίκτες. Ωστόσο, οι παίκτες πρέπει να παραμείνουν ταπεινοί και να μη πάρουν τα μυαλά τους «αέρα». Για να πουν πως έγιναν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρέπει να παίξουν 3-4 «γεμάτες» χρονιές. Και όχι 2-3 ματς τον χρόνο”.
Για το αν τα λεφτά βοηθούν τις ακαδημίες: “Τα πολλά λεφτά δεν σε κάνουν να βγάζεις παίκτες, ωστόσο μπορούν να σε βοηθήσουν μέχρι ένα σημείο, αλλά οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές βγαίνουν μέσω δουλειάς”.