Είναι πολύ δύσκολες στιγμές αυτές που περνάει ο Βίκτορ Σανικίτζε μετά τον τραυματισμό του, όμως αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να του δώσει κουράγιο για τον μακρύ δρόμο της αποθεραπείας του αυτός είναι ο Βασίλης Σίμτσακ. Μέσα από το PRESSARIS ο έμπειρος σέντερ διηγείται την δική του ιστορία έξι χρόνια πριν και γίνεται το πιο ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για τον Σανικίτζε!
Στις 6 Νοεμβρίου 2010 άλλαξε η αθλητική ζωή του Βασίλη Σίμτσακ. Εκείνη την ημέρα όλα έμοιαζαν μαύρα γύρω του, όμως ο ίδιος τα αντέστρεψε όλα με την δύναμη της ψυχής του, με την τεράστια θέλησή του να επανέλθει στο μπάσκετ σαν… κανονικός παίκτης.
Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Καβάλας με τον Κολοσσό για την 3η αγωνιστική της Α1 ο Σίμτσακ τραυματίζεται και αποχωρεί. Ολική ρήξη αχιλλείου τένοντα στο αριστερό πόδι. Στα 29 του χρόνια υπέστη ίσως τον πιο σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να πάθει αθλητής του μπάσκετ, σοβαρότερο ίσως και από την ρήξη επιγονατίδας που έπαθε ο Σανικίτζε.
Το PRESSARIS ζήτησε από τον Σίμτσακ να θυμηθεί εκείνες τις μέρες, να περιγράψει τα συναισθήματά του, να συμβουλεύσει τον συμπαίκτη που που βιώνει μια ίδια κατάσταση, γιατί όντως αποτελεί το πιο ζωντανό παράδειγμα ότι μπορεί να επιστρέψει στα γήπεδα ακόμα καλύτερος.
Η ανταπόκριση του 35χρονου σέντερ στην πρόσκληση του PRESSARIS ήταν άμεση. “Πρέπει να κάνει τρομερή υπομονή ο Βίκτορ και πρώτα από όλα να το ξεχάσει. Ό,τι έγινε, έγινε και δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς. Πρέπει να το βγάλει από το μυαλό του και να εμπιστευτεί πλήρως τους ανθρώπους που θα είναι μαζί του στην διάρκεια της αποθεραπείας. Να κλείσει τα αυτιά του σε όλους τους… καλοπροαίρετους που θα του πουν ότι δεν θα μπορεί να ξαναπαίξει μπάσκετ ή ότι δεν θα είναι ο ίδιος. Μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος! Εγώ το πιστεύω…”, είπε ο Βασίλης Σίμτσακ, ο οποίος έπαθε ότι ακριβώς ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Τσόνσεϊ Μπίλαπς. “Ο Μπίλαπς σταμάτησε αμέσως”, υπογράμμισε. Ο Μπράιαντ άντεξε δύο χρόνια.
Ο Σίμτσακ έξι χρόνια μετά παίζει ακόμα μπάσκετ και μάλιστα σε πιο υψηλό επίπεδο από πριν! Διανύει την τρίτη σεζόν του στον Άρη, ομάδα που την περσινή χρονιά έφτασε ένα ματς από την πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος. “Είναι εγωϊστικό όλο το θέμα. Θέλεις να αποδείξεις ότι δεν έχεις ξοφλήσει. Μου έλεγαν τότε ότι δεν θα ξαναπαίξω μπάσκετ, ότι το πολύ – πολύ να αγωνιζόμουν στην Β’ ή την Γ’ Εθνική. Και εγώ έλεγα ότι δεν θα συμβεί αυτό. Το έπαθα τον Νοέμβριο του 2010 και ξεκίνησα να κάνω προπόνηση στις μεταβατικές, τον Ιούλιο του 2011. Επέστρεψα να παίξω μπάσκετ τον Οκτώβριο του ’11! Έκανα τόση προπόνηση μετά, όση δεν είχα κάνει ποτέ στην ζωή μου. Υποσυνείδητα μπαίνεις στην διαδικασία να σκεφτείς ότι από τη στιγμή που ποτέ το πόδι δεν θα είναι ίδιο, θα πρέπει να καλύψεις την όποια αδυναμία με παραπάνω προπόνηση. Και σήμερα, έξι χρόνια μετά, οπτικά αν δεις το πόδι μου θα καταλάβεις ότι κάτι έχει πάθει”.
Πως βιώνει ένας παίκτης το διάστημα μιας τόσο μεγάλης αποθεραπείας; “Νιώθεις μόνος. Δεν είναι σαν την προπόνηση, που πας και βλέπεις τους συμπαίκτες του. Εγώ ήμουν θεραπεία – σπίτι. Πήγαινα στα παιχνίδια, αλλά εκείνο το δίωρο νιώθεις ότι δεν ανήκεις πουθενά. Πας, βλέπεις το ματς και φεύγεις…”, υπογράμμισε ο σέντερ του Άρη, που θα μιλήσει με τον Σανικίτζε με την πρώτη ευκαιρία, για να του πει όλα αυτά που ο ίδιος πέρασε. “Δεν είδα πως χτύπησε, αλλά όταν τον έφεραν κοντά στον πάγκο τρόμαξα. Είδα ένα περίεργο πρήξιμο κάτω από το γόνατό του. Κατάλαβα ότι ήταν κάτι πολύ σοβαρό. Το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου εκείνη την ώρα είναι ότι παρακαλάς να μην είναι κάτι σοβαρό. Το επόμενο που πρέπει να κάνεις είναι να ξεχάσεις ό,τι έγινε. Πρέπει να μπει αυτόματος πιλότος”.
Γνωρίζει όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Σανικίτζε, αλλά πιστεύει από αυτό το λίγο που τον ξέρει πως ο Γεωργιανός θα τα καταφέρει. “Είναι πολύ σημαντικό και το κορμί πως θα αντιδράσει και στην επέμβαση και στην αποθεραπεία. Σαν χαρακτήρας πιστεύω ότι θα τον πεισμώσει αυτό που έγινε, θα τον κάνει να γυρίσει πίσω ακόμα πιο δυνατός. Είναι πολεμιστής! Μακάρι να μπορέσει η δική μου περίπτωση να τον βοηθήσει. Να το αφήσει πίσω του και να κοιτάει την κάθε επόμενη μέρα για να γυρίσει δυνατός”.