Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο έχουν στο πειθαρχικό σύστημα της UEFA οι επιθεωρητές που θα ελέγχουν τις διάφορες υποθέσεις που απασχολούν τις ομάδες.
Ο αριθμός των υποθέσεων που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν να εκδικάσουν τα σώματα της UEFA, έχει ανέβει κατακόρυφα. Και δυστυχώς όλο το μεγάλο μέρος των ερευνών αυτών, πέφτει πάνω στους επιθεωρητές.
Για αυτό ακριβώς το λόγο και η UEFA αποφάσισε να προσλάβει έξι ακόμα επιθεωρητές, προκειμένου να υπάρξει πιο ενδελεχής έρευνα.
Στους νέους επιθεωρητές που βρέθηκαν στη Νιόν της Ελβετία, “στο σπίτι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου” δόθηκε μία λεπτομερή αναφορά των ρόλων που παίζει η UEFA στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το πειθαρχικό σύστημα που ακολουθείται.
Οι επιθεωρητές είναι επίσημο όργανο της UEFA για την απονομή δικαιοσύνης σε στενή συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα πειθαρχικά όργανα της συνομοσπονδίας, όπως το σώμα εφέσεων και το ειδικό όργανο που ελέγχει και τιμωρεί τις ομάδες που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις.
Οι επιθεωρητές δεν λειτουργούν σαν εκτελεστικά όργανα, καθώς δεν μπορούν να βάλουν ποινές, αλλά ερευνούν τις υποθέσεις και τις στέλνουν στα αρμόδια όργανα της UEFA με κάποια εισήγηση.
Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA εκλέγει τους πειθαρχικούς επιθεωρητές (από υποψηφίους που έχουν προταθεί από τις επιτροπές της UEFA) και η θητεία τους έχει διάρκεια τεσσάρων ετών με τον τελευταίο χρόνο να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο.
Έχουν την δυνατότητα να ανοίγουν υποθέσεις που είχαν κλείσει λόγω έλλειψης στοιχείων και να παρουσιάζουν τα “ευρήματα” τους στα πειθαρχικά όργανα της UEFA, προκειμένου αυτά να αποφασίσουν για την τιμωρία ή μη.
Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και η εκτελεστική επιτροπή της UEFA έχουν το δικαίωμα να στείλουν τους επιθεωρητές να ελέγχουν υποθέσεις που δεν έχουν άμεση σχέση με την συνομοσπονδία.
“Ο αριθμός των υποθέσεων από την περίοδο 2004-05 έχει αυξηθεί πάρα πολύ” σχολίασε ο επικεφαλής της πειθαρχικής επιτροπής Αιμίλιο Γκαρσία και πρόσθεσε: “Για αυτό ακριβώς το λόγο η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στον διορισμό έξι ακόμα επιθεωρητών. Ο ρόλος τους σε γενικές γραμμές δεν αναγνωρίζεται από τον αθλητικό νόμο, όμως για την UEFA παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 13 επιθεωρητές κυρίως δικηγόρους που δουλεύουν για λογαριασμό της UEFA”.
Οι ευθύνες των επιθεωρητών
Οι πειθαρχικοί επιθεωρητές ερευνούν υποθέσεις που εντάσσονται στο πειθαρχικό σύστημα της UEFA. Οι έρευνες λαμβάνουν χώρα υπό την μορφή γραπτών εκθέσεων και αν κριθεί απαραίτητο ανακρίνονται πρόσωπα – κλειδιά στις υποθέσεις αυτές.
Άλλες διαδικασίες περιλαμβάνουν βοήθεια από ειδικούς, έρευνες στον τόπο που έγινε το ενδεχόμενο αδίκημα και η ζήτηση εγγράφων που είναι υποχρεωμένα τα εμπλεκόμενα μέλη να παράσχουν.
Αν ο επιθεωρητής κρίνει πως έχει υπάρξει αδίκημα τότε θα φτιάξει μία αναφορά και μία εισήγηση, την οποία θα στείλει στα αρμόδια εκτελεστικά όργανα της UEFA.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν κρίνει δηλαδή πως δεν υπάρχει κάποιο αδίκημα, τότε θα κλείσει την υπόθεση στέλνοντας μία αναφορά στην UEFA, προκειμένου να λάβει την απόφαση της.
Οι πειθαρχικοί επιθεωρητές εκτός από τον ρόλο της έρευνας, παίζουν και σημαντικό ρόλο σαν “πολιτική αγωγή” σε περιπτώσεις που έχει ζητηθεί η επανεκδίκαση μίας υπόθεσης.
Οι νέοι πειθαρχικοί επιθεωρητές γνωρίζουν το πόσο σημαντικό έργο επιτελούν και ότι παίζουν ρόλο κλειδί σε υποθέσεις όπως “στημένοι αγώνες”, ρατσισμός και πολιτικά μηνύματα στα γήπεδα. Φροντίζουν για αυτά τα θέματα, καθώς η πολιτική της UEFA απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι πολύ σκληρή.
Ο Αιμίλιο Γκαρσία στην συνάντηση με τους νέους επιθεωρητές τόνισε: “Το καθήκον σας είναι πολύ μεγάλο. Συνεισφέρετε στην απονομή δικαιοσύνης από τα αρμόδια όργανα”.
Τι γίνεται στην ΕΠΟ
Στο σύστημα της εγχώριας ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης οι «επιθεωρητές» στους οποίους επενδύει η UEFA δεν υφίστανται. Προφανώς το «σύστημα» τους θεωρεί άχρηστους» και πιστεύει ότι η παρουσία τους είναι περιττή.
Δεν εξηγείται αλλιώς, διότι την χρησιμότητά τους την γνωρίζει.
Αν δεν απατόμαστε (που δεν απατόμαστε…) πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ υπήρξε επιθεωρητής της UEFA.
Άρα, η χρησιμότητα είναι γνωστή. Αυτό που είναι προς συζήτηση είναι η διάθεση, μέσω της δημιουργίας σώματος επιθεωρητών που η UEFA κρίνει απαραίτητη, για έρευνα και η αποκάλυψη της αλήθειας.
Αν υπάρχει διάθεση, τότε γιατί δεν υπάρχει σώμα επιθεωρητών στην ΕΠΟ;
Πηγή: soccerplus.gr