Ο arbitrator του CAS και πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος μίλησε με αφορμή την υπόθεση της τιμωρίας του Άρη και των -6. Είπε αρκετά και σημαντικά πράγματα και ξεκαθάρισε τα εξής:
Α. Γίνεται «διαιτησία» ουσιαστικά, όχι ακριβής δίκη. Στο CAS oι περισσότεροι είμαστε δικηγόροι, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι από την Αμερική που από τα Πανεπιστήμια τους έχουν τον ρόλο του διαιτητή. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στην διαιτησία κάθε αντίδικο μέρος επιλέγει από έναν «διαιτητή». Τώρα έναν επιλέγει ο Άρης και έναν η ΕΠΟ, με το CAS να βγάζει τον πρόεδρο. Σε κάποιες διαφορές που τα μέλη δεν θέλουν να πληρώσουν πολλά έξοδα μπορεί να υπάρχει και ένας διαιτητής.
Β. Ορίζονται έξοδα και για την μία και για την άλλη πλευρά. Αν κάποια πλευρά δεν πληρώσει, πρέπει να πληρωθούν όλα τα έξοδα από την άλλη πλευρά. Αυτή είναι μία προκαταβολή, αν ο Άρης κερδίσει τότε θα πάρει πίσω τα έξοδα και για τα δύο παράβολα. Με απλά λόγια, η ΕΠΟ θα έπρεπε να πληρώσει το παράβολο, αλλά δεν το έκανε. Και η υπόθεση “πήγε πίσω” χρονικά.
Γ. Σε ότι αφορά τις… φήμες μέχρι και για υποβιβασμό ήταν ξεκάθαρος. Από την στιγμή που δεν υπάρχει θέμα ΕΕΑ, δεν είναι σίγουρο ή πιθανό να… επιστραφεί η υπόθεση στην Ελλάδα. Έχουν δικαίωμα να την γυρίσουν, απλά εκτίμησε ότι δεν είναι το πιθανότερο σενάριο. Επίσης θεώρησε απίθανο το να γίνει αυστηρότερη η ποινή και να έχουμε π.χ. υποβιβασμό.
Δ. Υπάρχει γραπτή οδηγία από το 2019 από την FIFA στο CAS ότι υπάρχει αθλητική διαδοχή. Άλλος λέει τώρα ότι ο νόμος είναι πιο ψηλά από την FIFA, άλλος ότι η FIFA είναι πιο ψηλά από το νόμο. Αν πας στην Ελλάδα θα πας με τον νόμο, αν πας στην FIFA θα δικαστείς με την FIFA. Με απλά λόγια, δυστυχώς για τον Άρη η FIFA έχει την ευχέρεια να μην υπολογίσει την ελληνική νομιμότητα!
Ε. Εννοείται ότι μπαίνει ένα deadline για το πότε θα βγει μια απόφαση, το ζητάει το μέρος που επισπεύδει το deadline όταν υπάρχει «κίνδυνος». Δεν γίνεται το CAS να βγάλει απόφαση μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Το CAS μπορεί να βγάλει το διατακτικό πρώτα.