Ο Πίτου Γκαρσία γυρίζει το χρόνο πίσω και με αφορμή τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα, μίλησε για την ανάλογη κατάσταση που βίωσε στην Αργεντινή στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. «Πρέπει να κάνετε θυσίες και να ξεχάσετε τις πολυτέλειες» είπε χαρακτηριστικά ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου, ο οποίος φόρεσε στο παρελθόν τη φανέλα του Άρη!
Διαβάστε το σχετικό θέμα από το sdna.gr:
“Ο μέσος του Ατρόμητου συνάντησε εικόνες που τον γύρισαν πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, όταν και είχε ζήσει ανάλογες στιγμές στην πατρίδα του. Συγκεκριμένα από το 1998 ως το 2002 η Αργεντινή βίωσε την οικονομική κρίση, με την ισχυρότατη ύφεση, η οποία «έπληξε» τη χώρα μεταξύ των ετών 1998-1999, πριν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2001-02.
Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην παραίτηση της τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας, το ποσοστό της «φτώχειας» έφτασε το 57%, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%. Ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μαζικές διαδηλώσεις, ερχόμενος αντιμέτωπος με το κρατικό σύστημα, κάτι που είχε ως συνέπεια δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
«Όταν ξέσπασε η κρίση ήμουν 15 ετών, οπότε όπως μπορείς να καταλάβεις δεν είχα και πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των γεγονότων που πέρασε η χώρα μου. Δεν είχα καν δικά μου χρήματα καθώς την έβγαζα με το χαρτζιλίκι που μου έδιναν οι γονείς μου. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να σου πω, ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και ζήσαμε πρωτόγνωρα πράγματα. Το 2001 μέσα σε μια μέρα γίναμε φτωχοί. Το εθνικό μας νόμισμα (το πέσο) υποτιμήθηκε 1 προς 0,25 σε σχέση με το δολάριο (μέχρι τότε ήταν 1 προς 1), με αποτέλεσμα να χάσουμε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που είχαμε αποταμιεύσει στις τράπεζές μας», λέει ο Πίτου.
«Ο κόσμος δεν μπορούσε να κάνει αναλήψεις μεγαλύτερες από 250 πέσος το μήνα. Όλες οι τράπεζες είχαν θωρακιστεί με ατσαλένια ρολά και συρματοπλέγματα και όλος ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος σε τεράστιες ουρές έξω από αυτές. Αλλοι έσπαγαν, άλλοι φώναζαν, άλλοι πετούσαν πέτρες», μας εξομολογήθηκε ο Πίτου, ο οποίος ερχόμενος στην Ελλάδα είδε τις αναλήψεις του να περιορίζονται στα 60 ευρώ ημερησίως.
«Αυτή η κατάσταση μας περιορίζει. Ευτυχώς που η οικογένειά μου έχει επιστρέψει στην Αργεντινή. Όταν ήταν εδώ το παιδί μου, έπρεπε κάθε μήνα να πληρώνω ένα ποσό για το σχολείο του, χωρίς να υπολογίζω τα καθημερινά έξοδα και τους λογαριασμούς. Αν ήταν εδώ τώρα και συνεχιζόταν για καιρό αυτή η κατάσταση, με τον περιορισμό των τραπεζών, θα έπρεπε να παίρνω δανεικά. Θεωρώ όμως ότι αυτή η περιπέτεια με τις τράπεζες θα είναι προσωρινή και μέσα στις επόμενες μέρες θα λυθεί το πρόβλημα».
Ο 31χρονος άσος των Περιστεριωτών αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτό δεν θα ήταν και το καλύτερο δυνατό σενάριο. Αν συμβεί αυτό αρκετοί ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα θα αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού την καριέρα τους, καθώς με την υποτίμηση, τα χρήματα που παίρνουμε ίσως να μην έχουν μεγάλη αξία σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας».
Τέλος ο Πίτου έστειλε ένα μήνυμα, όχι και τόσο ενθαρρυντικό για τον χρόνο που θα χρειαστεί να απεμπλακεί η Ελλάδα από την οικονομική κρίση. «Εμείς χρειαστήκαμε περίπου μια πενταετία για να ανασάνουμε από αυτή την κατάσταση και ακόμα τα πράγματα στην πατρίδα μου δεν είναι τόσο καλά. Η Ελλάδα νομίζω πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες σε σχέση με την Αργεντινή, μιας και το χρέος της προς το ΔΝΤ είναι μεγαλύτερο και ταυτόχρονα είναι χώρα μικρότερη από τη δική μου. Θα πρέπει οι Έλληνες να κάνουν πολλές θυσίες στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς πολυτέλειες».