ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

“Ο νόμος του υπονόμου”! Ένα ξεχωριστό blog “έξω από τα δόντια” για όσα βιώνει ο Άρης

Είκοσι και πλέον χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν στο θρυλικό γήπεδο Χαριλάου, το επονομαζόμενο Κλεάνθης Βικελίδης, το περασμένο Σάββατο κόντρα στον Βόλο. Οι κερκίδες πλημμύριζαν από ζωή!

Γράφει ο ΕΡΜΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ

Νέοι, γέροι, παππούδες πατεράδες μητέρες, ανίψια , εγγόνια! Παιδιά! Ποιός μπορεί να καταστρέψει τα όνειρα αυτών των παιδιών; Το Κλεάνθης Βικελίδης πλημμύρισε από ζωή, γιατί ο Άρης είναι ο κόσμος του, ο οποίος παίρνει οξυγόνο, παίρνει ζωή, από την αγαπημένη του ομάδα!

Ο Άρης ηττήθηκε αγωνιστικά (και εξωαγωνιστικά), καθώς παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών ενώ για άλλη μια φορά οι διαιτητικές αποφάσεις ήταν τουλάχιστον παράξενες, με διαφορετικές ερμηνείες σε κάθε αμφισβητούμενη φάση. Παρατηρούμε διαφορετικές διαιτητικές αποφάσεις αναλόγως με τα γήπεδα που εκτυλίσσονται!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων τον κύριο Λανουά, ως υπεύθυνο της ΚΕΔ, τον Γάλλο αρχιδιαιτητή που απομακρύνθηκε άρον άρον από το γαλλικό ποδόσφαιρο, για λόγους που έχουν γραφτεί και δεν χρειάζεται να αναπαραχθούν.

Στον καθιερωμένο σχολιασμό του των αμφισβητούμενων φάσεων της αγωνιστικής (μέσω του συνεργάτη του) κατάφερε ως άλλος ” Ντέιβιντ Κόπερφιλντ” να εξαφανίσει την φάση με το διπλό πέναλτι στον Μορον από τον Μίλετιτς, με το τράβηγμα φανέλας και το “touch” (χτύπημα για την ακρίβεια) στο λαιμό του Ισπανού φορ. Εύγε κύριε Λανουά, εχετε εξαιρετικές ικανότητες “ταχυδακτυλουργικής”! ‘Ο,τι δεν σας βολεύει για σχολιασμό, το εξαφανίζετε με επιτυχία!

Παρόλα αυτά και παρότι οι χιλιάδες καρδιές έφυγαν στενοχωρημένες και πικραμένες μετά το τέλος του αγώνα από το γήπεδο, δεν έγινε το παραμικρό. Και έρχεται τώρα η ΔΕΑΒ ως άλλος Ιούλιος Καίσαρας να επιβάλει στον Άρη ποινή κεκλεισμένων θυρών μιας αγωνιστικής που έγιναν δύο λόγω υποτροπής! Ο λόγος; Ερρίφθησαν λέει τρία αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο! Αντικείμενα που δεν είδε κανείς άλλος! Αλλά ας κάνουμε υπόθεση εργασίας και να πάρουμε ως δεδομένο ότι όντως υπήρξε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό!

Τιμωρείς είκοσι χιλιάδες κόσμου; Αντί να επαινέσεις αυτόν τον κόσμο και να του δώσεις συγχαρητήρια που στάθηκε στο ύψος του και λειτούργησε υποδειγματικά χωρίς να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο παρά την πικρή ήττα και παρά την αδικία από τον διαιτητή, έρχεσαι και του λες σε τιμωρώ; Και μάλιστα όχι απλά με χρηματικό πρόστιμο αλλά με ποινή κεκλεισμένων θυρών; Ε όχι κύριοι αυτό είναι ντροπή!

Αλήθεια αυτός ο νόμος του υπουργείου που προβλέπει απευθείας ποινές από την ΔΕΑΒ, πόσο συνταγματικός είναι; Πού έχει ακουστεί να τιμωρείς κάποιον χωρίς προηγούμενη ακρόαση; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, ο εγκαλούμενος πρέπει να καλείται σε ακρόαση πριν την επιβολή οποιασδήποτε ποινής! Είναι αναφαίρετο δικαίωμα! Εδώ έχουμε “δύο μέτρα και δυο σταθμά” καθώς παρατηρείται άλλες ομάδες να καλούνται σε ακρόαση και άλλες όπως ο Άρης να δέχεται απευθείας ποινή!

Εκάστοτε διοικητική ποινή πρέπει να διέπεται από τις εξής θεμελιώδεις αρχές! Την αρχή της νομιμότητας , την αρχή της αναλογικότητας, την αρχή της αμεροληψίας και την αρχή της διαφάνειας! Έχουν πάει “περίπατο” στη περίπτωση του Άρη, καθώς έχουμε πρωτοφανή και εξωφθαλμη παραβίασή τους!

Δεν υπάρχει αμεροληψία όταν κάποιον του επιβάλεις ποινή απευθείας ενώ άλλους σε χειρότερα παραπτώματα τον καλείς προηγουμένως σε ακρόαση. Δεν υπάρχει αμεροληψία και διαφάνεια όταν δεν έχει παρατηρηθεί από κανέναν παρόντα, δεν έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση ούτε της ΔΕΑΒ ούτε του παρατηρητή της Σούπερ Λίγκ, να έχει ριφθεί οτιδήποτε στον αγωνιστικό χώρο ή πέριξ αυτού! Η απόφαση αναφέρεται σε περιβάλλοντα χώρο και όλοι ψάχνουμε να βρούμε ποιον εννοεί καθώς το Κλεάνθης Βικελίδης δεν διαθέτει ταρτάν όπως αλλά γήπεδα! Εννοεί εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο; Πότε και πού συγκεκριμένα; Δηλαδή με το σκεπτικό αυτό θα μπορούσε οποιοσδήποτε έχει στοχοποιήσει τον Άρη να γράψει ότι μετά το τέλος του αγώνα υπήρχε ρίψη αντικειμένων χωρίς αυτές να γίνουν αντιληπτές από οποιονδήποτε άλλο!

Ο άδικος αυτός νόμος προβλέπει επίσης το αντικείμενο να είναι πρόσφορο να επιφέρει σωματική βλάβη και εξ όσων γράφτηκαν πρόκειται για δύο μπουκαλάκια πλαστικά νερού και έναν αναπτήρα! Δηλαδή σοβαρά τώρα; Που είναι η αρχή της αναλογικότητας; Με 20.000 πλεον κόσμου εσείς κρίνετε ότι γι’αυτά τα τρία (3) αντικείμενα, ΑΝ και εφόσον πετάχτηκαν πραγματικά (διότι και αυτό είναι αμφισβητούμενο) είναι ικανά να επιφέρουν ποινή κεκλεισμένων των θυρών; Ποια αρμόδια επιτροπή μπορεί να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς την στάθμιση όλων των παραμέτρων; Χωρίς την τήρηση των τριών προαναφερόμενων αρχών; Αισθάνεστε τώρα ότι απονεμήθηκε δικαιοσύνη;

Επιπλέον στην ίδια την ανακοίνωση της απόφασης παραλείπεται η αναφορά σε “αντικείμενα που δύνανται να επιφέρουν σωματική βλάβη”, συνεπώς στερείται και νομικής υπόστασης η απόφαση αυτή!

Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι “τυφλή”, δηλαδή αμερόληπτη και όχι τυφλή κυριολεκτικά! Αν κάποιος προκαλεί τη βία ενδεχομένως να είναι αποφάσεις σαν κι αυτές…

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα επιζητεί ορθή απονομή της δικαιοσύνης! Αλλάξτε επιτέλους τον αντισυνταγματικό αυτό νόμο που δεν καλεί καν σε προηγούμενη ακρόαση τον εγκαλούμενο! Του στερείτε το θεμελιώδες κατοχυρωμένο δικαίωμα υπεράσπισής του! Ο νόμος αυτός (όπως και η επιλεκτική εφαρμογή του) αποτελεί ντροπή για ένα ευνομούμενο κατά τ’αλλα και δημοκρατικό κράτος σαν το ελληνικό! Όπως είπε και ο Ζίγκμουντ Φρόυντ, “το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη”.

ΥΓ1: ” Αν ενεργείς δίκαια, θα έχεις συμμάχους τους θεούς” (Μένανδρος).

ΥΓ2: “Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;” (Ιερός Αυγουστίνος).

ΥΓ3: Η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά στον κόσμο για ειρηνική διαμαρτυρία. Αλλιώς μετά τα εγκαίνια του μετρό θα έχουμε καταδίκη…

 

To Top