Στην Premier League είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές που αφορούν τις καθυστερήσεις των τερματοφυλάκων.
Έχει η Premier League απάντηση στο αιώνιο χάσιμο χρόνου από τους τερματοφύλακες; Είναι αρκετά πιθανό. Μάλιστα, ήδη δοκιμάζεται σε χαμηλότερες κατηγορίες. Και ο νέος κανονισμός θα φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο, αν τελικά υλοποιηθεί. Επιτέλους, θα δοθεί ένα τέλος στην αμφιλεγόμενη σπατάλη χρόνου από τους κίπερ, οι οποίοι παίρνουν τον χρόνο τους με την μπάλα στα πόδια ή στα χέρια τους, όταν θέλουν να καθυστερήσουν το ματς.
Το εξήγησε ένας θρύλος της διαιτησίας, ο Άγγλος Χάουαρντ Γουέμπ σε μια εκπομπή στο συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι «SkyBet»: «Η Premier League σχεδιάζει μια επανάσταση στους κανονισμούς που θα μειώσει σημαντικά τις καθυστερήσεις σε αγώνες από τους τερματοφύλακες. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι τερματοφύλακες μπορούν να έχουν την μπάλα στα χέρια τους μόνο για έξι δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του χρόνου, δίνεται ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα.
Ωστόσο, το χρονικό όριο ξεπερνιέται και το σφύριγμα σπάνια ακούγεται, γι’ αυτό η Premier League σκέφτεται να αλλάξει αυτόν τον κανονισμό.
Το νέο σχέδιο έχει ως εξής: Εάν ο τερματοφύλακας κρατήσει την μπάλα για περισσότερα από οκτώ δευτερόλεπτα, η αντίπαλη ομάδα θα πάρει κόρνερ.
«Στην Premier League κάτω των 21 ετών, αν ο τερματοφύλακας κρατήσει την μπάλα για οκτώ δευτερόλεπτα και δεν την αφήσει, υπάρχει κόρνερ για την άλλη ομάδα. Μετά από τρία δευτερόλεπτα, ο διαιτητής σφυρίζει την αντίστροφη μέτρηση και εάν ο τερματοφύλακας είναι αρκετά ανόητος για να κρατήσει η μπάλα, υπάρχει ένα κόρνερ», λέει ο Γουέμπ.
Μια αλλαγή που εκτιμά ο Άγγλος θρύλος και τηλεοπτικός ειδικός, Γκάρι Νέβιλ: «Μου αρέσει, νομίζω ότι μας αρέσει σε όλους. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση σε έναν αγώνα είναι επειδή οι τερματοφύλακες χρειάζονται περισσότερα από έξι δευτερόλεπτα με την μπάλα. Οι τερματοφύλακες κρατούν την μπάλα για εννέα , δέκα και μερικές φορές μέχρι 13 ή 14 δευτερόλεπτα χάνουν έξι ή επτά επιπλέον δευτερόλεπτα και δεν υπάρχει ποτέ ποινή και ο κανόνας είναι ακόμα σε ισχύ».