Εξηγήσεις και διευκρινίσεις για τις ποινές που επιβάλλονται στις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται έδωσε ο πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης.
Οι δηλώσεις του προέδρου της λίγκας επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ που αναφέραμε νωρίτερα και περιγράφουν 7 ανανεώσεις-μεταγραφές (3+4), ενώ παράλληλα τονίζουν το νόημα των αδειοδοτήσεων και το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Άρη στο πρωτάθλημα.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μώραλης στο sentra fm:
Για τις αδειοδοτήσεις και τους κανονισμούς που άλλαξαν: «Λέγατε την περασμένη Παρασκευή πως για τις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται το πάθημα δεν έγινε μάθημα και το συνδέεται με τις ποινές, λέγοντας πως ήταν ποινές-χάδι, πως οι ομάδες δεν βάλανε μυαλό και πως δεν παρατηρείται καμία ουσιαστική ποινή, ενώ μάλιστα αποθρασύνονται κιόλας (από 3 μεταγραφές και ανανεώσεις, αυτό το καλοκαίρι έγιναν 7). Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αρχική απόφαση ήταν για υποβιβασμό, αλλά όταν στο ΔΣ δεχθήκαμε την ΕΠΟ και μας είπαν πως 6-7 ομάδες, μεταξύ των οποίων ήταν σίγουρα η ΑΕΚ και ο Άρης και πιθανότατα ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, λέμε: Ή τηρούμε τον κανονισμό και πέφτουν, ή να αλλάξουμε τον κανονισμό, που εμείς οι ίδιοι είχαμε θεσπίσει.
Όταν ακούς πως αυτά τα μεγέθη μπορεί να μην λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα, προβληματίζεσαι. Δημιουργήθηκε προβληματισμός και στις ομάδες που δεν είχαν πρόβλημα. Ο κανονισμός μπορεί να αλλάξει οποτεδήποτε, δεν υπάρχει περιορισμός. Πήραμε λοιπόν μία απόφαση το 2009, εκτιμώντας πως το ’12 οι ομάδες θα πιάσουν τα κριτήρια. Αυτό δεν επιτευχθεί. Επιλέξαμε όμως τότε να μην τις υποβιβάσουμε και εκτιμώ σήμερα πως πράξαμε καλώς. Υπήρχαν ωστόσο, 6-7 ΠΑΕ που λογικά ζήτησαν να μην υποβιβαστούν, αλλά να έχουν ποινές, λέγοντας: «εμείς που είμαστε εντάξει δεν μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε ανθρώπους που δεν είναι εντάξει». Αποφασίστηκαν λοιπόν οι ποινές με τον περιορισμό στις μεταγραφές. Και κατά την άποψή μου αυτό το μέτρο λειτούργησε. Ωστόσο, δεν μπορεί να εξυγιανθούν σε ένα έτος ομάδες που είχαν τεράστια ανοίγματα.
Το θέμα ήταν την χρονιά που κλείνει την Κυριακή να μην δημιουργούν περεταίρω υποχρεώσεις και να αποπληρώνουν σιγά σιγά τα παλιά χρέη. Από όσο ξέρω λοιπόν, οι περισσότερες ομάδες είχαν πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς και έπαιξαν με Έλληνες ποδοσφαιριστές. Είναι χαρακτηριστικό πως στις επτά πρώτες ομάδες της βαθμολογίας βρέθηκαν, πλην του ΠΑΣ, αδειοδοτούμενες ομάδες και όσες δεν αδειοδοτόθηκαν ήταν στις τελευταίες θέσεις. Γιατί λέμε ότι δεν λειτούργησε; Εκτός αν ξέρετε εσείς ότι οι ομάδες αυτές δημιούργησαν κι άλλες υποχρεώσεις. Αγωνιστικά λοιπόν, οι ποινές έπαιξαν ρόλο. Εσείς είσαστε υπέρ του υποβιβασμού και σέβομαι την άποψή σας και οποιουδήποτε φιλάθλου, αλλά για εμάς δεν θα ήταν σοβαρό πρωτάθλημα χωρίς ΑΕΚ και Άρη και ίσως Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Οι ομάδες που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους δέχθηκαν το παραπάνω. Και δεν ήταν οριακή πλειοψηφία, αλλά με ψήφους 14-2».
Για το αν το κίνητρο δεν ήταν το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αλλά τα κριτήρια της UEFA και τα λεφτά της ΝΟVΑ και του ΟΠΑΠ: «Δηλαδή πιστεύετε πως ο Ολυμπιακός, για να μιλήσω για την ομάδα μου, που το ψήφισε, το ψήφισε για τα κριτήρια ή το συμβόλαιο; Ο κ. Πανόπουλος, ο κ. Σπανός, ο κ. Καϋμενάκης, άνθρωποι νοικοκύρηδες, το ψήφισαν για αυτό; Ναι, το συμβόλαιο με τη ΝΟVΑ ίσως αναπροσαρμοζόταν. Συνεκτιμήθηκαν όλα. Επίσης, δεν έχουμε δεξαμενή από τη Football League που αν έπεφταν κάποιες ομάδες θα βρισκόντουσαν άλλες να πιάνουν κριτήρια. Αυτό είναι το ποδόσφαιρό μας».
Για τις ποινές που φέτος γίνονται πιο ελαστικές και για το γεγονός πως οι παραβάτες είναι ίδιοι πέρυσι και φέτος: «Πιθανόν να είναι και του χρόνου. Αυτό δεν πάει να πει πως η λογική μας είναι λάθος. Δεν μπορούν οι ΠΑΕ να εξυγιανθούν σε ένα δύο χρόνια. Αν έπεφταν θέλετε να μου πείτε πως θα εξυγιαίνονταν; Η λίγκα καλείται να ισορροπήσει μεταξύ εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας. Την ίδια ημέρα που εσείς γράφατε για ποινές-χάδι, ο κύριος Σαμπράκος έγραφε πως πρέπει τα κριτήρια να χαλαρώσουνε κι άλλο. Να σας πω ένα παράδειγμα… Τα συμβόλαια λήγουν 30/6 και υπάρχει ΠΑΕ με 21 συμβόλαια που λήγουν. Με τις περσινές ποινές, πώς αυτή η ομάδα θα φτιάξει ρόστερ; Εσάς μπορεί να μην σας ενδιαφέρει, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει ο ανταγωνισμός.
Φέτος, ήταν οριακή η πλειοψηφία και δώσαμε μεγαλύτερη διευκόλυνση με 4 ανανεώσεις παικτών που ήταν στο ρόστερ, όχι να πάρουν μεταγραφή. Μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσει. Ο Συνεταιρισμός προσπαθεί να πάρουν μέτρα να μην ξεφεύγουν οι παράγοντες. Η κάθε ΠΑΕ όμως καλείται να ρυθμίζει τα του οίκου της και να εξυγιανθεί σε ένα βάθος χρόνου. Ο ΟΦΗ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ΠΑΕ, έδωσε 1,7 σε υποχρεώσεις παλιές. Έβγαλε τη χρονιά, έμεινε στην κατηγορία και θέλω να πιστεύω δεν έκανε άλλα χρέη. Αν το κάνει άλλα δύο χρόνια, θα είναι καθαρή το 2015. Εκτός αν οι ομάδες βρουν χρήματα και εξυγιανθούν νωρίτερα».
Για το αν θα παραβίαζε με την ίδια ευκολία το κόκκινο φανάρι αν το πρόστιμο ήταν 50 ευρώ ή 1.000 ευρώ: «Προφανώς όχι, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το άθλημά μας. Γιατί και όταν το κριτήριο ήταν ο υποβιβασμός, οι ομάδες δεν έπιασαν κριτήρια. Ο υποβιβασμός όμως δεν είναι μέσο εξυγίανσης για ΠΑΕ όπως πχ η ΑΕΚ, όταν έχει δεκάδες εκατομμύρια χρέη από τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχε περίπτωση να έπεφτε η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός και να εξυγιαίνονταν; Και πιστεύετε πως στις ομάδες όπως ο ΟΦΗ, ο Πανιώνιος, η Κέρκυρα, ο Άρης, η ΑΕΚ μπήκε κανείς μπροστά για να βγάλει χρήματα; Κοιτάνε να ρυθμίσουν τα χρέη, μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει πως μπήκαν σε ζημιογόνες ΠΑΕ, με άλλους λόγους στο μυαλό τους. Ζητάμε λοιπόν και την κατανόηση των φιλάθλων, να μπουν λίγο στα… παπούτσια μας. Καταρρέει το κράτος. Περνάμε μία περίοδο κρίσης.
Το κράτος επίσης έχει ευθύνη που άφησε ομάδες όπως η ΑΕΚ και άλλες να φτάσουν σε τέτοια κατάσταση. Ναι υπάρχει πρόεδρος της ΠΑΕ, αλλά να ελέγχεται από κρατικούς μηχανισμούς. Εμείς όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο και θέλαμε να σώσουμε το πρωτάθλημα. Φέτος έπεσε η ΑΕΚ που την έχει ανάγκη το ποδόσφαιρό μας. Δίνουμε μάχη να γίνει αξιοπρεπές το πρωτάθλημα. Είδαμε φέτος μεγάλες ομάδες με 15 στους 20 Έλληνες ποδοσφαιριστές και χαμηλούς προϋπολογισμούς. Αν αυτό το συνεχίσουν κάποιες ομάδες σε 1-2-3 χρόνια θα εξυγιανθούν. Αυτός είναι ο στόχος. Δεν αποτελεί έκπληξη για τον Συνεταιρισμό που δεν αδειοδοτήθηκαν οι μισές ομάδες. Δεν αποτύχαμε σε αυτό. Σε άλλα, ναι έχουμε αποτύχει».
Για το αν τα άδεια γήπεδα είναι η απάντηση του κόσμου σε όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και αν είναι λύση να διαλυθούν οι ΠΑΕ και να χτιστεί το άθλημα σε ερασιτεχνική βάση: «Φέτος είχαμε μείωση 4% σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι για να πανηγυρίζουμε, αλλά δεν μας απογοητεύει κιόλας. Το να λέμε να διαλυθούν οι ΠΑΕ είναι άλλη συζήτηση. Μακάρι να πάνε στη φυλακή όσοι έχουν κάνει λοβιτούρες. Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των φιλάθλων, παρά τα προβλήματα και τις συμπεριφορές που υπάρχουν, και να κάνουμε και σωστά πράγματα. Δεν μου αρέσει η απαξίωση και ισοπέδωση. Δηλαδή ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι μιλημένοι, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι τεμπέληδες, όλοι οι φοιτητές αργόσχολοι και όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο είμαστε είτε ανίκανοι είτε λαμόγια. Και τα ΜΜΕ έχουν πτώση… Τι πάει να πει; Ότι τα κάνατε μαντάρα;
Δείτε σε ποιο περιβάλλον ζούμε. Κι εμείς έχουμε κάνει και λάθη. Αναμφίβολα. Γίνεται όμως μια σημαντική προσπάθεια. Δεν έχουμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε ποιοτικά και για αυτό λείπουν οι φίλαθλοι από τα γήπεδα, όχι γιατί βάλαμε 3 ή 6 μεταγραφές. Και να ξαναπώ… Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε. Γιατί δεν παίζει στη Β΄ εθνική; Γιατί δεν θα εξυγιανθεί και θα φτάναμε στο σημείο όποιες ομάδες έπεφταν να γινόντουσαν ερασιτεχνικές. Σκεφτείτε τι θα γινόταν με τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους υπαλλήλους… Ίσως δεν ήταν σωστό, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά. Όταν αλλάξαμε τον κανονισμό τον Μάρτιο, ο Παναιτωλικός, μια μαζεμένη ΠΑΕ, μειοψήφησε. Ναι, ζημιωθήκαν μια-δύο ΠΑΕ. Δυστυχώς. Διορθώθηκε όμως το θέμα με τον περιορισμό στις μεταγραφές».
Για το αν είναι τίμιο και καθαρό το πρωτάθλημα: «Στο ΔΣ ρώτησα τις 12-13 ΠΑΕ που ήταν εκεί, όταν ο κύριος Καυμενάκης έθιξε τα του τελικού, αν η κατάταξη επηρεάστηκε από τη διαιτησία και η απάντηση όλων ήταν «όχι». Γίνονται λάθη, αλλά η θέση που εκφράστηκε, αν και αλλοίωση αγώνων έχει γίνει, είναι πως η τελική κατάταξη αντικατοπτρίζει την εικόνα των ομάδων. Το αν είναι καθαρό ή έντιμο; Θα απαντήσω πως και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν φαινόμενα που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους. Είδαμε πως στημένοι αγώνες υπάρχουν και στην Primera Division. Κι εμείς καθόμαστε στις τηλεοράσεις μας, γιατί γουστάρουμε και βλέπουμε ισπανικό πρωτάθλημα, και καμαρώνουμε γιατί έχουν ωραία γήπεδα, παικταράδες, κλπ. Προχωράμε βήμα βήμα και προσπαθούμε κάτι να κάνουμε και έχουμε ένα πλάνο. Μπορεί να μην υλοποιείται 100%, αλλά όχι και 0%. Ας είμαστε στο 50-60%».
Για το νέο πρωτάθλημα: «Υπάρχει εισήγηση, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, να ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου. Τα πλέι οφ είναι υποχρέωση βάσει τηλεοπτικού συμβολαίου, αλλά και επιθυμία των ομάδων. Δεν έχει μπει θέμα να αλλάξει η μορφή και νομίζω πως θα διεξαχθούν και του χρόνου με το ίδιο σύστημα, ενώ δεν θα υπάρχουν πλέι άουτ».