Η κρίση του κορονοϊού μειώνει κατά 20% την αξία των ποδοσφαιριστών, με την εμπορικότητα του ποδοσφαίρου παγκοσμίως να σημειώνει απώλειες της τάξεως των 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πολλά τα λεφτά Άρη… όχι πλέον! Η θρυλική ατάκα του Σπύρου Καλογήρου προς τον Νίκο Κούρκουλο, στην ταινία «Λόλα», έβρισκε μέχρι τώρα απόλυτη εφαρμογή στην φούσκα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Μια φούσκα, όμως, που σκάει με τον πιο εμφατικό και άσχημο τρόπο εξαιτίας του κορονοϊού. Η εξάπλωση του ιού Covid-19 έχει οδηγήσει ήδη δεκάδες ομάδες σε περικοπές μισθών, ακόμα και κολοσσούς όπως η Μπαρτσελόνα ή η Γιουβέντους, εν αναμονή και της συμφωνίας στην Premier League.
Τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), στο απευκταίο σενάριο που δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν, θα έχουν συνολικές απώλειες που μπορεί να ξεπεράσουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ (!), με την χασούρα βεβαίως να είναι πολύ μεγάλη και στα υπόλοιπα, πιο μικρά πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.
Υποτίμηση 9,2 δισ. ευρώ
Οι σύλλογοι, βεβαίως, αποτελούνται από ποδοσφαιριστές και αυτοί πρέπει πάντα να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Μια μελέτη της γερμανικής ιστοσελίδας Transfermarkt, η οποία ειδικεύεται στο οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, δείχνει ότι, συνολικά, η υποτίμηση της εμπορικής αξίας του ποδοσφαίρου μπορεί να φτάσει έως τα.. 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ!
Υπολογίζεται ότι η συνολική εμπορική αξία των ποδοσφαιριστών πέφτει έως και 20%, ενώ κατά 10% πέφτει η αξία των ποδοσφαιριστών που έχουν γεννηθεί από το 1998 και αποτελούν το παρόν, αλλά και το μέλλον του αθλήματος.
Σε γκάλοπ – έρευνα ανάμεσα σε 300 ανθρώπους από την ποδοσφαιρική βιομηχανία σε πάνω από 50 χώρες, το 70% περιμένει μια πολύ σημαντική επιρροή στην μεταγραφική αγορά, ενώ το 25% προβλέπει λιγότερο σημαντικές, αλλά εξίσου αρνητικές συνέπειες.
Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, η πλειοψηφία (πάνω από το 62%) περιμένει μέση πτώση στην εμπορική αξία των παικτών που κυμαίνεται από 15% μέχρι 20%.
«Τα χρηματιστήρια έχουν καταρρεύσει, πολλοί σύλλογοι κινδυνεύουν με αφανισμό και τα μεταγραφικά σχέδια έχουν μπει στο ψυγείο, λόγω της αβεβαιότητας. Αυτή την στιγμή, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι τα ποσά για μεταγραφές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια» επισημαίνει ο ιδρυτής του Transfermarkt, Ματίας Ζίντελ.
Τα… πεσμένα Top-10
Μια ματιά στα Top-10 των ομάδων και των ποδοσφαιριστών με την μεγαλύτερη εμπορική αξία, επιβεβαιώνει την πτωτική τάση που προκάλεσε (και προκαλεί) η κρίση του κορονοϊού, αφού πλέον «μόνο» η Μάντσεστερ Σίτι έχει εμπορική αξία που ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Σε επίπεδο παικτών, αυτός με την μεγαλύτερη εμπορική αξία, ο Κιλιάν Μπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν, έχει μια πτώση της τάξεως του 10% (στα 180 εκατομμύρια ευρώ πλέον), ενώ από εκεί και πέρα, η πτώση είναι της τάξεως του 20%, αφού έχει να κάνει και με την ηλικία. Ανάλογα, βεβαίως, έχει διαμορφωθεί και το ελληνικό Top-10.
Ο Ραχίμ Στέρλινγκ της Μάντσεστερ Σίτι, ο παίκτης με την μεγαλύτερη εμπορική αξία στην Premier League πέφτει από τα 160 εκατομμύρια ευρώ στα 128, ενώ ο 21χρονος Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ της Λίβερπουλ, ακριβώς και λόγω ηλικίας, μπαίνει στην πρώτη δεκάδα (99 εκατομμύρια ευρώ), αφήνοντας εκτός αυτής τον Αντουάν Γκριεζμάν της Μπαρτσελόνα (96 εκατομμύρια ευρώ).
«Η συνολική υποτίμηση της εμπορικής αξίας είναι μια αντίδραση στην πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μεγαλύτερη, ανάλογα με το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες» συμπληρώνει ο Ματίας Ζίντελ για την παγκόσμια κατάρρευση (και) του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου.