Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης για όλα τα θέματα που αφορούν στην τρέχουσα επικαιρότητα. Ρωτήθηκε και για το περσινό σκάνδαλο, με τη “μη άνοδο” του Άρη από τη Γ΄εθνική και ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι δεν είδε καμία παρανομία!
Αναλυτικά όσα είπε ο υφυπουργός αθλητισμού στο “Μετρόπολις”:
«Στόχος μας είναι η κάθαρση και η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και με πολλές αντιδράσεις. Αντιμετωπίζουμε ένα καθεστώς που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο όνομα των πελατειακών σχέσεων. Θα προχωρήσουμε αταλάντευτοι σε αυτά που έχουμε εξαγγείλει. Με ενιαίο τρόπο αντιμετωπίζονται οι πάντες και αυτό να το ξέρουν όλοι. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε βάσει ενός σχεδίου που έχουμε και θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον. Με την ψήφιση δε και του νέου αθλητικού νόμου θα υπάρχουν οι δυνατότητες για τη διαλεύκανση των υποθέσεων που υπάρχουν και για την κάθαρση του αθλητισμού».
Για την απαίτησή του περί αποχώρησης όσων παραγόντων έχουν εις βάρος τους παραπεμπτικά βουλεύματα: «Δεν το ζητάω εγώ. Το λέει ο νόμος. Ο νόμος θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας ακόμη κι αν πρόκειται για έναν άνθρωπο ή σύλλογο που συμπαθώ. Εμείς ήρθαμε για να εφαρμόζουμε το νόμο χωρίς να αδικούμε και να ευνοούμε. Όσοι τηρούν τη νομιμότητα δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Περιμένω από τα αρμόδια όργανα στα οποία απέστειλα την επιστολή με συνημμένο το βούλευμα να πράξουν τα νόμιμα. Στα χέρια μου (το βούλευμα) ήρθε ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Είχα μια μακρά συνεργασία με τους συνεργάτες μου προκειμένου να καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει. Δεν γνωρίζω αν στη Super League γνώριζαν το τι πρέπει να κάνουν και δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες αφού δεν ξέρω πότε το παρέλαβαν. Η επιστολή εστάλη στην εθνική ολυμπιακή επιτροπή, τη Super League, την ΕΠΟ και όπου αλλού απευθύνεται».
Για το αν υπάρχει προθεσμία σχετικά με το πότε πρέπει να φύγουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα: «Δεν θέλω να μιλήσω προσωπικά για κανέναν. Πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το νόμο, να τηρήσουν τις προθεσμίες και να κάνουν αυτό που πρέπει. Δεν ήρθαμε για να κάνουμε τον τροχονόμο στις παρανομίες και να κλείνουμε τα μάτια στις παρατυπίες. Και το ότι βάλλομαι από διαφορετικούς κύκλους κάθε φορά που εφαρμόζεται ο νόμος μου δίνει κουράγιο ότι κάνω το σωστό. Στο τέλος αν βρεθεί κάποιος να μου πει ότι αδικήθηκε να μου το πει. Αφού, όμως, πρώτα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία».
Για τη μη επέμβασή του στο θέμα της ανόδου του Άρη: «Αυτά τα ζητήματα δεν απασχολούν το κράτος. Λύνονται εντός ποδοσφαίρου. Αν υπάρχει εξόφθαλμη παρανομία το κράτος το βλέπει και προσπαθεί να επέμβει για να εφαρμόζονται οι κανονισμοί. Είδατε στην περίπτωση Κουλιμπαλί αμέσως επενέβη ο αθλητικός εισαγγελέας που είναι τακτικός δικαστής. Θυμόσαστε τι γινόταν παλιότερα στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ; Βλέπαμε μια εικόνα στην τηλεόραση και προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν την είδαμε επειδή διαιτητής και παρατηρητής δεν έγραψαν τίποτα. Τι κάναμε εμείς; Τοποθετήσαμε τακτικούς δικαστές που παίρνουν υπ’ όψιν βίντεο, φωτογραφίες και δημοσιεύματα και τα αξιολογούν με βάση την αρχή της απόδειξης».
Για τις αντιδράσεις των οπαδών μετά το «λουκέτο» στη Θύρα 13: «Είμαι πάντοτε ανοικτός σε διάλογο. Όχι μόνο με τους φορείς του ποδοσφαίρου, τους εκπροσώπους ομάδων και τους μεγαλομετόχους, αλλά και με τους οργανωμένους φιλάθλους. Μου ζητήθηκε και από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μέσω της ΠΑΕ μια συνάντηση και με την πρώτη ευκαιρία που θα έρθω στη Θεσσαλονίκη θα τους συναντήσω. Θα συναντήσω τους πάντες. Όσοι θέλουν ειλικρινά να συζητήσουμε, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι αντί να επιδίδονται σε αυτά που κάνουν να έρθουν να συζητήσουμε. Και να μην κάνουν δίκη προθέσεων και μάλιστα κατά 80% παραπληροφορημένων. Όλες οι ΠΑΕ θέλουν το καλό του ποδοσφαίρου, διότι θέλουν να διασφαλίσουν το συμφέρον τους. Και η νομιμότητα είναι συμφέρον τους. Η πόρτα είναι ανοικτή για όλους. Να καταλάβουν ότι η κάθαρση δεν είναι μόνο για τους άλλους, αλλά και για τους ίδιους».
Για το τι σημαίνει η συγκεκριμένη (να κλείσει τη Θύρα 13) απόφαση: «Πέραν του συμβολισμού και μιας απαξίας για τη συμπεριφορά ορισμένων θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν και οι ίδιοι ευθύνη. Όσοι λειτουργούν πρώτα απ΄ όλα καταστρέφουν τις ομάδες τους και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γίνουν αντικείμενο ελέγχου από αυτούς που τις αγαπούν. ΟΙ φίλαθλοι πρέπει να οργανωθούν σε μια σύγχρονη βάση που θα τους εξασφαλίζει όχι μόνο την παρουσία στο γήπεδο, αλλά να είναι και μέλη της ζωής της ομάδας. Είναι πραγματικά να διερωτάσαι πώς νομοθετούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντί να εφαρμόζουν τον νόμο, τον άφηναν στην άκρη και δεν τον εξειδίκευαν με εφαρμοστικές αποφάσεις».
Για την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κάρτα φιλάθλου: «Εγώ έδωσα την αναβολή, λόγω της απόφασης της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων ότι ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο υπό ορισμένες νομοθετικές προϋποθέσεις. Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι στην προθεσμία που έχουμε τάξει. Πρώτα, όμως, πρέπει να ασχοληθούμε με άλλα πιο σοβαρά θέματα, όπως το νομοσχέδιο για το ντόπινγκ που πρέπει να έρθει τώρα και τον αθλητικό νόμο. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι στο πόδι. Όλα θα γίνουν με σοβαρό τρόπο. Είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί, αλλά θέλει το χρόνο του και χωρίς σκιές. Αυτό το μέτρο βοηθάει στην πάταξη της βίας. Δεν έχει κανένας να φοβηθεί τίποτα. Ζητούνται λιγότερα στοιχεία από όσα για να βγάλεις ένα κινητό τηλέφωνο».
Για τα περί αντισυνταγματικότητας του νόμου που ισχυρίζονται Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια: «Η συνταγματικότητα κρίνεται από τα αρμόδια δικαστήρια, άρα θα το δούμε. Ήταν δικαίωμά τους να προσφύγουν και τους το είχα τονίσει εξ αρχής. Αν δικαιωθούν η εκτελεστική εξουσία θα εναρμονιστεί αμέσως και θα πράξουμε τα ανάλογα. Δεν είπα ποτέ ότι έχω εκ Θεού φώτιση. Ζούμε σε μια κοινωνία οργανωμένη και ο αθλητισμός εντάσσεται σε αυτήν. Όταν αποφασίζουν τα δικαστήρια, το θέμα τελειώνει».
Για τους ισχυρισμούς του ΠΑΟΚ ότι πλήρωσε δύο φορές πρόστιμο για το ίδιο παράπτωμα, στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ: «Δεν είναι η UEFA ούτε δικαστήριο, ούτε κράτος. Όποιο πρόστιμο κι αν επιβάλλεται δυνάμει ενός σωματειακού δικαίου στα πλαίσια ενός συνεταιρισμού είναι ένα θέμα. Όμως, το δικαίωμα της πολιτείας να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα ή ποινές δεν μπορεί να μπει υπό αίρεση. Το κράτος μπορεί να επεμβαίνει αυτοδυνάμως. Είδαμε τα τελευταία χρόνια τη βία να παίρνει κολοσσιαίες διαστάσεις με ανθρώπινα θύματα. Είπαμε ότι το φαινόμενο βία μας ενδιαφέρει και θα το αντιμετωπίσουμε».
Για τη συνεργασία του με Μαρινάκη, Σαββίδη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη: «Μέχρι τώρα έχω γίνει αποδέκτης πολύ καλών σχολίων για την προσπάθεια. Το ζήτημα όμως δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις. Και στην πράξη υπάρχουν παράγοντες που συνδράμουν, που βλέπουν την αγωνία μας και άλλοι που όταν εφαρμόζονται οι νόμοι εις βάρος τους φωνάζουν. Δεν γίνεται έτσι. Οι παράγοντες πρέπει να συνδράμουν στο βαθμό που τους το ζητάει το κράτος για να δώσουν τέλος στις παθογένειες του ποδοσφαίρου. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Για την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μαρινάκη πριν το ντέρμπι της Λεωφόρου: «Τι τρέλα είναι αυτή; Ελέγχεται κάποιος επειδή μίλησε με έναν πολίτη επειδή έχει απαγόρευση ενασχόλησης ως διοικητικός παράγοντας, την ώρα που η ίδια απόφαση λέει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ότι νομίζει για να προστατεύσει τα συμφέροντά του ως μεγαλομέτοχος; Με πήρε τηλέφωνο σε μία στιγμή που η κατάσταση είχε φτάσει στο αποκορύφωμα για να μου θέσει ένα ζήτημα και δεν θα τον άκουγα; Τι παραλογισμοί είναι αυτοί. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους».