Σε ανακοίνωση που έκανε η Αμερικάνικη NOAA (Νational Oceanic and Atmospheric Administration), ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη. Η μέση θερμοκρασία έφθασε στους 16,61 βαθμούς Κελσίου, σημειώνοντας ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές από το 1880.
Πολλές χώρες αλλά και οι ωκεανοί παρουσίασαν μη φυσιολογικές τιμές θερμοκρασιών μέσα στον Ιούλιο, δημιουργώντας από τώρα την βεβαιότητα ότι το 2015 θα αποδειχθεί το πιο θερμό έτος στην μέχρι τώρα καταγεγραμμένη ιστορία της Γης.
Οι θερμοκρασίες στην ξηρά μόνο ήταν για έκτο συνεχόμενο μήνα οι θερμότερες μέσα στον Ιούλιο, με μεγάλες περιοχές να είναι πολύ πιο πάνω σε μέσες τιμές από τις συνηθισμένες για αυτή την εποχή. Η θερμοκρασία για την Αφρική ήταν η δεύτερη πιο υψηλή που έχει σημειωθεί σε Ιούλιο μήνα, πίσω μόνο από το 2002, με κάποιες περιοχές στην ανατολική και κεντρική Αφρική να σημειώνουν ρεκόρ όλων των εποχών.
Το ρεκόρ του πιο ζεστού Ιουλίου σημειώθηκε στα βόρεια τμήματα της Νοτίου Αμερικής, σε μέρη της νότιας Ευρώπης, στην Κεντρική Ασία και στις πιο απόμακρες περιοχές των δυτικών ΗΠΑ.
Η θερμοκρασία θα χτυπούσε ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ αν δεν αντισταθμιζόταν κάπως από το κλίμα που επικράτησε σε μία μεγάλη λωρίδα που εκτείνεται από την ανατολική Σκανδιναβία έως την Σιβηρία, όπου επικράτησαν πιο χαμηλές θερμοκρασίες από το συνηθισμένο μέσο όρο. Ενώ ψυχρότερος ήταν ο Ιούλιος σε τμήματα της δυτικής Ρωσίας, όπως και σε περιοχές της νότιας Ασίας αλλά και διάσπαρτα σημεία της κεντρικής και βόρειας Αμερικής.
Όπως και να έχει όμως, η τάση που δείχνει ο φετινός Ιούλιος είναι ότι η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, με ρυθμούς ρεκόρ, κάτι που δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις στην διεθνή κοινότητα να σκύψει πάνω από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να λάβει άμεσα δράση για τον περιορισμό του.