Ακούει ο κόσμος Κόροιβος και δεν ξέρει τι σημαίνει. Από που πήρε το όνομά του ο σημερινός αντίπαλος του Άρη; Γυρίζουμε χιλιάδες χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού, έως τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. για την σημερινή μάχη ανάμεσα στον θεό του πολέμου και τον πρώτο Ολυμπιονίκη!
Ο Κόροιβος ήταν ένας απλός φούρναρης και αθλητής από την Ήλιδα, αλλά έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος νικητής του αγώνα δρόμου ενός σταδίου στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ο αγώνας αυτός αποτελούσε το μοναδικό αγώνισμα στίβου στις πρώτες 13 Ολυμπιάδες και ο Κόροιβος υπήρξε ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης. Ο τάφος του βρισκόταν στα σύνορα της Ήλιδας και πάνω του υπήρχε επιγραφή αναφερόμενη στη νίκη του αυτή.
Πολλοί ταυτίζουν τον Κόροιβο με έναν ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Πως έχει ο μύθος; Κατά την παράδοση, η πριγκήπισσα Ψαμάθη, κόρη του Κροτώπου, βασιλιά του Άργους, γέννησε ένα νόθο γιο από τον θεό Απόλλωνα, τον οποίο εγκατέλειψε επειδή φοβήθηκε την οργή του πατέρα της. Αλλά τα σκυλιά του Κροτώπου βρήκαν και κατασπάραξαν το βρέφος. Τότε ο Απόλλων θύμωσε πολύ και έστειλε ένα τέρας, την Ποινή, για να τιμωρήσει το Άργος. Η Ποινή άρπαζε τα παιδιά από τις μητέρες τους. Εδώ εμφανίσθηκε ο Κόροιβος, που κατάφερε να θανατώσει το τέρας και να απαλλάξει τους Αργείους. Αλλά ο Απόλλων, τυφλωμένος ακόμα από την οργή για τον θάνατο του γιου του, τους έστειλε ένα φοβερό λοιμό, ώσπου ο Κόροιβος αναγκάσθηκε να μεταβεί στους Δελφούς για να εξαγνισθεί από τον Απόλλωνα. Η Πυθία τότε του είπε να πάρει τον ιερό τρίποδα και να φύγει. Εκεί όπου το ιερό τούτο σκεύος θα του έπεφτε από τα χέρια του είπε να χτίσει ένα ναό του Απόλλωνα και να μείνει εκεί. Ο τρίποδας του έπεσε από τα χέρια στα Γεράνεια Όρη και εκεί ίδρυσε ο Κόροιβος το ομώνυμο πόλισμα, τους Τριποδίσκους.
Στην αγορά των Μεγάρων υπήρχε ο «Τάφος του Κοροίβου», με γλυπτή απεικόνιση του ήρωα να σκοτώνει την Ποινή.
Ο… σύγχρονος Κόροιβος ιδρύθηκε το 1982 στην Αμαλιάδα και για πρώτη φορά στην ιστορία του αγωνίζεται φέτος στην Α1.