Μια ημέρα πριν από την… υπουργοποίησή του, δηλαδή την Κυριακή των εκλογών, έκανε βόλτα στον πεζόδρομο της Ικτίνου, εκεί όπου συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους οι υποψήφιοι βουλευτές.
Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε το όνομά του από τον Νίκο Παππά στη θέση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών. Μάλιστα, το alter ego του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και εδώ και λίγες ημέρες υπουργός Επικρατείας αντί για Δημήτρη τον αποκάλεσε… Κώστα. Ο Θεσσαλονικιός «θησαυροφύλακας» του κράτους και υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου, καθηγητής οικονομικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας μιλά στην Karfitsa λίγες ώρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1955 είχε πάντα άποψη για όσα συμβαίνουν στη χώρα αλλά και την πόλη. Γενικός Γραμματέας Εμπορείου την περίοδο 2000-2002, συνεργάτης του υπουργείου Ανάπτυξης, αργότερα, μετέπειτα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του «Ποταμιού». Όπως λέει συζητήσεις με τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον νέο «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας υπήρχαν αλλά δεν το είπε σε κανέναν. «Η οικογένειά μου το έμαθε όταν τους ζήτησα να με πάνε στο αεροδρόμιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.
«Οι συζητήσεις υπήρχαν. Ωστόσο δεν το ανακοίνωσα πουθενά από τη στιγμή που τίποτα δεν ήταν δεδομένο» λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «η πρόταση έγινε εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Ο Γιάννης Βαρουφάκης με κάλεσε και με πρότεινε».
«Εξακολουθώ να είμαι στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού. Εάν αυτοί δεν με θέλουν δεν θα είμαι. Η Επιτροπή Διαλόγου είναι ένα όργανο στο οποίο συμμετείχε κόσμος που δεν συμμετείχε σε κόμματα και έκανε προτάσεις πολιτικής. Εγώ έκανα τις προτάσεις μου αλλά κανένας δεν τις άκουσε» απαντά ο κ. Μάρδας στο ερώτημα εάν παραιτήθηκε ή εξακολουθεί να συμμετέχει στο συγκεκριμένο όργανο του «Ποταμιού».
Στο παρελθόν ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει τη διαφωνία του στη διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την διαπραγμάτευση του χρέους. Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση σηματοδοτεί αλλαγή στάσης; «Είχα διαφοροποιηθεί στη διαδικασία. Ό,τι έχω προτείνει το δέχτηκαν τουλάχιστον στο δικό μου αντικείμενο» απαντά. Και συμπληρώνει: «στα οικονομικά δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση σύμφωνα με όσα έχω πει στο παρελθόν. Η διαπραγμάτευση συνεχίζει».
Τον ρωτάμε ωστόσο, εάν είναι εφικτό το «κούρεμα». «Το κούρεμα το προτείνει ο μισός πλανήτης. Κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι θα εξαρτηθεί από ένα πλήθος παραγόντων» σχολιάζει.
Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιό του, το γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Δημήτρης Μάρδας αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά που συνδέονται με τις δαπάνες και τη χρήση του δημοσίου χρήματος που είναι κρατικές προμήθειες, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει θα εφαρμοστεί και μάλιστα άμεσα».
«Νομίζω πως το νέο υπουργικό σχήμα είναι ένα συγκροτημένο σύνολο ανθρώπων. Ο καθένας έχει μπει σε αντικείμενο που γνωρίζει καλά. Δεν έχω δει να υπάρχουν… διακοσμητικά στοιχεία. Όλοι οι συνάδελφοί μου είναι ειδικοί στον τομέα τους. Όλοι έχουμε διάθεση συνεργασίας. Ζήτησα από όσους έχουν προτάσεις να μου τις καταθέσουν γραπτά. Το σχήμα της κυβέρνησης είναι μικρότερο και πιο ευέλικτο σε σχέση με το παλαιότερο» καταλήγει ο κ. Μάρδας μιλώντας για τις πρώτες εντυπώσεις από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Πηγή: karfitsa.gr