Ο πρώην διεύθυνων σύμβουλος της ΠΑΕ Άρης Αντώνης Ζαμπέτας μίλησε για τις εξελίξεις στην ΠΑΕ, το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου, το θέμα με τον επενδυτή και την αύξηση μετοχικού, αλλά και τον κίνδυνο της φυλακής!
Αναλυτικά τα όσα είπε στον “Αρένα”:
Για τις εξελίξεις στην ΠΑΕ και τον αναγκαίο παραμερισμό των προσωπικών εγωισμών ώστε να αποφευχθούν παραδείγματα σαν της ΑΕΚ: “Παρακολουθώ τις εξελίξεις, όπως παρακολουθεί τις εξελίξεις ο κάθε Αρειανός σε όλη την υφήλιο. Δεν υπάρχει αρειανόμετρο. Δυστυχώς, αυτά μας έφαγαν και μας έφεραν εδώ. Τα αρειανόμετρα και οι προσωπικοί εγωισμοί διέλυσαν τον Άρη, θα πρέπει αυτή τη φορά να μπουν στην άκρη. Διότι, αν και αυτή τη φορά δεν καθαρίσουμε από ανθρώπους που έχουν μόνο προσωπικούς εγωισμούς, θα ακολουθήσουμε παραδείγματα του νότου. Κι εννοώ την ΑΕΚ, αλλά δεν πρέπει επουδενί, ούτε μία στο εκατομμύριο, να περνάει από το μυαλό μας ως λύση.
Για την θετική του άποψη ως προς την έλευση ενός επενδυτή αλλά και τη βαρύτητα που πρέπει να δώσει ο Άρης στις ακαδημίες του, ώστε να έχει έσοδα: “Θεωρώ ότι πρέπει να έρθει επιτέλους ένας επενδυτής, είμαι υπέρ ασφαλώς. Εγώ κάνω κάποιες επαφές, ώστε να φτιάξουμε ένα προπονητικό κέντρο για τις ομάδες Κ15, Κ17, Κ20, όπως έκανα και πέρυσι το καλοκαίρι όταν ήμουν μόνος στην ΠΑΕ, όταν κι έκανα ταξίδια και ραντεβού στην Ελβετία. Από την αρχή έλεγα πως αυτός είναι ο μονόδρομος για τον Άρη. Να είνα εσώκλειστα τα παιδιά, να κάνουμε ξενώνες και να προπονείται εκεί το μέλλον του Άρη, γιατί μόνο από αυτά τα παιδιά μπορεί να ελπίζει η ομάδα, ως προς την πηγή εσόδων.
Αν ο Κατίδης πάρει μεταγραφή στο εξωτερικό ο Άρης θα πάρει 350.000 ευρώ ως τροφεία. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπουγαΐδη. Πέρυσι, 8 παίκτες νεαρούς που κάναμε επαγγελματίες, έβαλα ρήτρα και με τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών και των μάνατζερ τους, ύψους 1,5 εκ. Ευρώ. Μόνο ο μάνατζερ του Σούνα είχε μια διαφωνία, καθώς μας έλεγε πως ένας 18χρονος παίκτης της Γκενκ πωλήθηκε 8 εκ. ευρώ στην Τσέλσι. Του λέω δε θέλουμε 8 εκ., 1.5 θέλουμε”.
Για τον έλεγχο της NEXIA και τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αποδειχθεί εάν κάποιος πήρε παρανόμως λεφτά από τα ταμεία της ΠΑΕ Άρης: “Πρέπει να βγει ο έλεγχος της ΝΕΧΙΑ, μακάρι να βγει και σύντομα ώστε να αποδειχθεί εάν “έφαγε” κάποιος λεφτά από όλους εμάς που ήμασταν στη διοίκηση. Θα σας πω κάτι όμως. Κακοδιαχείρηση μπορεί και θα αποδειχθεί πως έγινε, αλλά να μην περιμένει ο κόσμος να αποδειχθεί αν κάποιος έφαγε λεφτά. Εγώ το 2009, πήγα να ψάξω μια περίπτωση που είχα υποψίες πως κάτι έχει συμβεί. Μόνο την… Interpol δεν είχα βάλει να ψάξει. Και το λέω αυτό, διότι μπορεί ο οποιοσδήποτε παίκτης που έπαιζε στον Άρη να έπαιρνε λεφτά από την ομάδα ως αποζημίωση, να τα έβαζε τα λεφτά του σε μια τράπεζα της χώρας του και έπειτα να έδινε λεφτά σε κάποιον που ήθελε να “φάει” από τον Άρη. Προς Θεού, δε λέω πως δε θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και στοιχεία κακοδιαχείρησης ή οικονομικών ατασθαλειών το πόρισμα της ΝΕΧΙΑ, απλώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδειχθούν ορισμένα πράγματα”.
Για την βέβαιη φυλάκισή του εάν δεν πληρωθούν ή ρυθμιστούν τα χρέη: “Αν δεν πληρωθούν τα χρέη ή αν δεν ρυθμιστούν, εγώ με βεβαιότητα θα πάω στη φυλακή. Όπως και οι κύριοι Αθανασιάδης, Σκόρδας, οι οποίοι το γνωρίζουν 100%. Δυστυχώς, έτσι είναι. Είτε μ’ αρέσει, είτε δε μου αρέσει.
Για το αν γνωρίζει εάν κάποιος “έφαγε” λεφτά από τον Άρη, ανέφερε: “Η χειρότερη αμαρτία δεν είναι να κλέψεις. Είναι να κατηγορήσεις κάποιον που νομίζεις ότι έχει κλέψει, αλλά δεν έχεις αποδεικτικά στοιχεία. Κι εγώ μπορεί να έχω στο μυαλό μου κάποια πράγματα και είχα υποψίες αλλά δεν έχω ούτε μισό αποδεικτικό στοιχείο. Στη μία περίπτωση, έκλεισε η ASPIS BANK και σε μια άλλη “έφυγαν” τα λεφτά κανονικά στο εξωτερικό. Εξάλλου, υπάρχει και το FIU, που είναι υπηρεσία του υπουργείου οικονομικού που ελέγχει κάθε συναλλαγή μας, κάθε λογαριασμό με χρήματα που έχουμε στην Ελλάδα και τιςκ αταθέσεις μας στο εξωτερικό”.
Για το παράδειγμα του Αμβούργου και της Λέσχης που έχει, την αναγκαιότητα πωλήσεων παικτών από τον Άρη αλλά και τα επιχειρήματα που έχει να παραθέσει η ΠΑΕ σε ένα πιθανό επενδυτή, είπε: “Θα σας πω ένα παράδειγμα. Το Αμβούργο, που είναι από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές πόλεις,η ομάδα εκτός από ιδιοκτήτες, επιχειρηματικές δυνάμεις και πάει λέγοντας, έχει και 68.000 μέλη στη Λέσχη της που δίνουν συνδρομή 40 ευρώ το χρόνο. Και να φανταστείτε πως δεν βγαίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και χωράνε στο γήπεδο μόνο 45.000! Ο Άρης εδώ και 15 χρόνια, έχει κάνει 3 πωλήσεις. Οι Μαυρογενίδης, Αβ. Παπαδόπουλος και Γιάχιτς. Καμία ομάδα δεν επιβιώνει χωρίς πωλήσεις. Για την προσέλκυση ανθρώπων οι οποίοι έχουν σοβαρές αμφιβολίες ώστε να έρθουν να επεδνύσουν στην χώρα μας, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα, εμείς αντιπαραθέτουμε τις νίκες με Ατλέτικο Μαδρίτης, τον κόσμο με Μπόκα Τζούνιορς, με Μάν. Σίτι. Πήγαμε 8.000 σε ένα ματς που ξέραμε πως θα χάσουμε και πριν λίγες ημέρες πήγαν 5.000 Ολυμπιακοί για έναν τελικό”.
Για την ενδεχόμενη αποχώρηση του Γιαννιώτα και τη συμβουλή του σε αυτόν: “Θέλω να πω και κάτι στο Γιαννιώτα. Διάβασα πως είπε ότι ήρθε η ώρα να φύγει. Μεγάλωσε στον Άρη και θα πρέπει να ακούσει τον πατέρα του, όχι τον μάνατζερ του. Νομίζω πως έχει πολλά να δώσει και στον εαυτό του και στην ομάδα. Μακάρι να πάιξει μια μέρα στη Γερμανία που θέλει και να τον καμαρώνουμε με τα κιτρινόμαυρα της Ντόρτμουντ, αλλά έχει ακόμη δρόμο”.
Για την πιθανή εμφάνιση ενός επενδυτή το επόμενο διάστημα: “Η ομάδα πρέπει να έχει διοίκηση, προπονητή και παίκτες το συντομότερο δυνατόν. Γιατί, εάν φτάσουμε Αύγουστο, θα τρέχουμε να κάνουμε πράγματα τελευταία στιγμή. Αν υπάρχει επεδνυτής, νομίζω πως πρέπει να εμφανιστεί. Και όταν και αν εμφανιστεί αυτός, μπορούμε να κάνουμε μια έκτακτη γενική συνέλευση, ώστε να μας παρουσιάσει το πλάνο του και να ελέγξουμε ποιος είναι και τι και πως”.
Για την περίφημη Α.Μ.Κ. ύψους 5 εκ. ευρώ που προκήρυξε η ΠΑΕ Άρης και την ύπαρξη δέσμευσης ποσού ύψους 2,5 εκ. από την Εφορία: “Είχαμε άρση των δεσμεύσεων ως τις 31/12/12. Ο λογαριασμός που έχει δώσει η ΠΑΕ εδώ και λίγες ημέρες για την Α.Μ.Κ., είναι μπλοκαρισμένος από την Εφορία. Δεν πάνε απευθείας στην Εφορία, αλλά θα πάρει το μισό ποσό του ύψους της αύξησης, δηλαδή 2,5 εκ. ευρώ. Βεβαίως και μπορεί να γίνει ρύθμιση με την Εφορία, με ένα ποσό 300.000 ευρώ κι έπειτα να αποπληρώσει το χρέος σε 18 ή σε 46 ή σε όσες βγάλει ως νομοθέτημα το Κράτος”.