Η αγωνία για την επόμενη μέρα του Άρη κορυφώνεται… Ο προδομένος κόσμος του συλλόγου, περιμένει να δει έργα, πράξεις και μια αχτίδα στην άκρη του τούνελ, έχοντας κουραστεί από υποσχέσεις και ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί εκτάκτως στο PRESSARIS για όλους και για όλα…
Διαβάστε το άρθρο:
Τον τελευταίο καιρό συζητώ με πολύ κόσμο για τα τεκτενόμενα στον Άρη. Εισπράττω εκνευρισμό, καχυποψία και απογοήτευση. Τα μάτια, όμως, διψάνε για κάτι καινούριο που θα προσφέρει όραμα.
Βέβαια για να υπάρξει επόμενη μέρα, πρέπει να τελειώσει η προηγούμενη. Να αποχωρήσει η διοίκηση, να απομακρυνθούν όσοι ασχολήθηκαν με τα ΄κοινά’ την περίοδο 2004-2014 και να αλλάξει η φιλοσοφία φιλάθλων / παραγόντων. Δηλαδή, να γίνει restart.
Προσπαθώντας να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά, κατηγοριοποίησα τις ερωτήσεις που βασανίζουν τον κόσμο. Επειδή τα εξώδικα, οι αγωγές και οι μηνύσεις είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό υπογραμμίζω ότι οι απαντήσεις αποτυπώνουν τον απόηχο της κοινής γνώμης και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις, παρά μόνο τον παλμό της φίλαθλης κοινωνίας.
Ποιος χρεώνεται τον υποβιβασμό;
Η πηγή του κακού κρύβεται στις διοικήσεις 2004-2012. Όταν, όμως, παραλαμβάνεις ένα γκρεμισμένο σπίτι οφείλεις να το ξαναχτίσεις. Αν τα συντρίμμια παραμένουν, τότε κακώς ανέλαβες την αναστύλωση. Η εικόνα διάλυσης τους βαραίνει όλους. Από τους προέδρους και τους έμμισθους υπαλλήλους μέχρι τους opinion makers που τους στήριζαν. Η συνείδηση δεν αναγνωρίζει την αθώωση λόγω…βλακείας.
Μπορούσε να σωθεί ο Άρης;
Κανένας δε μπορεί να απαντήσει μετά βεβαιότητας. Είναι, όμως, σίγουρο ότι θα μπορούσε να παλέψει μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Η ομάδα πέταξε ‘λευκή πετσέτα’, διότι οι χειρισμοί της διοίκησης εκμηδένισαν τις πιθανότητες βαθμολογικής ανάκαμψης.
Γιατί δεν κουνήθηκε φύλλο;
Η αίσθηση του απροσδόκητου κάνει τις πράξεις ανεξέλεγκτες, όχι το γεγονός αυτό καθαυτό. Όταν το τέλος είναι υποσυνείδητα αναμενόμενο, οι αντιδράσεις μετριάζονται γιατί εκλογικεύονται. Η αίσθηση προδοσίας εκ των έσω οδηγεί σε εσωστρεφή αντιμετώπιση του μοιραίου.
Γιατί δε ‘βοήθησαν’ οι πολιτικοί;
Πρώτον, η επιτήρηση της τρόικας δεν επιτρέπει την ‘εύκολη παρέμβαση’ σε πολιτευτές ‘β κατηγορίας. Δεύτερον, η διχόνοια στον Άρη απέτρεψε τη δημιουργία ‘μετώπου πίεσης’ σε πρώτης γραμμής πολιτικούς που μπορούν ακόμα να καθορίζουν εξελίξεις. Παρότι βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, το κιτρινόμαυρο εκλογικό σώμα ήταν τόσο αποσυσπειρωμένο που δε ‘συγκίνησε’ τους ψηφοθήρες.
Θα φύγει ο Σκόρδας;
Η διοίκηση θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της. Η χρονοκαθυστέρηση θεωρείται δεδομένη, αλλά η αποχώρηση θα επέλθει νομοτελειακά. Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο, από τη στιγμή που απογοήτευσε ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του.
Ποιον ‘βολεύει’ η καθυστέρηση διοικητικής αλλαγής;
Όλους, εκτός από τον Άρη…Οι χειρισμοί του Σκόρδα είναι ηθικά κατακριτέοι, αλλά προσφέρουν άλλοθι. Η ΚΜΑ δεν έχει ολοκληρωμένη λύση για την επόμενη μέρα, συνεπώς δεν ‘καίγεται’ για άμεση δρομολόγηση εξελίξεων. Ο ΑΣ είναι παροπλισμένος. Οι επιφανείς παράγοντες, που διατείνονται ότι θα συνεισφέρουν οικονομικά, ‘νομιμοποιούνται’ να κρατούν τα λεφτά στις τσέπες τους. Όπως θα έλεγε κι ο Καβάφης, ευτυχώς που υπάρχουν οι βάρβαροι!
Πρέπει να καταργηθεί η ΚΜΑ;
Προς το παρόν όχι. Είναι απαξιωμένη στη συνείδηση του κόσμου, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως μεταβατικός φορέας. Οι θεσμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί που αποτελούνται από ανθρώπους. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να αλλάξουν τα πρόσωπα, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα.
Υπάρχουν συζητήσεις με επενδυτή;
Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν. Το ζητούμενο, όμως, είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό. Για να καταρτιστούν βιώσιμα business plans πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματίες διατεθειμένοι ξοδέψουν χρήμα και σοβαροί συνομιλητές. Επιτρέψτε μου να διατηρώ επιφυλάξεις για την ουσία των διαπραγματεύσεων…
Football League ή Γ’ Εθνική;
Τον λαϊκισμό πολλοί αγάπησαν, τον ψεύτη κανείς. Σε πρώτη φάση, πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα επαγγελματιών οικονομολόγων που θα αναλύσει διεξοδικά τα δεδομένα. Αφού αξιολογήσουμε τις παραμέτρους, η απόφαση θα ληφθεί σύμφωνα με την πραγματικότητα. Υπάρχει τρόπος να παραμείνει ο Άρης στη Football League, αρκεί να τηρήσουν τις υποσχέσεις όσοι προθυμοποιήθηκαν να συνεισφέρουν οικονομικά. Χωρίς λεφτά, δε γίνεται τίποτα.
Ποιο είναι το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης;
Το ευκταίο είναι να έρθει ένας επενδυτής που θα στελεχώσει την ΠΑΕ με δικούς του συνεργάτες. Αν, όμως, δε βρεθεί αξιόπιστος επιχειρηματίας τότε πρέπει να διοικήσουν τεχνοκράτες. Οι λύσεις των ‘μαριονετών’, των ‘αυτοφοράκιδων’ και των ‘καπετάνιων’ απέτυχαν παταγωδώς. Ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά πρόσωπα κοινής αποδοχής, που θα πλαισιωθούν από επαγγελματίες και θα στηριχθούν μαζικά από τον κόσμο.
Ιδέες και πρόσωπα υπάρχουν. Το θέμα είναι να προσεγγιστούν με σωστό τρόπο και να πιστέψουν στο πλάνο αναβίωσης!
* Ο Γιάννης Ιωαννίδης αρθρογραφεί στο overlap.gr