Η σημασία της σωστής διατροφής στη «μάχη» κατά Covid-19, μέσα από σχετικό άρθρο που φιλοξενεί ο Ερασιτέχνης Άρης.
Το άρθρο υπογράφει ο Λευτέρης Αθανασιάδης.
Αναλυτικά:
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά για τη νόσο Covid-19, που προκαλείται από ένα νέο κορονοϊό, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η πανδημία επηρεάζει ουσιαστικά τον τρόπο ζωής, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις εθνικές οικονομίες και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, η κοινωνική απομόνωση, παρότι είναι αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, είναι συχνά μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με την σωματική υγεία.
Όπως φάνηκε από πολύ νωρίς, οι ηλικιωμένοι καθώς και όσοι νοσούν από διάφορες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, καρκίνος), είναι πιο ευάλωτοι στην covid-19 συγκριτικά με υγιή άτομα. Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει την ευεξία και να μετριάσει τις επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία, βοηθώντας στην πρόληψη ή τον έλεγχο αυτών των παθήσεων.
Για να καταπολεμήσουμε τον ιό είναι απαραίτητο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μια καλή διατροφική κατάσταση. Η διατροφική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση της υγείας, ο τρόπος ζωής και τα φάρμακα, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Η ισορροπημένη διατροφή και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχουμε θωρακίσει μέσω της διατροφής, είναι πολύ σημαντικό σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Στη βρεφική ηλικία, ο θηλασμός μπορεί να παρέχει προστασία έναντι λοιμώξεων και ασθενειών του αναπνευστικού, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, ένζυμα και ορμόνες που μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, και στους ηλικιωμένους, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε σημαντικές μεταβολές στην ανοσία.
Τα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών βιταμινών (Α, Β6, Β12, φυλλικό οξύ, C, D, E) και ιχνοστοιχείων (ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός), παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα, όπως και τα προβιοτικά, έχουν συσχετιστεί με αυξημένη αντίσταση στη μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Πώς εξασφαλίζουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;
Το διατροφικό μοντέλο που έχει σε αφθονία όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν, είναι το μεσογειακό. Η μεσογειακή διατροφή είναι συνώνυμη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αφού χαρακτηρίζεται από μια σχετικά υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και μονοακόρεστων λιπών, ακολουθούμενη από χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, πουλερικών, και από χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων. Για να έχουμε όμως ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης, καλό είναι να περιορίζεται η πρόσληψη αλατιού και προϊόντων που το περιέχουν, μην υπερβαίνοντας τα 5 γραμμάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα. Πέντε γραμμάρια ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Εκτός από το αλάτι, πρέπει να περιορίζεται και η κατανάλωση ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και προϊόντων που τα περιέχουν. Αποφύγετε ιδιαίτερα την κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών και ενεργειακών ποτών που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα.
Να καταναλώνετε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα. Από αυτά φροντίστε τουλάχιστον τα 6-8 ποτήρια να είναι νερό.
Υιοθετήστε γενικότερα έναν υγιή τρόπο ζωής, βάζοντας στην καθημερινότητα τη σωματική άσκηση και τον επαρκή ύπνο, και αποφεύγοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Φάτε κυρίως στο σπίτι για να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα και να μειώσετε την πιθανότητα έκθεσης στον ιό.
Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσω ότι ΔΕΝ υπάρχουν τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που εμποδίζουν τον SARS-CoV-2 να εισέλθει στον οργανισμό μας. Αυτό που πετυχαίνουμε είναι η καλύτερη και πιο εύκολη αντιμετώπιση της Covid-19.
Αθανασιάδης Λευτέρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc Κλινικής Διαιτολογίας