Tην στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχει αρκετή συζήτηση για τους νόμους που επηρεάζουν τους καλλιτέχνες, ο Αρειανός Ράπερ, Ρόχε Κανέγιο εξηγεί τι συμβαίνει.
Ο Χάσελ, που είναι γνωστός στην Ισπανία για τις αριστερές του πεποιθήσεις, εξέφραζε την αντίθεσή του στη μοναρχία της χώρας αλλά και με αιχμηρό λόγο σχολίαζε τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Σύμφωνα όμως με τις δικαστικές αρχές οι απόψεις αυτές κρίθηκαν ότι «προέβαλαν την τρομοκρατία και υπονόμευαν το στέμμα και άλλους κρατικούς θεσμούς, όπως τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις αστυνομικές δυνάμεις».
Μετά την επεισοδιακή σύλληψή του στους χώρους του πανεπιστημίου της Λέιντα, αρκετές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2021 διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ κάποιοι επιτέθηκαν σε τράπεζα, με την αστυνομία να πραγματοποιεί δύο συλλήψεις. Στις άλλες πόλεις αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ακόμη 12 συλλήψεις.
Ο Αρειανός ράπερ Ρόχε Κανέγιο μίλησε στη Voria.gr για τα όσα συμβαίνουν, δίνοντας το δικό του στίγμα.
«Ο Χάσελ ασχολείται δέκα χρόνια με τη μουσική, πάντα με πολιτικό περιεχόμενο. Είναι έντονα ριζοσπαστικός. Πολιτικά ανήκει σε κόμμα της κομμουνιστικής αριστεράς και πάντα αναφέρεται στα τραγούδια και στον λόγο του στον μαρξισμό», αναφέρει για τις πολιτικές απόψεις του καταδικασμένου ο κ. Κανέγιο και υπογραμμίζει πως ο ίδιος «ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, να δεχθεί την ποινή του σαν ένα μήνυμα γιατί ήθελε να το δει η κοινωνία και να βγάλει τα συμπεράσματά της. Μπορούσε να φύγει από τη χώρα και δεν το έκανε».
Παράλληλα προσθέτει πως «είχε τις πρώτες καταδίκες και δικαστήρια πριν κάποια χρόνια, όμως αλλαξε ο νόμος στην Ισπανία και πλέον άμα πεις συγκεκριμένα λόγια και πράγματα θεωρείται τρομοκρατία και έτσι κατέληξε στη φυλακή. Κατηγορείται για ένα τραγούδι, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως “ο πατέρας του Βασιλιά ότι είναι βλάκας”, που το έγραψε πριν πέντε με έξι χρόνια. Αυτά που λέει, κατά τη γνώμη μου, είναι αλήθεια».
Καταληκτικά για τις χθεσινές διαδηλώσεις ο Ρόχε Κανέγιο προσθέτει πως «η διαδήλωση στη Βαρκελώνη είχε 2.000 άτομα, όπως λέει η αστυνομία, για τα επίπεδα του κορωνοϊού δηλαδή έχει πάρα πολύ κόσμο, η κοινωνία ζητά να κάνουν όμως κάτι για να απελευθερωθεί».
Το τραγούδι στο οποίο αναφέρεται στον πρώην Ισπανό βασιλιά ο Πάμπλο Χασέλ: