Ο Πάρις Καλημερίδης ήταν από τους δημοσιογράφους που έζησαν από κοντά για δεκαετίες τον Ανέστη Πεταλίδη. Ο πολύπειρος δημοσιογράφος, ο οποίος κάλυπτε επί 40 χρόνια το ρεπορτάζ του μπασκετικού Άρη γράφει για το PRESSARIS και θυμάται ξεχωριστές στιγμές του που έμειναν χαραγμένες στο βιβλίο της κιτρινόμαυρης ιστορίας!
Το σχόλιο του Πάρι Καλημερίδη:
Ανέστης Πεταλίδης, ένα μπασκετικό σύμβολο με αξεπέραστη ανιδιοτελή προσφορά στον Άρη από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Με δυο λέξεις: ένας μπασκετικός θρύλος. Ένας πραγματικός «Πατριάρχης». Από όποιο πόστο και αν πέρασε διέπρεψε. Ήταν ο προπονητής που έκανε γνωστό τον Άρη έξω από τα ελληνικά σύνορα. Αρχικά το 1955, στο διεθνές τουρνουά του Βιαρέτζιο και στη συνέχεια τον Μάιο του 1959 με τον θρίαμβο του Άρη στο διεθνές τουρνουά της Λιέγης.
Όσο κι αν είναι απίστευτο για εκείνον τον θριαμβευτή Άρη, του Πεταλίδη, των Γούσιου, Φλόκα, Πετράκη, Στέργιου Μπουσβάρου, Μακρή, Παπαδάκη, Διονυσόπουλου, Κωνσταντάρα και Δέδε η Θεσσαλονίκη βγήκε για πρώτη φορά στους δρόμους για να τον υποδεχθεί στην κατάμεστη Πλατεία Αριστοτέλους, με την φιλαρμονική μπάντα του Δήμου να παιανίζει στις 22 Μαΐου του 1959.
Ο Ανέστης Πεταλίδης ευτύχησε χάρη στη μεγάλη συμβολή του τόσο σαν προπονητής όσο και σαν παράγοντας να δει την αγαπημένη του ομάδα να βγαίνει πολλάκις πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης. Και με τους αξεπέραστους ηγέτες Γιάννη Ιωαννίδη, Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη να κατακτά 10 πρωταθλήματα Ελλάδας, οκτώ Κύπελλα Ελλάδας και τρία ευρωπαϊκά κύπελλα και να προκρίνεται τρεις φορές σε φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Πολύ δύσκολα θα είχε δημιουργηθεί ο «Αυτοκράτορας» αν ο «Πατριάρχης» του μπάσκετ του Άρη δεν έφερνε στην ομάδα τους Παπαγεωργίου και Αλεξανδρή και δεν είχε την έμπνευση να παραδώσει τα προπονητικά ηνία στον μετέπειτα «αρχιτέκτονα» της μεγάλης ομάδας, Γιάννη Ιωαννίδη.
Στην τελευταία συνέντευξη που μου έδωσε για την ΕΤ-3 παρουσία και του Γιάννη Ιωαννίδη, τον ρώτησα τι σημαίνει γι’ αυτόν αυτή η μέρα αυτή που έχει δίπλα του το αγαπημένο του παιδί και μου απάντησε με τρεμάμενη φωνή: «Ξαναζωντάνεψα! Έγινα ο παλιός Ανέστης!», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Είναι η πιο μεγάλη μέρα για μένα. Στο μυαλό μου στριφογυρίζουν πολλές αναμνήσεις. Όλη η ιστορία του Άρη και όσα κάναμε μαζί τόσα χρόνια». Για πρώτη φορά στην ιστορία του μπάσκετ του Άρη ο Ανέστης Πεταλίδης και ο Γιάννης Ιωαννίδης μιλούν από κοινού σε συνέντευξη που θα προβληθεί από την ΕΤ-3.
Αυτός ήταν που πάλεψε όσο κανείς άλλος για να μείνει ο Γκάλης στην Ελλάδα και να μην επιστρέψει στην Αμερική. Αυτός ήταν που έφερε στον Άρη τον Νίκο Φιλίππου και άλλους σπουδαίους παίκτες.
Πολύ σπάνια σε έναν σύλλογο, ένας άνθρωπος έχει προσφέρει τόσα πολλά από διάφορα «μετερίζια» (παίκτης, προπονητής, παράγοντας). Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Ανέστης Πεταλίδης ήταν για μένα κάτι σαν δεύτερος πατέρας και πολλές φορές με τις τεράστιες γνώσεις του και την εμπειρία του με έβγαλε από δημοσιογραφικά «αδιέξοδα». Ας είναι Ανέστη ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει! Αιωνία η μνήμη σου! Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ»!