Η εφιαλτική βραδιά της 17ης Σεπτεμβρίου σίγουρα θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες σελίδες του Άρη. Ο αποκλεισμός από μια άσημη “σταχτοπούτα” της Ευρώπης, έβαλε τον Άρη σε δύσκολη θέση, μια και έχασε πολλά περισσότερα από ένα παιχνίδι.
Τραγική ειρωνεία; Ο Άρης βγήκε νοκ άουτ σ’ ένα γήπεδο, όπου υποκλίθηκαν μεγάλοι σύλλογοι με όνομα, τίτλους, χρήματα.
Ο Άρης παρουσιάστηκε… θολωμένος στο πρώτο κρίσιμο τεστ μια σεζόν, όπου ήθελε να χτίσει επιτυχίες, να προχωρήσει στην Ευρώπη, να δημιουργήσει συνθήκες για να ανέβει επίπεδο, να κάνει την δική του υπέρβαση. Ο τρόπος διαχείρισης του παιχνιδιού από τον Μίχαελ Ένινγκ κατέγραψε μια… κακοτεχνία, μια ομάδα που έμοιαζε να κατεβαίνει με “μπαλώματα”, με σύγχυση, χωρίς καθαρό μυαλό ή ένα πλάνο, όπως αυτό που περιγράφηκε κατά κόρον από το ξεκίνημα της πιο περίεργης (για όλες τις ομάδες βέβαια) προετοιμασίας των τελευταίων χρόνων.
Ο Ένινγκ ακύρωσε τον εαυτό του και την δουλειά του μέσα σε ένα βράδυ, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ομάδα και το παιχνίδι. Δυο κραυαγαλέα παραδείγματα;
Α. Η εξουδετέρωση του Σάσα από το κέντρο (σε ένα παιχνίδι όπου η γρήγορη μεταφορά της μπάλας και η σύνδεση των γραμμών αποδείχθηκε καθοριστική) με την χρησιμοποίηση του ως δεξί μπακ, (την ώρα που η μεταγραφή Σάκιτς ήταν στον πάγκο και η εναλλακτική του Ροζ να μην ενεργοποιείται), όπως και η εμμονή της συμμετοχής του εκτός φόρμας Ματίγια σε ένα σύστημα 4-2-3-1, ενώ επί 35 μέρες “δούλευε” στο 4-3-3.
Β. Ο ανορθόδοξος τρόπος παιχνιδιού μετά το 70′ για να φτάσει στην ισοφάριση, όταν ο Άρης έπαιζε με τρεις αμυντικούς και στόπερ τον… Ματίγια, σε μια εικόνα παιχνιδιού που θύμισε… ροντέο χωρίς σχέδιο.
Και δεν ήταν μόνο χθες. Ο Ένινγκ χρεώνεται την εικόνα του αγώνα με την Λαμία, την διαχείριση του, τις… αλχημείες και την έλλειψη ενός… κανονικού πλάνου μιας ομάδας που δουλεύει ορθολογικά για πάνω από ένα μήνα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Άρης έχασε την Πέμπτη κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Τι έχασε;
1. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη τον πέταξε έξω νωρίς, από τον πρώτο βασικό στόχο του, να πάει όσο πιο μακριά γίνεται την… βαλίτσα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι τους ομίλους του Europa League, άρα και την ευκαιρία για μια αγωνιστική και οικονομική υπέρβαση.
2. Σημαντική οικονομική απώλεια. Η πρόκριση στον γ’ προκριματικό γύρο θα σήμαινε ένα ποσό της τάξεως των 280.000 ευρώ, το οποίο σε κάθε περίπτωση ούτε περισσεύει και σίγουρα θα μπορούσε να αυξηθεί με μια ακόμη πρόκριση σε βάρος της Ριέκα. Δεν γίνεται καν συζήτηση εδώ, για το πόσο μεγάλα θα ήταν τα οφέλη της συμμετοχής στους ομίλους της Ευρώπης.
3. Έχασε την ηρεμία του τόσο νωρίς κάνοντας ένα σημαντικό πισωγύρισμα. Διαφορετικά περίμεναν όλοι το φετινό ξεκίνημα. Ο άθλος της άρσης του ban, ο μεταγραφικός σχεδιασμός και θεωρητικά η εμπειρία από τα λάθη των προηγούμενων χρόνων, δημιουργούσαν αισιοδοξία. Με το “καλημέρα” όμως, ο Άρης βρίσκεται στην δίνη μιας κρίσης, για τρίτη σερί σεζόν “αναγκάζεται” να ξεκινήσει με άλλον προπονητή κι άλλος να πιάνει το τιμόνι και να δουλέψει χωρίς τις δικές του επιλογές, με την πίεση να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Και κυρίως να αναζητεί μια ταυτότητα για τρίτη συνεχόμενη σεζόν!
4. Ο Άρης απώλεσε το γόητρο και την περηφάνια ενός σημαντικού σερί 28 αήττητων αγώνων στο γήπεδο του, σε 52 χρόνια Ευρωπαϊκής ιστορίας. Στο γήπεδο όπου έσκυψαν το κεφάλι Ατλέτικο Μαδρίτης, Σαραγόσα, Περούτζια, Μπενφίκα, Μάντσεστερ Σίτι, Σεντ Ετιέν, Λεβερκούζεν κ.α. πέρασε νικηφόρα μια άσημη και πρωτάρα στην Ευρώπη ομάδα. Δεν είναι απλά στατιστικά, είναι κάτι παραπάνω. Σίγουρα κάποτε ο Άρης θα έχανε. Όχι όμως έτσι, όχι με αυτόν τον τρόπο και από αυτήν την ομάδα.
Ήταν ένας αποκλεισμός που επιβάλλει στον Άρη να δείξει αντανακλαστικά για να… αποδράσει άμεσα κι αποτελεσματικά. Ο Θόδωρος Καρυπίδης φεύγοντας ξημερώματα χθες από το γήπεδο μονολογούσε “σκασμένος”, ότι έχει και ο ίδιος ευθύνες γιατί έβλεπε πως εξελίσσεται άσχημα το… έργο κι όμως δεν ανέλαβε δράση νωρίτερα. Δεν τόλμησε να δράσει πιο άμεσα. Δεν έκρυψε ότι θα έπρεπε να είχε πάρει αποφάσεις νωρίτερα. Το ίδιο και ο Άγγελος Χαριστέας. Παίρνοντας την ευθύνη, παραδέχθηκαν ότι έδωσαν χρόνο και πίστωση στον Ένινγκ, θέλοντας να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και τις αλλαγές προπονητών, αλλά η ιστορία είχε στραβώσει. Και όλοι είδαμε τι έγινε.
Ο Καρυπίδης είναι έτοιμος για αποφάσεις σημαντικές και κρίσιμες μια και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη, ο Άρης πρέπει να προχωρήσει σε ένα περιβάλλον ασφυκτικό οικονομικά, επαναφέροντας με τόλμη άμεσα την ηρεμία και την αποτελεσματικότητα, σε μια σεζόν, όπου τα εισιτήρια της Ευρώπης είναι λιγότερα και οι δρόμοι της διάκρισης πιο δύσβατοι από ποτέ. Αποφάσεις που θα φέρουν και πάλι… σφυγμό στον Άρη.