Δεκάδες μετανάστες εντοπίζουν και συλλαμβάνουν καθημερινά λιμενικοί στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας καθώς οι καιρικές συνθήκες (ήρεμη θάλασσα) ευνοούν τα σχέδια των σύγχρονων δουλεμπόρων.
Μόνο τον Ιούνιο συνελήφθησαν στα νησιά του Αιγαίου από το Λιμενικό 2.783 μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.602 ήταν Σύροι πρόσφυγες.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει υπάρξει σχεδιασμός προκειμένου να αποτραπούν νέα κύματα μεταναστών που περιμένουν στις τουρκικές ακτές το “πράσινο φως” από τους διακινητές για να τους περάσουν στη χώρα μας έναντι αμοιβής.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό, το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας παρουσίασαν αύξηση κατά 135% (3.915 πέρυσι και 9.208 φέτος).
Δηλαδή κατά μέσο όρο οι λιμενικοί συλλαμβάνουν 1.500 μετανάστες κάθε μήνα. Επίσης ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το 1/3 των συλληφθέντων ήταν μετανάστες που είχαν πέσει στη θάλασσα και διεσώθησαν εγκαίρως από λιμενικούς καθώς κινδύνευαν να πνιγούν.
Αναφορικά με τις συλλήψεις έχουν καταγραφεί 22.000 τα τελευταία δύο χρόνια (από Αύγουστο 2012 έως Ιούνιο 2014), εκ των οποίων περίπου 50% είναι Σύροι πρόσφυγες.
Επίσης στην Τουρκία βρίσκονται τουλάχιστον 761.000 καταγεγραμμένοι Σύροι πρόσφυγες. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι μετανάστες από άλλες χώρες της Ασίας, όπως το Αφγανιστάν και η Δυτική και Υποσαχάρια Αφρική.
Όλοι αυτοί περιμένουν την ημέρα που οι σύγχρονοι δουλέμποροι θα τους βάλουν σε μια βάρκα αμφιβόλου ασφαλείας με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία.
Όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού στο Βήμα, η κίνηση της Τουρκίας με το άνοιγμα των συνόρων με τη Συρία στην πρώτη φάση της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο έδαφός της και δίνοντας κάποια κίνητρα οι τουρκικές Αρχές τους μετακίνησαν προς τα παράλια.
Οι λιμενικοί σημειώνουν ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα από την Τουρκία στη χώρα μας δεν έχουν ως στόχο να μείνουν στην Ελλάδα αλλά επιδίωξή τους είναι να κινηθούν προς τα δυτικά με στόχο να “τρυπώσουν” σε κάποιο φορτηγό ή πλοίο με προορισμό την Ιταλία και χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου ενδεχομένως βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα.
Για τον λόγο αυτό το Λιμενικό δίνει ειδικό βάρος και στις πύλες εξόδου της χώρας όπως τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
Οι χώροι υποδοχής μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο (συνολικής χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων), ενώ το μέσο ημερήσιο κόστος φιλοξενίας κατ’ άτομο είναι 30 ευρώ (περιλαμβάνει σίτιση, φρούρηση και καθαριότητα).
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής