Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας το Σάββατο, καθώς η ρωσική Βουλή παραχώρησε στον Πρόεδρο Πούτιν ευρεία εξουσιοδότηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης απέναντι στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία, κατά την οποία απομακρύνθηκε ένας σύμμαχος του Κρεμλίνου και εγκαταστάθηκε μία φιλοδυτική κυβέρνηση.
Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά, σε οχήματα που φέρουν πινακίδες της ρωσικής δύναμης της Μαύρης Θάλασσας, έχουν κατακλύσει τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Κριμαίας, έχουν περικυκλώσει κυβερνητικά κτίρια, έχουν κλείσει το κεντρικό αεροδρόμιο κι έχουν καταλάβει κέντρα επικοινωνιών.
Ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε τη Μόσχα ότι “θα υπάρξει κόστος” σε περίπτωση που παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα τη Ουκρανίας, μίλησε με τον Β. Πούτιν επι 90 λεπτά το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Μ. Ομπάμα κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας να επιστρέψει τις δυνάμεις του στις βάσεις τους στην Κριμαία και να σταματήσει “κάθε ανάμειξη” σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωση μετά την επικοινωνία, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να συμμετάσχουν στις συναντήσεις που προετοιμάζουν την Σύνοδο των G-8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική απομόνωση» της Ρωσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ο κ. Πούτιν μίλησε «για πραγματική απειλή σε βάρος της ζωής και της υγείας ρώσων πολιτών» στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα ενδιαφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών…»
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».
Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρέσβη της χώρας στη Μόσχα και, όπως και οι ΗΠΑ, αναστέλλει τις προετοιμασίες για τη συνάντηση των G-8.
Στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, στη Ν. Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες με θέμα της Ουκρανία. Η αμερικανίδα πρέσβης, Σαμάνθα Πάουερ, έκανε έκκληση για διεθνή αποστολή παρατηρητών και ζήτησε απο την Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω.
“Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την ακεραιότητα της χώρας και αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια” δήλωσε η κα. Πάουερ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μίλησε επίσης με τον κ. Πούτιν το Σάββατο, δήλωσε “βαθύτατα ανήσυχος” και κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο να διαπραγματευτεί με το Κίεβο.