Το χάσμα που χωρίζει Αθήνα και θεσμούς να είναι πιο μεγάλο από όσο κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν πριν από το τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ.
Το θρίλερ συνεχίζεται αύριο
Νέα συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό αποφασίστηκε στην χθεσινοβραδινή (Τετάρτη) άκαρπη συνάντηση στις Βρυξέλλες
Παρά τους δραματικούς τόνους στο μήνυμα του πρωθυπουργού, εξακολουθεί να υπάρχει μία χαραμάδα ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για έναν έντιμο συμβιβασμό.
Και ενώ η συνάντηση ξεκινούσε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με αρκετή αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά, ξαφνικά στο Μέγαρο Μαξίμου πάγωσαν.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε το κείμενο των θεσμών στον Τσίπρα στην κατ ιδίαν συνάντηση τους που έγινε στην αρχή και είχε διάρκεια περίπου 40’ στο γραφείο του κ. Γιούνκερ. Αμέσως μετά συνέχισαν στο δείπνο, με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία, και τους Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Μάρκο Μούτι και Σελμαγιερ.
Πάγωσε το Μαξίμου με το κείμενο των 5 σελίδων των θεσμών
Το κείμενο των πέντε σελίδων που παρέδωσε ο κ.Γιούνκερ στον Ελληνα πρωθυπουργό περιελάμβανε μεταξύ άλλων:
- Να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2015 (το κόστος είναι 500εκ+ κατ´ έτος)
- Το ρεύμα να πάει στο 23% ΦΠΑ
- Ασφαλιστικό: να μειωθεί κατά 1% ΑΕΠ (σταδιακά από τώρα και να φτάσει στο 1% ως το τέλος του 2016= 1.8δις) η συνολική δαπάνη που δίνει το κράτος. Εμείς υποστηρίζουμε ότι με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αναλογιστικές μελέτες επιτυγχάνουμε κάποια μείωση στη δαπάνη των συντάξεων.
- ΦΠΑ: Ζητούν έσοδα 1.8 δις ΦΠΑ =1% ΑΕΠ μέσα στο 2015 , και τα φάρμακα θέλουν να πάνε στο 11%
- Εργασιακό: μιλούν για συλλογικές, αλλά με τρόπο που θα προβλέπει νέα διαβούλευση με ILO και μετά νέα διαβούλευση με θεσμούς, και μετά να το αλλάξουμε.
- Μπήκαν στο κείμενό τους θέματα που εδώ και ένα μηνά δε συζητούνταν στο brussels group ( πχ στις συντάξεις, στο ΦΠΑ, ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ.)
- Πρωτογενή Πλεονάσματα: 1% για το 2105, 2% για το 2016, 3% για το 2017, 3.5% για το 2018.
Κυβέρνηση: Εμμονές των θεσμών -Η πρόταση δεν αποτελεί βάση συζήτησης
Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.
Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.
«Στο κείμενο δεν υπήρχε αναφορά στο χρέος γιατί ήταν staff level agreement, και σε αυτό υπάρχει το review. Κι εμείς στο κείμενό μας ως παράρτημα το είχαμε το θέμα του χρέους», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν «αυτή τη στιγμή δεν δίνεται προοπτική αν δεν λύσεις το θέμα του χρέους γιατί αλλιώς θα πας στο μαρτύριο της σταγόνας».
Οι πρώτες αντιδράσεις στην ανάγνωση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές
Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια να πάρουμε πράγματα από το κείμενό τους και αυτοί από το δικό μας, σχολίαζαν κυβερνητικές.
Παράλληλα πρόσθεταν: «Δεν ήταν “take it or leave it” όπως μας είπε ο Γιούνκερ, άλλα πιστεύουν ότι πρέπει να λήξει η ιστορία έως τα μέσα του μήνα. Να υπάρχει staff level agreement ως τότε. Ειπώθηκε στο τραπέζι αυτό από την Κομισιόν σε μας.
Η συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια είχε ορθολογισμό. Διαφωνίες υπήρχαν άλλα δεν επαναλαμβάνονταν θέματα που θεωρούσαμε ότι είχαν βγήκαν από την ατζέντα και οι συζητήσεις με την Μέρκελ άλλα ακόμα και με την Λαγκάρντ, δεν ήταν σε τέτοιο κλίμα. Ακόμα και για το ασφαλιστικό του έλεγε ό,τι εμείς ζητάμε απλά να ανοίξετε την κουβέντα. Από ότι φαίνεται σκλήρυναν τη στάση τους μετά το Βερολίνο.
Τέλος τα brussels group σε αυτή τη φάση -Επαφές σε πολιτικό επίπεδο
Για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων οι ίδιες πηγές τονίζουν «Τέλος το brussels group σε αυτή τη φάση. ίσως αργότερα από αύριο θα συνεχιστούν οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο. Είναι πιθανό να κάνει επαφές ο πρωθυπουργός με άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Θα δουλέψουμε, θα κάνουμε προσπάθεια να χωρέσουν κάποια από τα δικά τους πράγματα στο δικό μας κείμενο για να κάνουμε σύνθεση. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια αφήνοντας έξω παράλογα πράγματα. Εμείς δώσαμε ένα κείμενο που ήταν πάνω από τις δυνατότητες μας. Αντε να κάνουμε ύστατη προσπάθεια».
Λύση έως τις 14 Ιουνίου με νέα παράταση κάποιων επιπλέον μηνών
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση. Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Πηγή: iefimerida.gr