Ελεύθεροι άνευ όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Ζώτου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης.
Οι δυο τους κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα έργα δηλαδή προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ανατέθηκαν την περίοδο 2005-10 με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης ή πρόχειρους διαγωνισμούς.
Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για συμπληρωματική απολογία, την οποία κλήθηκαν να δώσουν ύστερα από βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αναπέμποντας την υπόθεση στην ανακρίτρια, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.
Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως αντινομάρχης, απολογήθηκαν για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην κακουργηματική απιστία, αδίκημα που τους αποδόθηκε με εισήγηση του Συμβουλίου Εφετών. Στο υπόμνημα που υπέβαλαν στην ανακρίτρια, αναφέρθηκαν συνολικά στην υπόθεση, αρνούμενοι τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφεραν ότι τα 456 έργα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ανατέθηκαν με νόμιμο και διαφανή τρόπο, τονίζοντας ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε πανελλαδικά κι από άλλες νομαρχίες σε παρόμοια έργα που κάλυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες.
Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους, φέρεται ότι επικαλέστηκαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ για δημόσια έργα που εκτελέστηκαν με τη διαδικασία των «κατατμήσεων». Αρνήθηκαν επίσης κατηγορηματικά ότι επήλθε ζημιά στα ταμεία της τότε νομαρχίας, που κατά το κατηγορητήριο προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τους ισχυρισμούς τους φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν μάρτυρες που εξετάστηκαν ενόρκως το προηγούμενο διάστημα από την ίδια ανακρίτρια.
Η δικογραφία η οποία περιλαμβάνει άλλα έξι πρόσωπα, μεταξύ αυτών έναν ακόμη αντινομάρχη, όπως επίσης πρώην διευθυντές και τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της τότε νομαρχίας, θα διαβιβαστεί σε εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο, με νέα σύνθεση, θα αποφανθεί δια βουλεύματος για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων σε δίκη.
Την ίδια στιγμή το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αθώωσε από την κατηγορία της απιστίας τον τέως νομάρχη Θεσσαλονίκης, ενώ επικύρωσε ποινή φυλάκισης 8 μηνών που του είχε επιβληθεί για παράβαση καθήκοντος κατά την χρονική περίοδο 2008 – 2009.
Ειδικότερα, ο κ. Ψωμιάδης το Εφετείο Θεσσαλονίκης είχε καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος σε φυλάκιση 8 μηνών και για απιστία σε φυλάκιση 8 μηνών και τελικά, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 μηνών κατά συγχώνευση.
Ο κ. Ψωμιάδης κατηγορήθηκε, καθώς με καθυστέρηση από 12 έως 15 μηνών, κατά περίπτωση, υπέγραψε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε 17 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιφέρειας Θεσσαλονίκης για παραβάσεις που αφορούσαν τη διαχείριση αποβλήτων (στερεών, υγρών και αερίων), ενώ παράλληλα μείωσε τα ποσά των προστίμων. Τα 17 πρόστιμα μειώθηκαν συνολικά κατά 24.660 ευρώ.
Ακόμη, αποδόθηκε στον κ. Ψωμιάδη το αδίκημα της απιστίας, καθώς λόγω των μειώσεων των προστίμων μειώθηκαν τα έσοδα της Νομαρχίας.
Κατά της καταδικαστικής εφετειακής απόφασης ο κ. Ψωμιάδης άσκησε αναίρεση στον ‘Αρειο Πάγο.
Ο ‘Αρειος Πάγος, μετά την αναίρεση που άσκησε ο κ. Ψωμιάδης κατά εφετειακής απόφασης, τον αθώωσε από την κατηγορία της απιστίας και επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου ως προς το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 μηνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ