Το sport-fm.gr αναλύει τις δέκα κορυφαίες περιπτώσεις προπονητών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
10. Στιβ Κλίφορντ
Ο προπονητής των Σάρλοτ Χόρνετς γύρισε ανάποδα τη φιλοσοφία της ομάδας, όντας ο κύριος υπεύθυνος για την μεγάλη μετάλλαξη της την περσινή σεζόν.
Ο Κλίφορντ επέβαλε ένα ταχύτερο στυλ παιχνιδιού, με περισσότερη κυκλοφορία της μπάλας και μεγαλύτερη έμφαση στο μακρινό σουτ, σε πλήρη ακολουθία με το pace and space στυλ, το οποίο επικρατεί στο σύγχρονο NBA. Σαν αποτέλεσμα, οι Χόρνετς βελτιώθηκαν κατά 6,3 πόντους στον τομέα του Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές σε κάθε αγώνα), σκαρφαλώνοντας στην 9η θέση της σχετικής λίστας, ενώ πρόπερσι βρίσκονταν στην 28η! Ακόμη, η τοποθέτηση του Νικολά Μπατούμ στη θέση 2, λειτούργησε ευεργετικά, καθώς βοήθησε στην μεγαλύτερη ευελιξία στην άμυνα, τομέας όπου οι Χόρνετς παρέμειναν στα υψηλά στρώματα (8οι στο NBA), αλλά και στο passing game (5,8 ασίστ ανά αγώνα ο Μπατούμ).
Επίσης, οι Χόρνετς ευστοχούσαν σε 10,6 τρίποντα ανά αγώνα ( 4οι στη σχετική λίστα), κάνοντας τεράστια πρόοδο στον τομέα αυτό. Ως λογικό επακόλουθο, οι Χόρνετς ανέβηκαν στις 48 νίκες, βελτιώνοντας κατά 15 νίκες το ρεκόρ τους.
Ο 55χρονος Κλίφορντ βρίσκεται στις απαρχές της προπονητικής του καριέρας στο NBA, αλλά αποδεικνύει ότι είναι ένας μεγάλος μπασκετικός εγκέφαλος, ικανός να κάνει τις κατάλληλες τροποποιήσεις ώστε να οδηγήσει τη ομάδα του σε διακρίσεις.
9. Έρικ Σπόλστρα
Παρά τα δύο δακτυλίδια πρωταθλητή που έχει κατακτήσει, ο Σπόλστρα δεν χαίρει της καθολικής εκτίμησης των μπασκετικών, με τον ισχυρισμό ότι ο Λεμπρόν και η παρέα του τον «κουβάλησαν» μέχρι το τέλος. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι…
Ο κόουτς των Μαιάμι Χιτ ήταν ο εμπνευστής της small-ball πεντάδας, χρησιμοποιώντας τον Λεμπρόν στο 4, τον Κρις Μπος στο 5, αλλά και τον Ρέι Άλλεν στη θέση 3, ώστε να ανοίξει το γήπεδο, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τον Λεμπρόν, ώστε να διεισδύει πιο εύκολα και να βρίσκει τους ελεύθερους σουτέρ, όταν έρχεται η βοήθεια. Το τρικ αυτό χρησιμοποιήθηκε από το τέταρτο παιχνίδι των τελικών του 2013 απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς και μετά, εξασφαλίζοντας στους Μαιάμι Χιτ την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Την περσινή σεζόν, ο Σπόλστρα εφαρμόζει ένα old school είδος μπάσκετ (μόλις 25οι οι Χιτ στο pace, δηλαδή στις κατοχές που έχει μια ομάδα ανά αγώνα), δίνοντας έμφαση στα drives, αλλά και στην ικανότητα του Χασάν Γουάιτσαιντ να τελειώνει τις φάσεις πάνω από το καλάθι.
Πλέον, οι Χιτ θα πορευτούν δίχως τον μεγάλο Ντουέιν Γουέιντ, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την υγεία του Κρις Μπος. Δίχως την ποιότητα του περσινού ρόστερ, ο Σπόλστρα οφείλει, και έχει τη δυνατότητα, να βρει τον τρόπο, ώστε οι Χιτ να παραμείνουν σε τροχιά πλέι-οφ και τη νέα χρονιά.
8. Κουίν Σνάιντερ
Η παρουσία του στη λίστα ίσως εκπλήξει πολλούς, όμως ο κόουτς των Γιούτα Τζαζ, στην μόλις δεύτερη χρονιά του ως προπονητής στο NBA, εντυπωσιάζει με την πλειάδα συστημάτων που χρησιμοποιεί, αλλά και με τη διαχείριση των νεαρών παικτών των «μορμόνων».
Το στυλ παιχνιδιού του θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τους Σαν Αντόνιο Σπερς, όντας βαθιά επηρεασμένος από την μπασκετική φιλοσοφία του Γκρεγκ Πόποβιτς. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει «δανειστεί» πληθώρα συστημάτων από τον «Ποπ», αλλά και από τον ιδιαίτερα αργό ρυθμό που επιβάλλει (μόλις τελευταίοι οι Τζαζ σε κατοχές ανά αγώνα). Ο ρυθμός αυτός, έχει δυσκολέψει αφάνταστα τους αντιπάλους τους, ανάμεσά τους και τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, οι οποίοι φαίνονταν εγκλωβισμένοι σε εκείνο τον αγώνα.
Ακόμη, καταφέρνει και αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των παικτών του, όπως του Γκόρντον Χέιγουορντ, του Ρούντι Γκομπέρ και του Ντέρικ Φέιβορς, βρίσκοντας την κατάλληλη ισορροπία στο ρόστερ του, μοιράζοντας τις προσπάθειες στην επίθεση (μόνο ο Χέιγουορντ παίρνει πάνω από 15 σουτ ανά αγώνα).
Οι ελλείψεις στο ρόστερ των Τζαζ έχουν πλέον καλυφθεί, με τον Τζoρτζ Χιλ να αναλαμβάνει χρέη βασικού πλέι-μέικερ και τον Τζόε Τζόνσον να δίνει σκορ από τον πάγκο. Με δεδομένη την άμυνα που τσακίζει κόκαλα, οι Τζαζ στοχεύουν στα υψηλά πατώματα της Δυτικής Περιφέρειας.
7. Τομ Θίμποντο
Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Τομ Θίμποντο στους πάγκους είναι γεγονός. Ο 58χρονος κόουτς θα αναλάβει το εξαιρετικά ενδιαφέρον project των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα σε βάθος χρόνου.
Ο προπονητής της χρονιάς το 2011 φημίζεται για τις αμυντικές του τακτικές, όντας από τους πρωτεργάτες της άμυνας «ice», η οποία «μπλόκαρε» την δυνατότητα του επιτιθέμενου να διεισδύσει μετά το πικ εν ρολ, δυσκολεύοντας την επιθετική λειτουργία των αντιπάλων. Με αυτό τον τρόπο, οι Σικάγο Μπουλς βρίσκονταν στην πρώτη εξάδα των καλύτερων αμυνών του NBA επί 4 σερί σεζόν, ενώ δύο χρονιές ήταν στην κορυφή. Επίσης, θεωρείται ο αμυντικός μαέστρος των Σέλτικς του 2008, καθώς ήταν ο βοηθός του Ντοκ Ρίβερς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Επιθετικά, είναι λάτρης της τριγωνικής επίθεσης, καθώς και της κυκλοφορίας της μπάλας μέσω των ψηλών. Η ύπαρξη του Γιοακίμ Νοά και του Πάου Γκασόλ, δύο εξαιρετικών ψηλών πασέρ, διευκόλυνε τη ροή της επίθεσης. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Καρλ-Άντονι Ταουνς από τη νέα σεζόν, με τον υπερταλαντούχο ψηλό να επωφελείται σημαντικά από αυτόν τον τρόπο επίθεσης.
Παρά την τάση που έχει να δίνει υπέρμετρο χρόνο συμμετοχής στους βασικούς του, ο Θίμποντο αναμένεται να λειτουργήσει ως μέντορας των νεαρών παικτών και να τους οδηγήσει σταδιακά στην ελίτ του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.
6.Μάικ Μπουντενχόλζερ
Ο μαέστρος των Ατλάντα Χοκς άλλαξε την ιστορία τους, οδηγώντας τους σε 60 νίκες τη σεζόν 2014-2015, εφαρμόζοντας μια καταπληκτική συνταγή, αξιοποιώντας τους σουτέρ του με τρομερή κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια. Οι επιρροές από τον Γκρεγκ Πόποβιτς είναι φανερές, κάτι φυσιολογικό, καθώς θήτευσε 17 χρόνια στο πλάι του, σαν βοηθός των Σαν Αντόνιο Σπερς.
Την περσινή σεζόν, ο Μπουντενχόλζερ έριξε το βάρος στον αμυντικό τομέα, ιδιαίτερα μετά το πρώτο μισό της σεζόν. Ως επακόλουθο, οι Χοκς είχαν την δεύτερη καλύτερη άμυνα στο NBA (101,4 πόντους ανά 100 κατοχές σε κάθε αγώνα), φθάνοντας μέχρι το δεύτερο γύρο των πλέι-οφς, ένα βήμα κάτω σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Ο Μπουντενχόλζερ έχει καθιερωθεί στην ελίτ των προπονητών, έχοντας μια εξαιρετικά ομαδική προσέγγιση του παιχνιδιού (πέμπτοι και έκτοι αντίστοιχα σε συνολικές πάσες ανά αγώνα τις δύο προηγούμενες σεζόν οι Χοκς). Φέτος, τα πράγματα δυσκολεύουν μετά τη φυγή του Αλ Χόρφορντ και του Τζεφ Τιγκ, όμως ο 47χρονος κόουτς έχει τη δυνατότητα να θέτει νέες παραμέτρους στον τρόπο παιχνιδιού του, ώστε να διατηρήσει τα «γεράκια» σε υψηλό επίπεδο.
5.Ρικ Κάρλαιλ
Ο κόουτς των Ντάλας Μάβερικς επί 8 χρόνια έχει πάντα τον τρόπο να τερματίζει ψηλά με τις ομάδες του, άσχετα από το ρόστερ μου έχει στα χέρια του. Το ποσοστό νικών που έχει με το Ντάλας αγγίζει το 60%, με αποκορύφωμα φυσικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2011, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών, βγάζοντας νοκ-άουτ την μεγάλη ομάδα των Μαϊάμι Χιτ στους τελικούς.
Ο Κάρλαιλ αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί κοντά και ευέλικτα δίδυμα στην περιφέρεια, ενώ πάντοντε έχει ως κεντρικό παράγοντα στην επίθεση τον θρυλικό Ντιρκ Νοβίτσκι, συντηρώντας τον σε εκπληκτικό βαθμό, παρά τα 38 του χρόνια.
Ο 56χρονος κόουτς θήτευσε δίπλα στον Λάρι Μπερντ, όντας βοηθός του στους Πέισερς το 2000, φθάνοντας μέχρι τους τελικούς. Εξαιρετικές δουλείες έκανε και στους Ντιτρόιτ Πίστονς το 2003, βάζοντας τα θεμέλια για την τρομερή πορεία της ομάδας τα επόμενα χρόνια, ενώ επέστρεψε στους Πέισερς το 2004, οδηγώντας τους σε ρεκόρ 61 νικών και στους τελικούς της Ανατολής. Ένας τρομερά συνεπής προπονητής, ο οποίος, σε 15 σεζόν ως πρώτος προπονητής, έχει οδηγήσει τις ομάδες του 14 φορές στα πλέι-οφς.
4.Τέρι Στοτς
Ήταν η μεγαλύτερη αποκάλυψη της περσινής σεζόν, οδηγώντας τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στην 5η θέση της Δυτικής Περιφέρειας και στο δεύτερο γύρο των πλέι οφς, παρά τα προγνωστικά που τους ήθελαν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Έχοντας στα χέρια του το τρίτο νεαρότερο ρόστερ, ο Στοτς το αξιοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με καθοδηγητή τον Ντέιμιαν Λίλαρντ (25 πόντοι ανά αγώνα) και άξιο συμπαραστάτη τον Σι Τζέι Μακκόλουμ. Η ευστοχία του διδύμου αυτού (426 εύστοχα τρίποντα, δεύτεροι στο NBA πίσω από τους Κάρι και Τόμπσον), καθώς και η κυριαρχία της ομάδας στο επιθετικό ριμπάουντ (4οι στη σχετική κατηγορία), αντικατοπτρίζουν την επιθετική εικόνα των Μπλείζερς της προηγούμενης χρονιάς.
Στα πλέι-οφς αξιοποίησε σε μέγιστο βαθμό τον Μέισον Πλάμλι, τον οποίο έβαζε σε όλα τα πικ εν ρολ. Έτσι, καθώς οι Κλίπερς έκαναν πάντοτε νταμπλ τιμ στον χειριστή της μπάλας, ο Πλάμλι έπαιρνε τη μπάλα και δημιουργούσε από την κορυφή (4,8 ασίστ ανά αγώνα στα πλεί –οφς.) Με αυτό τον τρόπο, ανέτρεψε τα δεδομένα, κερδίζοντας με 4-2 τη σειρά (φυσικά βοήθησαν και οι τραυματισμοί των Κλίπερς).
Οι παίκτες των Μπλέιζερς λατρεύουν να παίζουν για αυτόν, όπως συνεχώς δηλώνουν, καθώς έχουν την ελευθερία που χρειάζονται ώστε να συνεισφέρουν με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτό, βοηθάει και το rotation του Στοτς, καθώς 10 παίκτες του αγωνίζονταν πάνω από 15 λεπτά ανά αγώνα, διαθέτοντας ένα εξαιρετικό βάθος πάγκου.
Ο Στοτς, ο οποίος ήταν δεύτερος στην περσινή ψηφοφορία για τον προπονητή της χρονιάς, θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο φέτος, ώστε να οδηγήσει τους Μπλέιζερς σε ακόμη καλύτερη θέση.
3. Μπραντ Στίβενς
Ο πιο ταλαντούχος νεαρός προπονητής του κόσμου, ο Μπραντ Στίβενς έχει ήδη αγαπηθεί από τους φίλους του μπάσκετ, χάρη στο εξαιρετικό μοντέλο μπάσκετ που παρουσιάζει με τους Μπόστον Σέλτικς.
Εφαρμόζοντας ένα ταχύτατο στυλ (4οι σε κατοχές ανά αγώνα), ο Στίβενς διακρίνεται για τις φάσεις που σχεδιάζει μετά τα τάιμ άουτ, καθώς και για την ευρηματικότητά του στα τελευταία λεπτά των αγώνων, όπου δεν διστάζει να εφαρμόσει περίπλοκα plays, παρά την κρισιμότητα της στιγμής.
Αμυντικά, οι Σέλτικς τερμάτισαν με την τέταρτη καλύτερη άμυνα στο NBA, καθώς η συνεχής κινητικότητα στην επίθεση δε στερεί καθόλου την ενέργεια στην άλλη πλευρά του γηπέδου.
Μπορεί οι «Κέλτες» να είναι μια εξαιρετική ομάδα, όμως στερούνται των παικτών που θα τους οδηγήσουν στο πρωτάθλημα. Μπορεί η προσπάθεια απόκτησης του Κέβιν Ντουράντ να έπεσε στο «κενό», όμως η προσθήκη του Αλ Χόρφοντ «λύνει» ακόμη περισσότερο τα χέρια του Στίβενς, δίνοντάς του ακόμη μια ποιοτική λύση στο σκοράρισμα και ένα σημείο αναφοράς στο λόου-ποστ. Υπό την ηγεσία του Αϊζέια Τόμας και με τον μαέστρο Στίβενς στο τιμόνι, η Βοστόνη έχει λόγους να χαμογελάει ξανά.
2. Στιβ Κερ
Είναι ο εγκέφαλος πίσω από μια εκ των κορυφαίων ομάδων στην ιστορία. Οι θεμελιώδεις προσαρμογές του στο ρόστερ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς τους μετέτρεψε σε πρωταθλητές το 2015. Είναι αυτός που άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού του Στεφ Κάρι, βοηθώντας τον να κάνει μια από τις καλύτερες σεζόν που έχουμε δει. Είναι ο Στιβ Κερ.
Απίστευτα γρήγορος ρυθμός, συνεχείς πόντοι στο transition, εξαιρετική αμυντική παρουσία (5οι σε πόντους ανά 100 κατοχές σε κάθε αγώνα), όλα αυτά πλαισιωμένα από τους καλύτερους σουτέρ του κόσμου. Από όταν έφυγε ο Μαρκ Τζάκσον, ο Κερ ενσωμάτωσε τα δικά του στοιχεία, έχοντας τρεις κύριες επιρροές: την τριγωνική επίθεση του Φιλ Τζάκσον, την motion επίθεση του Γκρεγκ Πόποβιτς και την άμεση επίθεση του Μάικ ντ’Αντόνι (η περίφημη 7 seconds or less).
Ως αποτέλεσμα, οι «Πολεμιστές» είχαν την καλύτερη επίθεση στο NBA με 115(!) πόντους ανά αγώνα και 13,1 εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα, τα οποία συνιστούν ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος.
Η τρομερή σεζόν του Κάρι οφείλεται εν πολλοίς στον Κερ, ο οποίος τον τράβηξε μακριά από την μπάλα, απελευθερώνοντάς τον συχνά από τα καθήκοντα του πλέι μέικερ. Ακόμη, μετέτρεψε τον Ντρέιμοντ Γκριν σε ένα ανεπανάληπτο πολυεργαλείο, δίνοντας εντολή να κατεβάζει τη μπάλα, ώστε οι Κάρι και Τόμπσον να βρίσκονται στα φτερά και να δημιουργούν απανωτές αρρυθμίες στην άμυνα.
Μέσα σε όλα αυτά, η προσθήκη του Κέβιν Ντουράντ θα μετατρέψει τους Γουόριορς σε μια πολεμική μηχανή, δίνοντάς μας πολύ όμορφες μπασκετικές στιγμές. Όλα αυτά υπό την ηγεσία του μεγάλου Κερ.
1.Γκρεγκ Πόποβιτς
Εδώ τα λόγια περιττεύουν. Ο μεγάλος δάσκαλος των Σαν Αντόνιο Σπερς, έχοντας 5 πρωταθλήματα στο τσεπάκι του, καταφέρνει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εποχής, πρωταγωνιστώντας επί 19 χρόνια στο υψηλό επίπεδο. Τόσα είναι και τα συνεχόμενα χρόνια που οι Σπερς αγωνίζονται στα πλέι-οφς κάτω από τις οδηγίες του μεγάλου «Ποπ».
Από τις εποχές των «διδύμων πύργων» με Τιμ Ντάνκαν και Ντέιβιντ Ρόμπινσον, μέχρι τη σαγηνευτική motion επίθεση των τελικών του 2014, ο Πόποβιτς αποτελεί κύρια πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες προπονητές, ανάμεσά τους και μερικοί σε αυτή τη λίστα. Έχει εμπνευστεί πολλά και διαφορετικά plays, τα οποία δανείζονται συχνά οι συνάδελφοί του, πάντοτε με σημείο αναφοράς τον Τιμ Ντάνκαν.
Αυτός είναι ο Γκρεγκ Πόποβιτς, ένας άνθρωπος που απολαμβάνει το σεβασμό όλου ανεξαιρέτως του μπασκετικού πλανήτη. Έχει αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς 3 φορές και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σημεία αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία του NBA.