Έντονη γεύση από το πρόσφατο, και όχι μόνο, παρελθόν του Άρη θα έχει το ντέρμπι “αιωνίων” ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για την 8η αγωνιστική της Stoiximan Basket League (22/11 19:30 ΕΡΤ3).
Πάνω από μια “ντουζίνα” πρώην μέλη του “Αυτοκράτορα” θα δώσουν το παρών στην σημαντική αυτή αναμέτρηση, είτε μονομαχώντας στο παρκέ με την ιδιότητα του παίχτη και του προπονητή είτε από τον πάγκο ως μέλη της αποστολής των δύο ομάδων.
Ο Παναθηναϊκός έχει την “μερίδα του λέοντος” των κιτρινόμαυρων πρώην, έχοντας στην αποστολή του οχτώ ονόματα που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Άρη.
Φυσικά, ο τεχνικός ηγέτης των φιλοξενούμενων, Δημήτρης Πρίφτης, ο οποίος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους φίλους του Άρη στην 3ετία (2014- 2017) που κάθισε στον πάγκο της ομάδας ως πρώτος προπονητής, δίνοντας ξανά αφορμή για χαμόγελα στο Παλέ.
Δίπλα του, από την θέση του βοηθού προπονητή πια, ο Βασίλης Σίμτσακ που αποτελεί αναμφίβολα το “αγαπημένο παιδί” του κόουτς Πρίφτη. Αυτός ήταν που τον έφερε στον Άρη, για να τον κρατήσει ολόκληρη την 3ετία που ήταν παρών (2014-2017), με τον Σίμτσακ να αποτελεί τον “παίχτη του προπονητή” μέσα στο παρκέ για όσα λεπτά ερχόταν από τον πάγκο.
Το τεχνικό επιτελείο του Πρίφτη συμπληρώνεται με τον κόουτς Κώστα Χαραλαμπίδη, ο οποίος φόρεσε σαν παίχτης την φανέλα του Άρη την σεζόν 2010-2011, καταγράφοντας 50 συμμετοχές σε Ελλάδα και Eurocup. Και ο Χάρης Γλάρος, φυσιοθεραπευτής της ομάδας, είναι πρώην στέλεχος του Άρη επί Πρίφτη.
Στον πάγκο επίσης θα βρίσκεται, με τον ρόλο του διευθυντή του μπασκετικού τμήματος, ο Γιώργος Καλαϊτζής. Οι φίλοι του Άρη τον θυμούνται από την διετή (2006-2008) παρουσία του στην Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο που η ομάδα αγωνιζόταν και στην κορυφαία μπασκετική σκηνή της Ευρώπης, την Ευρωλίγκα.
Όσον αφορά τους παίχτες των πρασίνων, εκεί συναντάμε κάποιες παλιές αγάπες των φίλων του Άρη.
Προφανώς ο Λευτέρης Μποχωρίδης είναι ιδιαίτερη ιστορία για τους κίτρινους, μιας και είναι γέννημα θρέμμα του συλλόγου, έχοντας από κατακτήσεις πανελλήνιων πρωταθλημάτων εφήβων (’11-’13) μέχρι τελικό Κυπέλλου (2014), στις πάνω από 140 συμμετοχές με τον “Αυτοκράτορα”.
Ο Οκάρο Γουάιτ άφησε και αυτός έντονα το στίγμα του με την φανέλα του Άρη, προσφέροντας την σεζόν ’15-’16 σπουδαίες εμφανίσεις τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στο Eurocup.
Ο Βασίλης Καββαδάς είναι αυτός που ολοκληρώνει την σύνδεση με τον Άρη από πλευράς Παναθηναϊκού, φορώντας την σεζόν ’16-’17 τα κιτρινόμαυρα και βοηθώντας τον Άρη να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, κόντρα μάλιστα στην τωρινή του ομάδα.
Από την άλλη, ο γηπεδούχος Ολυμπιακός διαθέτει στο ρόστερ του πέντε πρώην παίχτες του Άρη, που είτε “ξεπετάχτηκαν” φορώντας την φανέλα του είτε συστήθηκαν στον μπασκετικό κόσμο, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που πήραν.
Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ασφαλώς ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα παιχτών στην ιστορία του συλλόγου. Ο Βούλγαρος φόργουορντ σε μια 4ετία (’11-’15) κατάφερε να οδηγήσει τον Άρη σε τελικό Κυπέλλου (μαζί με τον κολλητό του Μποχωρίδη το ’14), να εξελιχθεί από “ρούκι” το ’11 σε “MVP της χρονιάς” στο πρωτάθλημα το ’15 και φυσικά να αναγκάσει την Μπαρτσελόνα να κινηθεί άμεσα για την απόκτησή του την ίδια χρονιά.
Και ο Κώστας Σλούκας πέτυχε την αγωνιστική του εκτόξευση μέσω του Άρη, όταν την σεζόν 2010-2011 ήρθε στην Θεσσαλονίκη ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. Βασικό μέλος εκείνης της ομάδας, με τον Σάρον Ντρούκερ αρχικά και τον Σούμποτιτς μετέπειτα να τον εμπιστεύονται για αρκετά λεπτά στο παρκέ, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στο Eurocup.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις παιχτών που δεν στέριωσαν με την φανέλα του Άρη, αν και τα επόμενα χρόνια έκαναν την μπασκετική υφήλιο να μιλάει γι’ αυτούς. Κώστας Παπανικολάου (’08-’09) και Γιαννούλης Λαρεντζάκης (’13-’14) έχουν φορέσει την φανέλα του “Αυτοκράτορα”, με τον Γρεβενιώτη φόργουορντ να αγωνίζεται μόλις 10 ματς πριν μετεγγραφεί στον Ολυμπιακό και τον Αθηναίο γκαρντ να έχει αντίστοιχα 11 συμμετοχές.
Ο Βασίλης Χρηστίδης είναι χρονικά ο τελευταίος “πρώην” του Άρη που θα βρίσκεται στο ντέρμπι “αιωνίων”, έχοντας 45 συμμετοχές σε τρία χρόνια (’16-’19) με την ομάδα, με μικρή όμως παρουσία και λιγοστή συγκομιδή.