ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι επιπτώσεις του Brexit χτυπούν την πόρτα του ελληνικού τουρισμού

Σοκ και στον τουριστικό κόσμο της χώρας προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ακόμη και στη φετινή σεζόν την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία, κυρίως, λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής της στερλίνας.

Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά άντλησης επισκεπτών για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι την τελευταία δεκαετία οι Βρετανοί τουρίστες που έκαναν διακοπές στη χώρα μας ξόδεψαν, συνολικά, πάνω από 16 δισ. ευρώ. Μόνο το 2015 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, ξοδεύοντας 2 δισ. ευρώ. Επίσης, καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση του ρεκόρ των άμεσων ταξιδιωτικών εισπράξεων που πέτυχε πέρυσι η Ελλάδα έπαιξαν τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες. Ειδικότερα, πέρυσι η χώρα είχε επιπλέον 732 εκατ. ευρώ άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις σε σχέση με το 2015 φθάνοντας συνολικά στα 14,2 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των επιπλέον ταξιδιωτικών εισπράξεων, τα 467 εκατ. ευρώ προήλθαν από τους Βρετανούς τουρίστες. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη φετινή χρονιά που περιλαμβάνουν το διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, ξεπερνώντας τις 206.000. Στο τετράμηνο αυτό οι Βρετανοί ξόδεψαν για τις διακοπές τους στη χώρα μας πάνω από 105 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τον ελληνικό τουρισμό. Για τη φετινή σεζόν η πτώση της τιμής της στερλίνας επιδρά αρνητικά τόσο σε σχέση με τις υφιστάμενες κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν δοθεί προκαταβολές όσο και σε σχέση με τις μελλοντικές κρατήσεις. Για τις υφιστάμενες απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία από Βρετανούς τουρίστες που έχουν καταβληθεί προκαταβολές προκύπτει ένα επιπλέον σημαντικό κόστος για την αποπληρωμή του πακέτου διακοπών. Το ζητούμενο είναι τι δυνατότητες διευκολύνσεων υπάρχουν από την πλευρά των ελληνικών ξενοδοχείων για να αποφευχθούν τυχόν ακυρώσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι από πέρυσι ο κλάδος έχει υποστεί έως και υπερδιπλασιασμό σε μέρος των φορολογικών του βαρών. Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει ότι έως και τον Ιούνιο υπολειπόταν ένας αριθμός περίπου 500.000 κρατήσεων από τη βρετανική αγορά για να καλυφθεί περίπου το περυσινό αποτέλεσμα σε επίπεδο αφίξεων από τη Βρετανία. Υπό το βάρος του πρόσθετου κόστους υπάρχει πλέον αβεβαιότητα για τη προσέλκυση του συνόλου των υπολειπόμενων κρατήσεων. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει την οικονομική πίεση που θα δεχθούν οι τουριστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εφιστά τη προσοχή για ενδεχόμενα κανόνια οργανισμών που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ζημίες από τις απότομες διακυμάνσεις της ισοτιμίας στερλίνας αλλά και την ενδεχόμενη πτώση της τουριστικής ζήτησης. Κρίσιμο είναι επίσης το επόμενο διάστημα για τη σεζόν του 2017. Και αυτό γιατί θα ξεκινήσει ο κύριος όγκος των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς. Τα νέα οικονομικά δεδομένα που φέρνουν οι επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα θα αποτελέσουν με βεβαιότητα ένα πρόσθετο σημείο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής τιμής των τουριστικών οργανισμών τη σεζόν του 2017. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η γενικότερη αναταραχή που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή οικονομία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα πρόσθετο παράγοντα ανασφάλειας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ανάσχεση των κρατήσεων και από άλλες, πέραν της βρετανικής, αγορές.

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσου. Οπως εκτιμά, οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών θα μειωθούν, ενώ θα υπάρξουν ακυρώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους προορισμούς στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, την Κύπρο επισκέφθηκαν πέρυσι πάνω από 1 εκατ. Βρετανοί τουρίστες σε σύνολο 2,7 εκατ. αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό. Αντίστοιχα, την Ισπανία επισκέφθηκαν το 2015 πάνω από 15 εκατ. Βρετανοί τουρίστες σε σύνολο 65 εκατ. αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό.

Ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Πρακτόρων της Βρετανίας (ΑΒΤΑ) σημειώνει ως άμεση επίπτωση για τους Βρετανούς τουρίστες που θα ταξιδέψουν εκτός της χώρας κατά τη φετινή σεζόν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας. Πέραν αυτού, προσθέτει ότι δεν θα αλλάξει κάτι άλλο το 2016 για τους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Πώς επιλέγουν προορισμούς

Η κύρια μορφή διακοπών που επιλέγουν οι Βρετανοί τουρίστες είναι το δίπτυχο «Ηλιος – Θάλασσα». Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι βρετανικές οικογένειες ξοδεύουν έως και 2 μηνιαίους μισθούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η χαμηλότερη μέση κατανάλωση κατά τις διακοπές του καλοκαιριού αντιστοιχεί σε 675 στερλίνες κατά άτομο. Οι Βρετανοί θέτουν τις διακοπές ως προτεραιότητα και προγραμματίζουν σε μεγάλο ποσοστό το ταξίδι τους εγκαίρως κυρίως για να πετύχουν κάποια καλύτερη προσφορά ή χαμηλότερη τιμή. Τα κριτήρια επιλογής των προορισμών τους είναι: η ασφαλής διαμονή, η οικονομική ασφάλεια, η σχέση τιμής-ποιότητας, το καταρτισμένο προσωπικό, η ευκολία μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο, οι επιλογές πακέτων προσφορών, οι χαμηλές τιμές και η ευελιξία της κράτησης.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των Βρετανών που ταξιδεύει στην Ελλάδα για «Ηλιο – Θάλασσα» κατέχουν οι ομάδες ηλικιών μεταξύ 35-44 και 55-64. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή τους για το ταξίδι είναι οι συστάσεις και το Διαδίκτυο. Το 84% κάνει κράτηση online. To 32% πραγματοποιεί την κράτησή του 2-3 μήνες και άλλο ένα 32% 4-6 μήνες πριν. Τα Ιόνια νησιά αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους Βρετανούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 40% των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς προέρχεται από τη Βρετανία. Οι περισσότεροι τουρίστες ταξιδεύουν από το Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Πηγή: Kathimerini.gr

To Top