Μία αρχή του ποδοσφαίρου λέει πως “άλλο η απόδοση και άλλο το αποτέλεσμα”. Αυτό το αξίωμα έρχονται να το επιβεβαιώσουν πολλά παιχνίδια, ανά τον κόσμο αλλά και του Άρη, που μας ενδιαφέρει άμεσα στα όσα γράφονται στην γωνιά αυτήν.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα δύο ζευγάρια αγώνων μας στην Ευρώπη. Κακή και μέτρια απόδοση στα 2 ματς με τους Αρμένιους, με το αποτέλεσμα υπέρ μας, πολύ καλή στα αντίστοιχα 2 με τους Ουκρανούς, με την λεπτομέρεια και εν τέλει το αποτέλεσμα, την πρόκριση, να πηγαίνει με τους αντιπάλους.
Κουλτούρα
Τα παιχνίδια της Ευρώπης με αυτά του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν μεγάλη διαφορά. Στην πρώτη περίπτωση, εκ των πραγμάτων αν και λάθος, “ψηλώνουν” οι παίχτες, το σύνολο επιζητά και κατορθώνει, συνήθως, την μέγιστη συγκέντρωση, τακτική και πνευματική πειθαρχία, ενώ στην δεύτερη, ειδικά μέχρι να γίνει κουλτούρα και πράξη η ποδοσφαιρική ανωτερότητα, παρουσιάζεται μία αφέλεια, στα όρια της ύβρεως φορές, μία ψευδαίσθηση ότι “κάτι θα γίνει” και κάποια στιγμή θα κερδίσουμε.
Για την διαχείριση όλων αυτών των συναισθημάτων, αλλά και των αγωνιστικών συμπεριφορών και την αντιμετώπιση των καταστάσεων, υπεύθυνος (πρέπει να) είναι ο εκάστοτε προπονητής. Σίγουρα, η γραμμή και η επιλογή παράλληλα, δίνεται και γίνεται από την διοίκηση. Η κουλτούρα “πάμε και όπου βγει” είναι για τυχοδιώκτες.
Τέτοιος δεν ήταν και δεν είναι ο Άκης Μάντζιος. Ο προπονητής που, για εμένα, δικαίως επανέρχεται για να βάλει τάξη, σειρά και νοοτροπία και ο οποίος θήτευσε ως αρχηγός ομάδας μας, στο παρελθόν. Τότε που ένα υψηλής αξίας ρόστερ ήταν μία του ύψους και μία του βάθους εντός γηπέδου. Άλλο ένα παράδειγμα για το ότι “τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία”. Αυτό, ένα σχόλιο για την ευρύτερη κουβέντα περί ταβανιάσματος, πώληση σε “μεγάλο πορτοφόλι” και τα σχετικά.
Σιγουριά, σταθερότητα, αποτελέσματα και διάρκεια αποδίδει το πλάνο, η ποδοσφαιρική λογική, η γνώση, η δουλειά. Αλλιώς, οι Άραβες της Σίτι ή της Παρί θα σήκωναν εναλλάξ την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, εδώ και πολλά χρόνια! Για την ιστορία, η Σίτι μόλις πέρσι την κατέκτησε, “φτύνοντας αίμα”, αγωνιστικά πάντα. Η Παρί λοιδωρείται, αφού τα δις ευρώ πέφτουν σε πηγάδι δίχως πάτο.
Σταθερότητα, στόχος, αποτέλεσμα
Αυτό, φυσικά, δεν δίνει συγχωροχάρτι στην διοίκηση ή εσαεί παρουσία στα πράγματα, στο τιμόνι της ομάδας. Για την όποια απόφαση μετάβασης, όμως, ισχύουν αφ’ ενός οι νόμοι της αγοράς, δηλαδή η αξία, οι προτάσεις, οι συζητήσεις και οι τελικές αποφάσεις και αφ’ ετέρου η διάθεση του ιδιοκτήτη για να προβεί στις ενέργειες αυτές. Δεν είμαι αυτός που θα υποδείξει το τι πρέπει να γίνει.
Δεν ξέρω τι είναι το σωστό, από την μία, ενώ παράλληλα δεν βλέπω να σχηματίζονται ουρές προσφορών και έχω και πολλές περιπτώσεις που, στο παρελθόν, μας έκαψαν. Συντάσσομαι με όσα αναφέρουν, επί του θέματος, τα παιδιά του Super 3, τις εκπομπές των οποίων ακούω με προσοχή στο επίσημο κανάλι του Συνδέσμου στο YouTube. Δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός Συνδέσμου, αλλά προτρέπω, ειδικά τις φωνές με ουρλιαχτά ή όσους παρασύρονται από αυτές, να αφιερώσουν λίγη ώρα και να ακούνε συχνότερα απόψεις, δομημένες, ανθρώπων που είναι πιο κοντά στα πράγματα.
Κλείνει η παρένθεση και επανέρχομαι στην πρόσληψη του Απόστολου Μάντζιου και στα “προσεχώς”. Στην προηγούμενη θητεία του στην ομάδα, αγγίζοντας οριακά ρεκόρ παραμονής στον πάγκο, για δεδομένα Άρη, είχε δώσει εξαρχής την κατεύθυνση του σφιχτού συνόλου. Αυτό που σκοπεύει στο μηδέν πίσω και εν συνεχεία στο “μισό” μπροστά.
Το υλικό που παρέλαβε τον βοήθησε πολύ ως προς το πρώτο σκέλος, εκείνη την περίοδο. Πέρα από την ποιότητα των κεντρικών αμυντικών και την ενεργοποίηση υψηλής αξίας μπακ όπως ο Ντάνιελ Σούντγκρεν, η σταθερότητα, η ποδοσφαιρική ευφυΐα και η σοβαρότητα που έδιναν χαφ όπως οι Ματίγια και Σάσα ενίσχυαν την δουλειά του προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκεί που η ομάδα έδειχνε να ασθμαίνει, αλλά παρόλα αυτά έπαιρνε το ζητούμενο, ήταν στην επιθετική συμπεριφορά και δουλειά. Η υψηλή αξία και η προσφορά προσωπικοτήτων όπως ο Γκάμα, κατά βάση, ο Ματέο και άλλοι εν καιρώ, έδιναν το ζητούμενο. Το γκολ. Τότε, κουβεντιάζαμε συχνά για τον τρόπο να μάθει η ομάδα να κάνει την ζωή της ευκολότερη.
Να “κλειδώνει” τα παιχνίδια, με ένα δεύτερο γκολ. Με λίγα λόγια, ο κόουτς έδειχνε μία δυσκολία στο να περάσει τις ιδέες του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, βασιζόμενος περισσότερο στην ατομική ποιότητα. Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα, στο μυαλό μου, για την τότε θητεία και συμπόρευση Μάντζιου και Άρη. Είναι οι βασικές μας οι αγωνιστικές αρχές, που μείωσαν την απόσταση που δημιουργούν τα πολλαπλάσια μπάτζετ των αντιπάλων. Αυτές καλούμαστε να υπηρετήσουμε, ξανά.
Υγεία στα αποδυτήρια
Θεωρώ πως, ο πρώτος στόχος, για να επιτευχθούν σταδιακά τα παραπάνω και να αποτυπωθούν στο χορτάρι είναι τα λεγόμενα ως “καλά αποδυτήρια”. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που έδωσε ο παλιός αρχηγός μας και νυν προπονητής του Άρη. Ένας γνώστης της “μυρωδιάς” και λειτουργίας του χώρου. Είναι η βάση της επιτυχίας. Οι σχέσεις, οι ρόλοι, η αποστολή του καθένα και η στόχευση να μπει το άτομο κάτω από το σύνολο. Η, παλιά, κουβέντα του θρυλικού “τάπα”, του Βαγγέλη Συρόπουλου:
“Μόνο Άρης, πάνω απ’ όλα ο Άρης”!
Είμαι της κουλτούρας της στήριξης, ειδικά στα ζόρια. Αυτά είναι τα τωρινά δύσκολα, ίσως τα λιγότερα σε σχέση με όσα έχουμε βιώσει όσοι δεν αφήσαμε ποτέ τα κιτρινόμαυρα. Ραντεβού στο γήπεδο, για στήριξη, φωνή και στόχο μόνο την νίκη, γιατί το πρώτο γιατρικό, στην παρούσα φάση, είναι αυτό. Επισημοποίησα, έμπρακτα, μία νοοτροπία χρόνων, στην πράξη. Το διαρκείας αγοράστηκε, τώρα που πολλοί συνΑρειανοί ξενερώνουν, θυμώνουν και άλλοι… προτρέπουν για αποχές.
Η ομάδα πρέπει να λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία, στις όποιες αντιπαραθέσεις, τέτοιου είδους. Το τρίποντο και μία, βήμα βήμα, επαναφορά θα είναι κάτι τέτοιο και οφείλει ο Άρης να καταθέσει κάθε ικμάδα δύναμης, σωματικής και ψυχικής, εξυπνάδας, πλάνου, τακτικής και πνευματικής ετοιμότητας για να το καταφέρει.
Μόνο Άρης, όλο Άρης, δυο ζωές!
Στα δύσκολα περισσότερο…
Τα παραπάνω, ακούγοντας…
Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023
“ο Χιούι “